Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
miikaka
200p
200p
Od: 12 lis 2007, o 11:14

Post »

Witaj Grażynko!

Miło Cię zobaczyc :wink:

Kwasolubne - miodzio, pięknie się robi w ogrodzie jak zaczynają kwitnąc :lol:
Pozdrawiam
Mika
Mój mini ogródeczek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dawidzie - pięknie powiedziane :P i zgadzam się z tobą całkowicie.
Już mnie przegoniłeś w ilości kwasolubnych. :lol: Masz sporą kolekcję, widziałam nawet te nowo zakupione - są bardzo ładne i dorodne.
Dzięki za komplement drobnym druczkiem. :wink: :lol:

Basiu - oj tak Basiu, cieszą nie tylko moje oko. Chociaż ostatnio musiałam wyciąć połowę jednego bo złapał jakieś choróbsko i nie wiem czy da się go jeszcze uratować. :cry: Ale jeśli nie no to trzeba będzie zafundować sobie nowego z jakiejś szkółki. :wink: :lol: Mówi się trudno i żyje się dalej. :P

Wisienko - jeśli chodzi o ten z ostatniej serii na 90 stronie to jest to też złotlin, tyle że wariegata o białozielonych listkach i żółtych, pustych kwiatach. To odmiana dużego krzewu złotlinu tylko karłowa. Rośnie do 1 - 1,2 m wysokości. Kwitnie troszeczkę póżniej ale krócej i nie powtarza kwitnienia jak ten duży . Jest za to ozdobny cały rok z liści. Musi jednak koniecznie mieć osłonę od wietrznej strony, bo jest delikatniejszy. Ale nawet jak przemarznie to dobrze odbija od korzenia.
Ogóraski rosnąć będą przy tyczkach z miskanta giganta / lub bambusa jak go też nazywają/ powiązanych poziomo sznurkiem i naciągniętych na bocznych metalowych słupkach głęboko wbitych w ziemię, żeby pod wpływem ciężaru nie podgięły się do środka. To bardzo wygodne dla ogórków, bo liście nie podgniwają i nie łapią tak szybko chorób a owoce nie są atakowane przez ślimaki i łatwiej je zbierać nie uszkadzając całej rośliny.Zatem nie trzeba też tyle opryskiwać.
Fotkę wkleję jak przestanie padać i troszkę obeschnie - może wieczorem. :wink: :lol:

Grzesiu - ta żółta to właśnie azalia pontyjska o której Ci już pisałam. Pachnie nieziemsko - można by się nią prawie "narkotyzować". Ma tak piękny zapach. Kwiaty nie są może imponującej wielkości, ale niewiele mniejsze od tych normalnych. Kwitnie i w słońcu i w cieniu - przynajmniej u mnie. Kiedy jedna kończy kwitnienie to druga zaczyna i w ten sposób cieszę się jej zapachem dwa razy dłużej.
Co do bzu to rzeczywiście warto się zastanowić, bo bez śmieci opadającymi kwiatkami dość mocno a drugi raz jesienią liściami, więćtrochę pracy by z tym było. :wink: :lol:

Miikakko - jak miło, że wpadłaś ;:100
Ogród rzeczywiście staje się piękny, kiedy kwitną azalie i rododendrony. Mój kawałek lasu wygląda wtedy imponująco. Kwasolubne nie są wprawdzie takie duże, ale za kilka lat na prawdę będzie na co popatrzeć. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Witaj Grażynko,miło Cię zobaczyć :D :D :D
Kogrobusz jak zwykle fascynujący :D
Obejrzałam kolekcję Twoich pięknych azalii i mam pytanko związane z cięciem tych roślin .
Generalnie chodzi mi o przycięcie w celu rozkrzewienia i nie wiem czy (i jak?)powinnam je wykonać .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Goniu - niestety moje azalie są dość młode i mają dopierodwa lata. Zatem nie przycinałam ich jeszcze. Jak ciąć pewno dowiesz się dokładnie w temacie o krzewach kwasolubnych lub rho. Za bardzo nie wiem jak je ciąć. :oops: Ja w tym roku wycięłam tylko te gałązki, które uschły. Sama też będę szukała jak je przyciąć aby zmusić do rozkrzewiania. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Witaj Grażynko, miło Cię poznać. :D :D :D
Patrząc na ogród, na rośliny, to wydaje mi się, że ten leżaczek to tylko do zdjęcia, chyba, że masz znajome krasnoludki i one pięknią ogród za Ciebie.
Śliczna kolekcja azalii.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Grazynko!!! :D :D :D Jak to miło ,ze się pokazałas .Ale fajna kobitka z Ciebie.Jak Ty dajesz radę to wszystko robić?Powinnas całe lato przelezeć na tej hustawce.Czy Twój jamniczek Ci pomaga, bo zachowuje się tak ,jakby cięzko się napracował :wink: Jeszcze raz bardzo mi miło Ciebie poznać :D
Azalie masz cudowne kolorystycznie.Jaka szkoda ,ze tak krótko kwitną.
Jadę na działkę w piątek i zobaczę czy dzwonek zyje.W przeciwnym razie wiesz co Cię czeka :roll:
Odpoczywaj ile się tylko da :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Grażynko, jak miło Cię widzieć :D Azalie masz cudne :roll: U mnie tylko jedna sierotka gdzieś się błąka pod iglakami. Jak będziesz miała wolną chwilkę, to napisz mi Kochana, o tym ukorzenieniu powojnika :lol: ...nie mam pojęcia jak do tego się zabrać, do rośnie w donicy :cry:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Liluś - jak miło że wpadłaś odwiedzić kogrobusz. :P :wit
Masz rację, ta fotka to tylko dla zdjęcia bo tak w rzeczywistości to mało jest czasu, żeby posiedzieć. Ale staram się robić to jak najczęściej i pozachwycać się tym co kwitnie. :lol: Krasnoludki podobno są na świecie, ale jeszcze nie widziałam żadnego u siebie. :wink:

Aniu - miło mi, że tak o mnie sądzisz. Komplement z ust kobiety, to coś innego niż męskieadoracje - jest bardziej bliski prawdy. :wink:
Jamnisia pomaga jak tylko może goniąc inne koty, żeby nie obsikiwały moich roślin, albo harcuje z moimi dziewczynami a potem wygląda to tak jak na fotce. Tu czuje się najbezpieczniej i wykorzystuje na wzmacniającą drzemkę. :lol:
Azalie i rho... zaczęły właśnie kwitnąć a tu leje już 3 dzień. :twisted: Kwiaty zaczynają zwisać aż do ziemi i jak tak dalej będzie to zgniją zanim na dobre rozkwitną. Byłaby to wielka szkoda......... :cry:
Dzwonek u mnie ma już jakieś 60 cm wysokości. Może w tym roku zrobi nasiona ? Jak nie to po kwitnieniu wypuszcza boczne odrosty - spróbuję w tym roku ukorzenić trochę - może się uda. To w razie czego lepsze niż kopanie kiofem metrowej dziury. :wink: :P
Czekam na zdjęcia z twojego ogródka. A może też wkleisz fotkę jak odpoczywasz na leżaczku ? 8)

No to przy tak brzydkiej pogodzie trochę radości. :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

........i jeszcze zagadka. Do kogo należą te cudnie pachnące kwiatki ? :wink: :lol:

Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Guciu - pisałyśmy w tym samym czasie. :wink: :lol:
Już Ci daję odpowiedż - spójrz na pw. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Grażynko, miło mi cię poznać. Fajna babka z ciebie .... :D

Twoje kwiatuszki mnie zauroczyły. Zwłaszcza złotokap :D Ja właśnie wczoraj sobie go kupiłam, ale nie ma kwiatów. Ciekawe kiedy zakwitnie. Pani w ogrodniczym zapewniała, że w przyszłym roku .... :wink:
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

czyżby złotokap?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Grażynko - miło Cię zobaczyć, sunia ;:215 one wprost uwielbiają leżeć przy pańciach, moja też jest strasznym pieszczochem :D jak wracam po pracy do domu to musi się poprzytulać, wycałować no i biegiem na obchód ogrodu :D jak za mało miziania na wejście to jeszcze w ogrodzie trzeba ją wyściskać taki z niej przylepiec i pieszczoch :D ale sunie są najkochańsze na świecie :)
wiem, że masz kotki, sama chyba będę musiała sprawić sobie takiego maluszka - co to za dom na wsi bez kota?? i tu jest problem, bo jeśli chodzi o szczeniaki to mam wszystko obcykane a z kotkami to tak trochę na bakier jestem... hmm mam nadzieję, że to nic trudnego i jakoś sobie poradzimy :D
u Ciebie jak zwykle wiele roślin pokazuje swoje piękno, szkoda że pada - oby wiatr jak najszybciej odpędził deszcz i Twoje rho pokazały się nam w pełnej krasie :D
złotokap śliczniutki :D
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Grażynko, Ty potrafisz poprawić humor.
U mnie leje od niedzieli i taki widok zawsze wpływa korzystnie na samopoczucie.
Te białe dzwoneczki to cebulica hiszpańska, czy jakieś inne ?
Są tak ładnie wygięte...
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko - chcesz krasnoludki ???? to przyjedź do wrocka - Wrocław jest opanowany przez te krasne ludki :D wszędzie ich pełno :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko pokazujesz piękne bodziszki, a czy znasz dokładnie ich nazwy, czy dobrze mi sie wydaje ,że ten ciemniejszy to żałobny?
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”