Ogórek - polecane odmiany cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
TPHM
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 sie 2018, o 01:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórek - polecane odmiany

Post »

Eugenia ;:215
Twoje ogórki rosną pod przykryciem, czy ,,pod chmurką''?
Pozdrawiam
Tomasz
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

Teraz rosną pod chmurką, siane 8 kwietnia, z powodu wiadomo jakiej wiosny nieco przerośnięte, wysadzone z rozsady 10 maja i przykryte włókniną. Nie pamiętam kiedy zdjęta, ale pod koniec maja widzę już bez. Pod folią też mam parę krzaczków, wcześniej siane i wysadzone owocują od dawna, ale tam są oprócz Śremianina jeszcze SV3506cv - bardzo plenne, jednak moim zdaniem mniej smaczne, na szczęście inni konsumują i uważają, że nie ma różnicy ;:224
Pozdrawiam Eugenia
rafalpl85
100p
100p
Od: 12 paź 2020, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale ten polecany Allianz tu na forum to porażka. Długo nic nie było pootem po długim czasie parę ogórków i koniec. Krzaki wielkie a nawet kwiatów nie ma nie wspominając o zawiązkach. Jedna wielka porażka. ;:222 ;:222 ;:222
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Moim zdaniem z ogórkami podobnie jak z pomidorami . Ta sama odmiana
w różnych miejscach może różnie plonować i smakować .
Co roku sieję kilka odmian , na wczesny zbiór , na przetwory , na małosolne .
Zawsze muszę mieć węża , którego uwielbiam do jedzenia z solą .
Do tuneliku dzisiaj wysadziłam ogórki na zbiór jesienny . Sprawdzę jak długo uda mi się
je utrzymać . W tym roku mam nawet gruzińskie . Ciekawe czy uda mi się je rozpoznać
po owocach bo przy sadzeniu nie oznaczyłam .
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Posiałam 11 maja ogórki Kronos i Julian.Ten drugi nasiona zaprawiane.Wyszły bardzo późno przez pogodę.Kronos taki sobie,za to Julian o niebo ładniejsze krzaki i już zaczynają się rozkładać.Robiłam sadzonki Solon,Allianz i Zasuhostoikiy. Niedawno trafiły do gruntu.
Jakie będą zobaczymy.Podejrzewam,że zainteresują się nimi zmieniki lucernowce,które potrafią wygryźć młodziutkie pączki liści.Wystarczy poruszyć delikatnie pędem a od razu odfruwają.
Różnego rodzaju robactwa nie brakuje począwszy od mrówek,mszyc i stonek.
Trzeba by było chodzić cały dzień z opryskiwaczem.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Spieszę donieść,że odmiana Julian już ładnie się rozłożyła.Ma sporo zawiązków żeńskich.Co będzie dalej,nie wiem.

Odnalazłam ciekawy wątek sprzed 9 lat :D

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 8#p3150288

Tylko dwie strony do poczytania.
A jakże miło sobie przypomnieć.
Pozdrawiam dyskutantów ;:180
rafalpl85
100p
100p
Od: 12 paź 2020, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolejne wnioski dotyczące Allianz i niestety kolejne negatywne. Mam 2 odmiany obok siebie. Śremski rośnie po nocy widać różnicę, a owoce Allianz bardzo wolno rosną.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Monisia już pokazuje na co ja stać! Z Trochę późniejszej Bary już dziś dwa pierwsze ogóreczki, Alianz tez pięknie kwitnie. Kłopot jest z krzewieniem się roslin, sa nie do opanowania. Pierwsze małosolne już zakiszone.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja Anulka zaczęła owocować jak codziennie zaczęła dostawać wody. Woda odstana, od kilku dni zbieram ogóreczki z tunelu. Eva - sałatkowa chyba, też szykuje się do owocowania, a i w gruncie (nie pamiętam czy Anulka czy Eva) zaczyna mieć zawiązki. Jak zaczną owocować w gruncie, to odpuszczę tunelowe, bo nie chce mi się codziennie biegać z konewką, a w gruncie jakoś lepiej łapią wodę i wystarcza ta z nieba.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Przyjdzie mi jeszcze kilka dni poczekać na zbiory z docelowych upraw ale już można trochę nazbierać z poletka zapasowego, więc jest ok.

Dziś burza i oby tylko fajnie podlało bez żadnych rewelacji, to zapowiada się fajnie.

Anulka
Obrazek

Allianz

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04

Post »

A ja jednak potwierdzam zdanie o odmianie Allianz, niesamowicie plenny, zdrowy, był podścielony słomą. Już zakisiłam aż nadto na zimę, wyrwałam większość pędów z niesamowitą ilością zawiązanych owoców i zostawiłam tylko kilka do biężącego spożycia czyli do kanapek i na mizerię. Będzie mniej podlewania jak wrócą upały ;:333
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37

Post »

Allianz u mnie w tym roku póki co ładnie rosnie. Mnóstwo zawiązków i faktycznie krzewi się ogromnie. Dopiero zaczynam zbiór. Allianz, Atlantis zostają i Altaj, do którego wróciłam po latach też się spisuje. Po 4-5 zawiązków w jednym miejscu. Polecam.
Obrazek
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48

Post »

Ja rówież jestem zadowolony z odmiany Alianz F1.
W tym roku mam rówież odmianę Nadusha F1 która jest trochę wcześniejsza niż Alianz i chyba bardziej plenna.
O ogórkach przyszlorocznych trzeba mysleć już teraz.
Ja po zbiorach czosnku, cebuli czy fasoli przygotowuje grządkę na ogórki przyszłoroczne.
Wapnowanie jeżeli trzeba, obornik /daję granulowany/ i siew gorczycy którą przekopuję jesienią.
Oczywiście raz na 4 lata robię analizę gleby i w ostatnich latach schemat ten się sprawdza.
Obrazek

Obrazek
pozdrawiam
Kazik
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nie dawaj granulowanego obornika jesienia, nie będzie z niego w następnym roku żadnego pożytku. Zreszta granulat nigdy w pełni świeżego obornika nie zastąpi , brak jest materii i tego czegoś, czego ja tak mądrze i uczenie nie potrafię wyjaśnić .
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Kazik W jakiej odległości od siebie masz Allianza i Nadushe? Czytałem że partenokarpa(Nadushe) nie można sadzic bliżej jak 100m od odmiany z męskimi kwiatami, bo przy przepyleniu ich kwiatów można otrzymać krzywe ogórki.

Ja zebrałem pierwsze 8ogórków z działki, głównie to z odmiany Allianz, także troszke szybciej zacząłem niż myślałem. Oby teraz rośliny się pięły w góre i plonowały elegancko.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”