Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grzesiu no to masz perełkę w ogrodzie. Mam nadzieję, że niedługo zobaczę jego foteczkę. Szkoda tylko, że nie możesz wysłać zapachu - ależ byłoby cudnie. :wink: :P
A gdzie będzie rósł ten przesadzony ?
Teraz przestało padać i trochę się rozjaśnia. Więc może jutro będzie słoneczko ? Oby :!: :!: :!:

No to może teraz moje nowo rozkwitające - fotki zrobione w czasie deszczu - mam nadzieję że poprawi humor tym, którym pogoda nie dopisuje.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zwierzyna traktuje tą pogodę krótko mówiąc olewająco. Druga dziewczyna gdzieś tak się schowała, że nawet znależć jej nie można. :wink: :lol:

Obrazek Obrazek

......no i jeszcze trochę kwaśnolubnych. :P :P :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Grażynko piękne widoki nam zaprezentowałaś, skąpane w deszczu wyglądają wspaniale :D Orliki wspaniałe, u mnie na razie jedna kępka zakwitła, czosnki to stają się tymi, które coraz bardziej lubię :D , piwonia wspaniała, u mnie jest jedna, ale ona nie kwitnie, już wiele, wiele lat, oczywiście wiem dlaczego, więc w sierpniu idzie do przesadzenia. Czermień Ci kwitnie, bardzo ładna, moje nie przetrzymały zimy :( , jak zrobię to oczko to i tak sobie je sprowadzę :wink: Kwaśnolubne są wspaniałe a czy jest wśród nich odmiana 'Nowa Zembla', pontyjska moje marzenie :shock:

kogra pisze:Grzesiu no to masz perełkę w ogrodzie. Mam nadzieję, że niedługo zobaczę jego foteczkę. Szkoda tylko, że nie możesz wysłać zapachu - ależ byłoby cudnie. :wink: :P
A gdzie będzie rósł ten przesadzony ?
Oj tak :D Jak tylko zakwitnie to szybciutko pokażę i pomyśleć, że jesienią chciałem ten krzew wyrzucić :oops: , wygladał okropnie, ale teraz się ma coraz lepiej :D

Przesadzony lilak będzie rósł przy domu :D
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko azalie rewelacja i na dodatek super fotki ;:215 ;:215 ;:215 ;:154 ;:154 ;:154
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Grażynko dech mi zapiera jak oglądam Twoje roślinki takie piękne. :D
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Grażynko, nie będę powtarzać za innymi. Nie, jednak powtórzę: pięknie, cudnie, kolorowo w Twoim kogrobuszu. Mam jednak pytania innego rodzaju, trochę nie na temat. Jak ty to robisz, że masz czas na odwiedziny w tylu ogrodach? czy może Twoja doba jest dwa razy dłuższa? i jeszcze siedzisz sobie uśmiechnięta z pieskiem na huśtawce. Ja to dzisiaj mam taka :cry: minę bo czasu mi niemiłosiernie brak. Zajrzyj na Pw.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Parę dni chyba nie zaglądałam, a tu takie ciekawe rzeczy się dzieją! Grażynko, bardzo miło Cię zobaczyć :D Tak, najlepszy odpoczynek, to ze zwierzakiem przy sobie ;:228
Jak pięknie kolorowo u Ciebie! Szkoda bzu, bo i tak nie kwitnie zbyt długo, ale masz taką ilość roslin, ze nietrudno Ci znaleźć "pocieszycieli". choćby w cudnych różanecznikach!
I piwonia już Ci kwitnie? :shock:
Co do szklarenki, to w mojej półki raczej nie są mozliwe, bo jest nie tylko mała, ale i niska.
Nawet taki "krasnoludek" jak ja - no, moze troche przerosniety ;) - musi się schylić, zeby tam wejść :lol:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grzesiu - nie jest to Nowa Zembla. Kupowałam je / rho / dość dawno i wtedy nie było na rynku jeszcze hybryd. Ale nie mam ich oryginalnych nazw. Wtedy interesował mnie krzew a nie jego nazwa :oops: :cry: . Teraz to pokutuje, ale ważne, że pięknie kwitną. Chociaż mam wiele sukcesów hodowlanych to mam też porażki - niestety - w tym roku rozchorował się jeden rho i chyba trzeba będzie go całego usunąć. :? Rho są dość wrażliwe a moje zwierzaki często właśnie pod nimi urządzają sobie ubikacje. Jeśli nie uda mi się ich ochronić to chyba przerzucę się na azalie. Jest z nimi mniej kłopotu i też pięknie kwitną.
Spróbuję Grzesiu w tym roku rozmnożyć pontyjską i jeśli się uda, to będzie twoja. Właśnie kwitną i wieczorem zapach jest nieziemski. Aż nie chce się wracać do domu.
Ten bez przesadzony pod dom z pewnością odwdzięczy się cudnym zapachem. Ja mam aż 3 bzy tuż przy domu i gdzie nie otworzę dtrzwi czy okno to pachnie mi bzem. Cudowna pora ta wiosna. :wink: :lol:

Grzesiu 24 - dzięki za pochwały. Ale jak oglądam twój ogródek to dostaję kompleksów - głównie na punkcie uporządkowanych grządek. U mnie wiele roślin rośnie z przypadku bo tak jak już wielokrotnie pisałam urządzam kogrobusz razem z matką naturą i pozwalam jej ingerować w moje plany. Różnie to czasem wychodzi, ale dla mnie i tak jest pięknie. :wink: :lol:

Anitko - cieszę się, że podoba Ci się w kogrobuszu. Zaglądaj nasycaj widokami swoje oczy ile tylko zapragniesz. Tu zawsze jesteś mile widziana. :wink: :P

Kryseczko - Jak to robię ? To proste - kwestia dyscypliny. Nie oglądam wszystkich postów każdego dnia, ale zaglądam według spisu co kilka dni dzieląc alfabet na 3 części. Chyba, że coś mnie zainteresuje, to przyłączam się do dyskusji. Ale z żalem muszę przyznać, że nie zaglądam do wszystkich ogrodów, bo wtedy nie miałabym czasu na nic więcej. Oglądam te, które mnie czymś zainteresowały. Inne od czasu do czasu i nie zostawiam śladu. :oops: Wiem, że powinno być inaczej, ale tak jest jak jest. Dla mnie ogrodnictwo to przyjemność a nie przymus. Nie mam też ambicji być we wszystkim najlepsza - jak brzmi motto Jolci - jestem jaka jestem.
Odpoczynek to dla mnie podstawa w życiu. Praca pracą, ale nie wszystko musi być naj, naj, naj...... :wink: :lol:
Życie ma być przyjemnością i radością a nie wysiłkiem ponad siły. Wielu pewno powie, że to bzdura, ale tylko od człowieka zależy jakie ma życie. Jeśli ktoś za cel ma gromadzenie dóbr, to niech je gromadzi, ale nie zabierze niczego ze sobą na wieki. Jeśli jak ja, ktoś chce przeżyć swoje życie radośnie, i być w zgodzie z samym sobą to znajdzie czas na wszystko. Ja mam czas i na przyjażń i na odpoczynek i na pracę. Nie daję się zniewolić. Ale to moja reguła na życie. :wink: :P

Izuś - chyba z kogoś biorę przykład :wink: :P
Piwonie zaczynają kwitnąć i będą chyba kwitły dłużej niż zwykle, bo pogoda ma się poprawić. Masz rację, zawsze staram się mieć pocieszycieli. :lol: Teraz zaczynają się orlikowe żniwa wraz z czosnkami, piwoniami i irysami. Też będzie co oglądać, choć mój biały irysek bardzo ucierpiał od deszczu. Ale teraz będą następne, więc ;:109
Co do szklarenki, to ja bym już znalazła jakieś wyjście. Tylko zrób jej zdjęcie i pokaż. :wink: :P
A co do krasnoludków, to nie są wzrostem duże, ale za to serce mają kilkakrotnie większe niż ich wzrost. :roll: :P :P :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No to kilka widoków na oczko i moja sunia w trawce jeszcze nie skoszonej tuż po deszczach, kiedy na chwileczkę wyjrzało słonko. Ten trawnik nie należy do zadbanych, ale czyż nie wygląda pięknie............. ? ;:1

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

...... :wink: a skoro mowa o kwaśnolubnych, to jeszcze trochę leśnej urody pod świerkami. :wink: :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Ojej jak piękne kompozycje :D te czosnki mnie zachwyciły .
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

Grażynko widok na oczko podbija mi serce :D zanim moje tak obrośnie to troche minie ..
przykro mi z powodu Rh , ja w tym roku jednego też musiałam usunąć i też w zasadzie z winy pieska i jego ubikacji .
Twoja psiunia na okwieconej trawce wygląda super :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Grzegorz B

Post »

Grażynko mało ważne jaka nazwa, ważne aby kwitły i zachwycały. :)
kogra pisze:[ Spróbuję Grzesiu w tym roku rozmnożyć pontyjską i jeśli się uda, to będzie twoja. Właśnie kwitną i wieczorem zapach jest nieziemski. Aż nie chce się wracać do domu.
Grażynko jak jej nie nabędę a się uda rozmnożyć to będę wdzięczny :oops:
kogra pisze: Ten bez przesadzony pod dom z pewnością odwdzięczy się cudnym zapachem. Ja mam aż 3 bzy tuż przy domu i gdzie nie otworzę dtrzwi czy okno to pachnie mi bzem. Cudowna pora ta wiosna. :wink: :lol:
Też mam nadzieję, że się odwdzięczy, super mi tam pasuje :D Dziękuję za te wątpliwości odnośnie jego stanowiska, bo dzięki temu mam go tam gdzie być powinien :wink:

Nowe widoki zapierają dech w piersiach :shock: :shock: :shock: . Pozwolisz, że posiedzę przy oczku wśród tych czosnków, one są niesamowite, a z tą funkią to idealne zestawienie. Trawniczek jest taki jak na wiejskiej łoneczce, czego mozna chcieć w mieście myślę, że niczego, toż to sama radość, psinka to zauważyła i już korzysta z dobrodziejstw swojej Pani :wink:

Leśna uroda zakątka pod świerkami to piękno w pięknie, magia w magi i poezja w poezji :shock:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Grażynko, mogę zrobić zdjęcia szklarenki, choć trochę się wstydzę, bo nie jest zbyt piękna.
Wydzieliłam w niej kawałek, gdzie sieję kwiaty na rozsadę i ewentualnie tam mogłabym zrobić coś w rodzaju półki, ale musiałaby być szklana, bo inaczej zabierałaby za duża światła, albo byłaby za wysoko, jak dla krasnoludka ;) Jeszcze się nad tym zastanowię. Na razie cieszę się, ze w ogóle mam szklarenkę, choć mała i nieszczelna.

Czosnki masz wspaniałe! A czy te funkie przy nich rosną w słońcu?
Śliczne widoki, jak to w "kogrobuszu" :D Trawnik właśnie taki jest najładniejszy, brakuje na nim jeszcze tylko mleczy. Moja sąsiadka zbiera dmuchawce i specjalnie je rozsiewa po trawniku, zeby było ładnie :D
Różaneczniki są cudowne! Nie pozbywaj się rododenfronów, na pewno jakoś zabezpieczysz je przed zwierzakami :D
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14

Post »

Cuda wyczarowujesz na swojej działeczce. Przez chwilę pomyślałam , że to mój Fredziu chodzi po tej trawce. Mam takiego samego psiaczka. A czy twoja sunia ma biały krawacik ?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anitko - cieszę się, że przypadły Ci do gustu. To trochę przypadkowa kompozycja. Powstała spontanicznie. i tak już zostało. :wink: :lol:

Basiu - nawet nie zauważysz jak szybko to się stanie. Jesienią już nie poznasz jak było przedtem. :wink:
W moim przypadku trudno jest zabezpieczyć kwaśnolubne, bo musiałabym je także zabezpieczyć przed kotami a to raczej niemożliwe. Zresztą sama nie mam pomysłu co by zrobić. Siatka nie wchodzi w grę a co innego można zrobić, żeby koty / nie tylko moje / nie obsikiwały tych miejsc. Jestem tym trochę sfrustrowana. :? Ale co robić.
Mam nadzieję, że w domku szybko wszystko powróci do normy - u Ciebie. Trzymam kciuki.

Grzesiu - jeśli się uda, to masz jak w banku.
Z pewnością nie pożałujesz tej przeprowadzki bzu. Będzie i pięknie i dobrze dla niego. A TY będziesz się zachwycał jego pięknym zapachem za każdym razem kiedy będziesz przechodził obok niego. :wink:
Proszę bardzo.....posiedż sobie na ławeczce koło oczka i podziwiaj ile zechcesz. Trawnik właśnie taki jaki lubię. Po każdym skoszeniu jest przykładowo zielony, ale już za kilka dni jest jak łąka na wsi. I o to mi chodziło.
Leśny zakątek jest jeszcze nie dopieszczony do końca, ale już coś nowego kiełkuje w mojej głowie. Myślę posadzić w tym roku grzybnię pieczarek. Zobaczymy czy się uda. A jeśli tak no to będzie grzybobranie jak na las przystało. :wink: :lol:

Izuś - nie masz czego się wstydzić. Wklejaj choćby na pw. Znajdziemy rozwiązanie :wink: :lol: A może by tak z boku szklarenki folia zakrywająca półeczki na zewnątrz ?Szklarenka byłaby bardziej szczelna. Wszystko można dostosować nawet do krasnoludka . :P
Funkie rosną z przodu, za nimi irysy wysokie a jeszcze za nimi czosnki. Funkie są w pełnym słońcu i nic a nic im to nie przeszkadza. Same chronią swoje korzenie gęstymi liśćmi przed utratą wody z gruntu. Są oczywiście w czasie suszy podlewane wodą z studni.
A w trawniku rosną mlecze - zaraz wkleję fotkę na dowód. U mnie mlecze rozsiewane są przez bawiącą się zwierzynę.Albo zbierane przez pańcię na syropek lub herbatkę na świeżo - pychota. :wink: :lol:

Olciu - witam miłego gościa w kogrobuszu. :wit
Cuda robi sama natura, ja tylko jej pomagam :wink: :lol: Oleńko.
Jakie ładne imię ma twój jamniczek. Moja Tinka ma brązowy, podpalany krawacik, takie same skarpetki i koniec pyszczka. Podpalany jest też cały brzuszek. A reszta czarna jak noc. :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

Witaj Grażynko :) W Twoim kogrobuszu coraz więcej buszu :lol: Sunia na nieskoszonej trawce wygląda prześlicznie poczochraj ja ode mnie :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”