Palmy - dyskusje ogólne
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
OK. Jutro zabieramy się za palmę zgodnie z Twoimi radami. Jakby coś będziemy pytać. Sorrki za te laickie pytanka, ale jak się nie wie to się pyta. A ta nasza odmiana do jakich rozmiarów dorasta i w jakim czasie?
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
w naturze osiąga do 20 metrów ale w domu ma ograniczony wzrost korzeni poprzez rozmiar doniczki z reguły max średnica to 60 cm więc nie powinien dorosnąć wyżej niż do trzech metrów
a zajmie mu to przynajmniej 15 - 20 lat w warunkach mieszkaniowych o ile nie dłużej zależy jak go ukochacie i ile serca mu dacie tak on się swym pięknem odpłaci.
a zajmie mu to przynajmniej 15 - 20 lat w warunkach mieszkaniowych o ile nie dłużej zależy jak go ukochacie i ile serca mu dacie tak on się swym pięknem odpłaci.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Wielkie dzięki Przemo. Teraz pozostaje już tylko dbać o nią zgodnie z Twoimi zaleceniami.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Przemo a co może być powodem tego, że ta sama odmiana zasiana w tym samym czasie nie wypuściła jeszcze żadnego pierzastego liścia. Tak jest u mojej teściowej, która ma identyczną palmę tylko mniejszą trochę no i brak tych charakterystycznych liści.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
być może ma inne warunki klimatyczne ale to nie reguła daktylowce mogą wschodzić w różnych okresach pomimo że zostały w tym samym czasie wysiane i mogą również mieć różne tempo wzrostu jeżeli nie ma innych przyczyn które mogły by to spowodować jeżeli rośnie, nic się z nią nie dzieje tylko rośnie sobie wolniej to tylko dlatego że ma inny klimat, gdyby się coś z nią działo na twoje oko pstryknij fotki to postaram się określić co może jej dolegać.
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Przemo mam jeszcze pytanko dotyczące przesadzania palmy, o której wcześniej pisałem. Czy nadaje się do tego ziemia uniwersalna do wszystkich kwiatów. Czy może jest jakaś ziemia typowa do palm. Poradź mi co będzie lepsze. Żona już dba o nią według Twoich wskazówek. Dziś chcieliśmy ją przesadzić ale okazało się, że jest tylko uniwersalna ziemia i przełożyliśmy przesadzanie aż skonsultujemy z Tobą sprawę podłoża.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
odpowiedniejsza byłaby typowa dla palm np. palmomat, ossmocotte do juk palm i dracen lub inna ale typowa dla palm, nie wierzę że w mieście nie ma w żadnej kwiaciarni lub centrum ogrodniczym ziemi do palm. jeżeli jednak nic nie znajdziesz to posadź w uniwersalnej ale nie ma ona już takiego składu i przepuszczalności jak ziemia palmowa a przede wszystkim ma inne pH zbyt kwaśne, jeśli byś nie znalazł ziemi typowej dla palm to uniwersalną wymieszaj z niewielką ilością gliny, piasku i przekompostowanych liści drzew olchy lub lipy i posadź ale wydaje mi się że lepiej jest się potrudzić i poszukać ziemi do palm. Ja dzisiaj przesadzałem dwu metrowego chamaerops humilis (palma z liśćmi w kształcie wachlarzy) i w tak małym mieście jak Sieradz znalazłem ziemię do palm. 

A faktycznie nie dokładnie doczytałem przepraszam, jeżeli nie znajdziesz ziemi typowej dla palm to posadź w ziemi uniwersalnej ale wcześniej dodaj chociaż 10% piasku i 10% zwykłego czarnoziemu z pola rolnego na taką ilość ziemi uniwersalnej jaką wykorzystasz, żadnych nawozów w granulkach, po posadzeni za jakieś cztery tygodnie zacznij dokarmiać nawozem dla palm, juk i dracen co dwa tygodnie a dodatkowo od razu po posadzeni przy podlewaniu do wody dodawaj biohumus to chyba jest u Ciebie w kwiaciarniach? 

- Yaro32
- Przyjaciel Forum
OK Przemo zrobimy tak jak radzisz. Jutro będę w większym mieście to odwiedzę centra ogrodnicze. Może kupie tam typowo ziemię do palm. Jak nie zrobię podłoże według Twojej receptury.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Drenaż już mam przygotowany. Jak wspominałem mam drobne kamyki, które stosowałem do wysypania ścieżek na działce.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
Mam jednak nadzieję, że tam dostanę specjalną ziemię do palm. Z tego co się orientuję jest tam 2 centra dobrze zaopatrzone w towar. Często tam kupuję różne akcesoria ogrodnicze oraz nasiona i cebule.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek