Palmy - dyskusje ogólne

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

pewnie że może chodzi o to by zapewnić dobrą przepuszczalność wody by korzenie nie stały zalane w wodzie.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 15 wrz 2006, o 23:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

OK. Jutro zabieramy się za palmę zgodnie z Twoimi radami. Jakby coś będziemy pytać. Sorrki za te laickie pytanka, ale jak się nie wie to się pyta. A ta nasza odmiana do jakich rozmiarów dorasta i w jakim czasie?

Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
x-C-j
---

Post »

w naturze osiąga do 20 metrów ale w domu ma ograniczony wzrost korzeni poprzez rozmiar doniczki z reguły max średnica to 60 cm więc nie powinien dorosnąć wyżej niż do trzech metrów
a zajmie mu to przynajmniej 15 - 20 lat w warunkach mieszkaniowych o ile nie dłużej zależy jak go ukochacie i ile serca mu dacie tak on się swym pięknem odpłaci.
x-C-j
---

Post »

a pytania są takie jak każdy pewnie by zadawał nie wiedząc czegoś, jestem przecież po to by służyć radą i informacją. Po to wszedłem na forum by pomagać i czegoś się dowiedzieć od innych lubię wymieniać wiedzę i doświadczenia. :D :D :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wielkie dzięki Przemo. Teraz pozostaje już tylko dbać o nią zgodnie z Twoimi zaleceniami.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemo a co może być powodem tego, że ta sama odmiana zasiana w tym samym czasie nie wypuściła jeszcze żadnego pierzastego liścia. Tak jest u mojej teściowej, która ma identyczną palmę tylko mniejszą trochę no i brak tych charakterystycznych liści.

Pozdrawiam - Jarek
x-C-j
---

Post »

być może ma inne warunki klimatyczne ale to nie reguła daktylowce mogą wschodzić w różnych okresach pomimo że zostały w tym samym czasie wysiane i mogą również mieć różne tempo wzrostu jeżeli nie ma innych przyczyn które mogły by to spowodować jeżeli rośnie, nic się z nią nie dzieje tylko rośnie sobie wolniej to tylko dlatego że ma inny klimat, gdyby się coś z nią działo na twoje oko pstryknij fotki to postaram się określić co może jej dolegać.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przemo mam jeszcze pytanko dotyczące przesadzania palmy, o której wcześniej pisałem. Czy nadaje się do tego ziemia uniwersalna do wszystkich kwiatów. Czy może jest jakaś ziemia typowa do palm. Poradź mi co będzie lepsze. Żona już dba o nią według Twoich wskazówek. Dziś chcieliśmy ją przesadzić ale okazało się, że jest tylko uniwersalna ziemia i przełożyliśmy przesadzanie aż skonsultujemy z Tobą sprawę podłoża.

Pozdrawiam - Jarek
x-C-j
---

Post »

odpowiedniejsza byłaby typowa dla palm np. palmomat, ossmocotte do juk palm i dracen lub inna ale typowa dla palm, nie wierzę że w mieście nie ma w żadnej kwiaciarni lub centrum ogrodniczym ziemi do palm. jeżeli jednak nic nie znajdziesz to posadź w uniwersalnej ale nie ma ona już takiego składu i przepuszczalności jak ziemia palmowa a przede wszystkim ma inne pH zbyt kwaśne, jeśli byś nie znalazł ziemi typowej dla palm to uniwersalną wymieszaj z niewielką ilością gliny, piasku i przekompostowanych liści drzew olchy lub lipy i posadź ale wydaje mi się że lepiej jest się potrudzić i poszukać ziemi do palm. Ja dzisiaj przesadzałem dwu metrowego chamaerops humilis (palma z liśćmi w kształcie wachlarzy) i w tak małym mieście jak Sieradz znalazłem ziemię do palm. :D
x-C-j
---

Post »

A faktycznie nie dokładnie doczytałem przepraszam, jeżeli nie znajdziesz ziemi typowej dla palm to posadź w ziemi uniwersalnej ale wcześniej dodaj chociaż 10% piasku i 10% zwykłego czarnoziemu z pola rolnego na taką ilość ziemi uniwersalnej jaką wykorzystasz, żadnych nawozów w granulkach, po posadzeni za jakieś cztery tygodnie zacznij dokarmiać nawozem dla palm, juk i dracen co dwa tygodnie a dodatkowo od razu po posadzeni przy podlewaniu do wody dodawaj biohumus to chyba jest u Ciebie w kwiaciarniach? :D
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

OK Przemo zrobimy tak jak radzisz. Jutro będę w większym mieście to odwiedzę centra ogrodnicze. Może kupie tam typowo ziemię do palm. Jak nie zrobię podłoże według Twojej receptury.

Pozdrawiam - Jarek
x-C-j
---

Post »

Pamiętaj o drenażu możesz domieszać do ziemi ok 5% perlitu jeśli nie będzie to ziemia do palm.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Drenaż już mam przygotowany. Jak wspominałem mam drobne kamyki, które stosowałem do wysypania ścieżek na działce.

Pozdrawiam - Jarek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-C-j
---

Post »

Tak ale to na spód doniczki ale gdybyś nie kupił ziemi typowej dla palm która ma odpowiednią przepuszczalność to do uniwersalnej warto dodać perlit lub grubsze kamyki takie ok 0,5 cm żeby zwiększyć przepuszczalność ziemi.
Awatar użytkownika
Yaro32
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam jednak nadzieję, że tam dostanę specjalną ziemię do palm. Z tego co się orientuję jest tam 2 centra dobrze zaopatrzone w towar. Często tam kupuję różne akcesoria ogrodnicze oraz nasiona i cebule.

Pozdrawiam - Jarek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”