Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

No własnie Grażynko, mnie też zastanawiają te białe dzwoneczki, co to jest?
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tulipanko - cieszę się, że tak mnie oceniasz. :wink: :lol:
Złotokap jest przeuroczy - przynajmniej dla mnie - choć ma trujące owocniki. Bardzo lubię jego zapach. Szybko rośnie, więc pewno i twój zakwitnie niedługo.

Rogalm1 - tak, to złotokap . Polecam, bo łatwy w uprawie tylko musisz uprzedzić dzieciaki, bo ma trujące owoce.Mimo to uważam, że wart jest posadzenia w ogrodzie.

Jol_ka - jeśli twoja jest tak samo przytulna jak moja, to rozumiesz dobrze jak to jest. Moja też nic tylko by na kolanach leżała. Przylepiec to mało powiedziane. Druga rzecz to wycieczki. Jak tylko zauważy, że ubieramy się do wyjazdu, to już jest przy smyczce i nie ma zmiłuj się.
Z kotami może być problem. Dorosły psiak nie zawsze chce zaakceptować konkurencję do pieszczot pańci. :cry: Moje wychowywały się razem od małego i stąd ta przyjażń. Ale nie do końca, bo jak chodzi o jedzenie, to........ :twisted: :roll: Ale fakt, że wieś bez kota, to trochę dziwne. :P

Gabi , Miikako - tak, to cebulica hiszpańska. Wdzięczna roślinka i zawsze kwitnie obficie. Takie małe dzwoneczki a jak potrafią cieszyć oko. Teraz w tym deszczu też je przygięło od wody, ale przynajmniej nie gniją w niej.
Cieszę się że ich widok poprawił Ci się humorek. :wink: :P

Karolku - wiem, że krasnale opanowały Wrocław. U nas też są w ogrodnikach, ale jakoś nie cieszą się powodzeniem.Raczej preferowane są ptaki i żaby. :wink: :P

Korzo_m - tak, ten ciemny to żałobny od Anulki. Ładnie się przyjął w zeszłym roku a w tym zakwitł. Mam nadzieję, że w przyszłym pokaże co potrafi .Mam go w kilku miejscach i zobaczę w którym mu najlepiej, a potem wszystkie razem stworzą bardzo ozdobną sporą kempkę. No może dwie, żeby dwa razy dłużej cieszyć się jego kwieciem. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Deszcz który pada już 3 - ci dzień chyba wykończy ostatnie tulipany :cry: , a szkoda, bo jeszcze z tydzień mogłyby kwitnąć. :twisted:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To samo dotyczy moich bzów. Aż się chce płakać jak widzę kiście przygięte do ziemi pod ciężarem wody i brązowiejące płatki. A tak pachniały jeszcze 3 dni temu. :cry: :twisted: :twisted: :twisted:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Grażynko ,a u mnie tak słabo pada :( padało dziś trochę może godzinę.
Masz piękne tulpanki jeszcze,a bzy urocze. :D
Awatar użytkownika
Daisy
1000p
1000p
Od: 11 lut 2008, o 22:39

Post »

No niestety Grażynko u mnie jest to samo:( Jak zaczęło w sobotę wieczorem, to jeszcze nie skończyło, jeszcze 2 dni i błony zaczną mi rosnąć :wink:

Jak nazywa się ten ostatni bez? Ma ciekawe kwiaty, podoba mi się bardzo :)
Pozdrawiam serdecznie :) Ewa
Ogródek Daisy, cz.1, cz.2, cz.3,
aktualny
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

Grażynko, u Ciebie jeszcze TAK kwitną tulipany :?: :shock: Śliczny ten różowo-zielony jest!
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Grazynko jutro jadę na działkę .ale nie odpoczywać .Ja na lezaczku nie leżę :? U mnie upalnie ,bez deszczu.Ciagle muszę podlewać.Zobacz u mnie bodziszka takiego samego ,jak załobny tylko rózowy.Tez mi się podoba.To jest z wiosny z katalogu.Dzwonka zrobię zdjęcie :)
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Grażynko złotokap piękny obficie kwitnie.Biedne tulipany i lilak szkoda że deszcz je zniszczy. ;:100 ;:100 ;:100
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No, ależ to była wycieczka, busz kwiatowy, kolorowy i ... mokry, poduszki miękkie dla Pańci z psią na kolanach (serdeczności dla ujawnionej pani i mizianka dla suni), drzewka, krzewy, bylinki, garnki, matko jedyna, czego tam nie ma :D Nawet przez chwilę nie zamknęłam szeroko wybałuszonych ślepiów :shock: , ależ u ciebie cudnie :shock: Warto było wędrować z kawką w garści :D

Serdeczne pozdrowienia z wietrznej i deszczowej Warmii Obrazek
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

kogra pisze: Obrazek
Powiedz mi Grażynko, co to za roślinka? Hm... chyba pierwszy raz ją widzę ...

A kwitnących kwiatów szkoda, oj szkoda ... :(

Ale nierówno się z tym deszczem układa - u jednych za dużo u drugich za mało.

Widzę Grażynko, że masz ten piękny bez "Sensation". Już wcześniej narobili mi na niego
apetytu. :wink:

Jeszcze raz dziękuję za info w sprawie ogórków. Dzisiaj jadę do ogrodniczego, to zobaczę, po ile
mają takie bambusowe tyczki.
Pozdrawiam serdecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anitko - z chęcią oddałabym Ci połowę tego deszczu. U mnie wielka nadwyżka i już nawet kwiaty zaczynają zagniwać od niego. A słoneczka ani śladu. Dzisiaj mgła i tak wilgotno, że nawet ciężko się oddycha.

Daisy - witam miłego gościa w kogrobuszowych ostępach. :lol: ;:100
Mnie to już urosły od tego deszczu. :twisted: Końca nie widać.
Ten ostatni bez to Sensation. Pięknie kwitnie i pachnie. Warto go mieć. :P

Kasiu - można już powiedzieć, że kwitły. :cry: Deszcz wykończył je całowicie. Niestety już po tulipanach - do przyszłego roku. :cry: Ale teraz swoje królowanie pokażą irysy i orliki wraz z czosnkami. Też mają swój delikatny urok. Rozkwitły też pierwsze donicowe róże. A niedługo następne klematisy. :wink: :P

Anulko - z chęcią bym Ci oddała ten uprzykrzony deszcz. Już mam go dość :!: :twisted: :twisted: Wszystko totalnie zalane wodą. Też mam tego bodziszka - tak mi się zdaje - muszę tylko sprawdzić czy na pewno to ten sam. :wink: Mam nadzieję że dzwonek się przyjął, bo jak nie, to......... :roll:

Grzesiu - no i po tulipanach i bzach :cry: :twisted: niestety. Wszystko zbite deszczem i zgnite . Szkoda bzów bo tak krótko się nimi cieszyłam. Ale co robić. Może liliowce nadrobią w tym roku :?: Przetrwał tylko złotokap i ten chyba wszystko wynagrodzi. :wink: :P

Naleweczko - witaj kochana :!: :P Miło że wpadłaś.
Bardzo się cieszę, że spędziłaś tutaj miłe chwile. Szkoda, że nie zauważyłam, bo zaprosiłabym Cię na huśtaweczkę. Kawkę już miałaś a ja poczęstowałabym Cię ciasteczkiem. :wink: :P
Wspaniale, że wpadłaś - zapraszam znowu :!:

Wisienko - to leśna roślinka, którą przez przypadek przyniosłam do ogrodu. Rośnie pod świerkami na kwasolubnej grządce wraz z azaliami i bardzo do nich pasuje jej delikatność.
U mnie stanowczo za dużo tego deszczu, stanowwczo :!:
Jadziu tyczki bambusowe możesz zastąpić śmiało gałązkami lub patykami. Nie musi to wyglądać tak równo jak w wojsku. :wink: :lol: Czekam na foteczki.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
em
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 mar 2008, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Grażynko!!!
Szkoda bardzo tych tulipanów - były (są) naprawde ładne...
Jeśli masz troszke wolnego miejsca to rozejrzyj sie po centrum ogrodniczym za bzami ottawskim - fajne, niewymagające roślinki. Pięknie pachną i co najważniejsze kwitną dopiero po lilakach więc można sie cieszyć kwiatami aż do czerwca :D
Ta roślinka, o której piszesz (przypadkowy gość w Twoim ogrodzie) to Galium odoratum Marzanka wonna syn. Przytulia wonna.
Pozdrawiam ciepło - Emil
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Naleweczko - tak to marzanka, już Emilek wszystko o niej napisał. Najpierw chciałam ją wyrzucić ale kiedy zakwitła, została na zawsze / mam nadzieję /. Na tle rho lub azalii wygląda ślicznie. Taka mgiełka jak gwiezdny pył. :wink: :lol:

Emilu - bardzo się cieszę, że wpadłeś ;:49
Bez ottawski mówisz.....hm.... nie spotkałam jeszcze u nas, muszę się lepiej rozejrzeć. To byłoby wspaniałe , przedłużyć kwitnienie bzów i dłużej mieć ich zapach w ogrodzie. Zaraz poszukam w necie. Dzięki za informację.
Również pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Grażynko u Ciebie pada tyle czasu :shock: u mnie słoneczko i ani kropli deszczu a przydałoby się go troszkę, bo jest już dość suchawo :roll: . Bardzo mi się podoba ta roślina z lasu- marzanka, bardzo ładnie wygląda, muszę ją poszukać u siebie :D Masz wspaniałe lilaki a ten ostatni to taki pewnie z górnej półki :shock: ale fajnie wygląda z tym białym obrzeżem :D .
Ja swojego już przesadziłem w inne miejsce, bardziej odpowiedniejsze, kwitnienia niestety nie będzie, ale dzisiaj miałem miłą niespodziankę, bo okazało się, że w swojej kolekcji posiadam krzew o nazwie lilak węgierski, nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje, ale się z niego cieszę, już niedługo zakwitnie ;:26 ;:26 ;:26

Pozdrowionka :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”