Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzejku, na działkę, bez aparatu!!!
Hi, hi, krecik poszedł sobie do sąsiada!!??
Hi, hi, krecik poszedł sobie do sąsiada!!??
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
a propos błędów. Mam Erazmie pytanie - czy w jakiś sposób dezynfekujesz szklarnię, czy wymieniasz ziemię ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Ja mam tunel foliowy. Na zimę zdejmuję zawsze folię ( myję ją wodą - dodaję środki czyszczące) i co roku zmieniam miejsce położenia tunelu. Każdorazowo wymieniam na nowe sznurki do prowadzenia w górę np. pomidorów. Te grubsze linki, do których przywiązuję sznurki trzymam na mrozie oczywiście pod przykryciem. Konstrukcję tunelu dezynfekują mi mrozy. Zgodnie z zasadami uprawy metodą biodynamiczną, jeżeli masz szklarnię to uprawa warzyw (pomidor, papryka,...) na tym samym miejscu dopuszczalna jest przez max 5 lat. Po tym terminie trzeba wymienić ziemię.kogra pisze:...w jakiś sposób dezynfekujesz szklarnię, czy wymieniasz ziemię ?
Są preparaty dezynfekujące ziemię, ale trzeba brać też pod uwagę zmęczenie gleby w wyniku uprawy tych samych warzyw.
Tak to jest liguster.atomek pisze:... parkan tak ładnie uformowany /roślina liściasta/ to jest ligustr

Pozdrawiam Andrzej.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Oczywiście, że wymieniam ziemię, ale co 7,8 lat. To wystarczy - przynajmniej mnie . No i każdego roku dodaję kompostu oraz nawozu / obornika / . Mróz też robi swoje. Ale nie używam środków chemicznych do dezynfekcji, tylko naturalne. Czy znasz jakąś naturalną miksturę oprócz czosnkowej ?
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
Tu jest sporo mikstur http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=253
Warto też przeczytać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=431
Warto też przeczytać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=431
Pozdrawiam Andrzej.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Erazmie dzięki - aż tylu przepisów nie oczekiwałam , ale przeczytałam od deski do deski - super
polecam wszystkim.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
Ja też Beatko. I nadal się uczę...
Dziś byłem na działce. Jak zwykle powiesiłem słoninkę. Z kretem mam spokój ale w odległości 20 - 25 m od działki na alejce usypał 4 wysokie na 40 cm kopce jeden obok drugiego. Każdorazowo włączam u siebie jak jestem przynajmniej na 2 godz. solarny odstraszacz kretow.

Wykorzystuję też stary odstraszacz czyli "anty kreta"

Wkładam je w przygotowane w ziemi otwory o średnicy. 3-4 cm i głębokości 40 cm. Sygnał dobrze się rozchodzi. Słychać je w odległości 15 metrów wkoło.
Chyba pomagają ...

Dziś byłem na działce. Jak zwykle powiesiłem słoninkę. Z kretem mam spokój ale w odległości 20 - 25 m od działki na alejce usypał 4 wysokie na 40 cm kopce jeden obok drugiego. Każdorazowo włączam u siebie jak jestem przynajmniej na 2 godz. solarny odstraszacz kretow.

Wykorzystuję też stary odstraszacz czyli "anty kreta"

Wkładam je w przygotowane w ziemi otwory o średnicy. 3-4 cm i głębokości 40 cm. Sygnał dobrze się rozchodzi. Słychać je w odległości 15 metrów wkoło.
Chyba pomagają ...

Pozdrawiam Andrzej.
-
Dorotko pamiętaj, że folia powinna być przechowywana w ciemnym i wilgotnym miejscu. Ja trzymam ją w worku foliowym w którym jest mokra szmata. Worek jest zamknięty by nie było dostępu powietrza. Folię umieszczam w piwnicy w altance gdzie też jest trochę wilgoci. Niektórzy zalecają zakopywać folię na okres zimowy w ziemi.
Pozdrawiam Andrzej.
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam 
Andrzeju, chciałabym skorzystać z Twojej uprzejmości oraz doświadczenia i zapytać o Twój piękny żywopłot z ligustra. W jakiej odległości powinnam posadzić sadzonki (40 -50 cm wysokie) i w ilu rzędach, aby uzyskać podobny efekt? Zaznaczam, że u mnie miałby mieć max. 1 m wysokości i ok. o,5m. szerokości. Będę szczerze zobowiązana za podpowiedź
Pozdrawiam
Mirka

Andrzeju, chciałabym skorzystać z Twojej uprzejmości oraz doświadczenia i zapytać o Twój piękny żywopłot z ligustra. W jakiej odległości powinnam posadzić sadzonki (40 -50 cm wysokie) i w ilu rzędach, aby uzyskać podobny efekt? Zaznaczam, że u mnie miałby mieć max. 1 m wysokości i ok. o,5m. szerokości. Będę szczerze zobowiązana za podpowiedź

Pozdrawiam
Mirka