Obecnie wszystkie róże oprócz Queen Elizabeth są w dobrej kondycji i mają liście oraz puszczają nowe pędy. Martwi mnie jedynie Królowa. Wydawało się że przezimowała, ale pędy obumarły i na razie nie widać nowych.irpam pisze:Piękne róże. Masz inne niż ja. Mam też Louis Odier. Będzie to jej drugi sezon. Wszyscy twierdzą, że wyrośnie duża. Podoba mi się Zephirine Drouhin.. Czy wszystkie Ci przezimowały? Chociaż w Szczecinie klimat jest nie taki groźny dla róż. Pozdrawiam
Wszystkie róże oprócz LO mam na drewnianych kratkach ( w Liroy Merlin nazywał się płot kratkowy) . Na zdjęciu za ogórkami. Kupiłem najtańsze na promocji i dobrze służą. Tak jak napisałem kilka postów wcześniej, LO i Zephirine Drouhin przyciąłem jesienią, a na wiosnę nie było potrzeby. Open Arms lekko przyciąłem wiosną, ale ta rośnie najszybciej. Dzisiaj sprawdzałem co u QE, niestety nadal żadnych pędów.ewka36jj pisze:Może ten rok mniej sprzyjał Queen Elizabeth, bo i moje, jak nigdy, musiałam ciąć. Na szczęście większość pędów wypuściło już nowe pędy. Mówisz, że nie ciąłeś LO i Open Arms? Tę pierwszą przycięłam lekko, kosmetycznie, bo nie było czego ciąć. Open Arms natomiast mocno skróciłam. Okazało się, że przemarznięcia i czerniejące pędy znajdowały się w połowie pędów. Żal mi było, bo odiągnęła całkiem fajne już wymiary. Próbowałam zobaczyć na zdjęciu, ale nie jestem pewna - powiedz mi więc, czy masz ją na jakiejś pergoli? Moja swobodnie zwisa lub pnie się po jabłonce, ale nie wiem, czy nie dać jej porządnej podpory.
Dzisiaj sprawdzałem, u mnie też już mają pączki. Tylko Monnlight jeszcze nie i oczywiście QE, ale ta niedawno wyszła.Margo2 pisze:U mnie większość róż ma się bardzo dobrze
Już większość wytworzyła pączki.
Oczywiście że wszystkie, czasem trzeba pomóc ogórkom podwiązując je tasiemką do kratki. W tym roku nasze ogórki także bąda się pięły.mimoza55 pisze:Witambędziemy podziwiać nową różankę
Z róż które wymieniłeś ja mam kilka z nich, miedzy innymi EQ ,
która zameldowana w moim ogrodzie jest co najmniej z 15 lat , zdrowa i co roku pięknie kwitnie. Twoja też odbije i będziesz
z niej zadowolony. Zainteresowały mnie ogórki, prowadzisz je na siatce o ile tak, to czy wszystkie odmiany ogórków tak można
prowadzić, bo ja mam maleńki warzywnik i to by mi odpowiadało.
Dzięki, Fresja kwitnie i pachnie pięknie. Teraz odpoczywa i puszcza nowe pędy. LO podwiązuję pędy do pnia jabłoni.ewka36jj pisze:Dla LO rób już dużą pergolę! Zdjęcie Fresji mnie urzekło, ależ obfite kwitnienie!