Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
my w szkole podstawowej mieliśmy zajęcia o nazwie zpt (praktyczno-techniczne).. uczyliśmy się na nich np. przyszywać guziki, haftować czy gotować (do dziś pamiętam jak mi się gofry przylepiły do gofrownicy, zresztą do dziś ich nie umiem upiec), majsterkowania (pani wpadła na to, żeby dziewczynki pogłębiały wiedzę z zakresu "męskich" zajęć czyli np. wbijania gwoździa, a chłopcy "dziewczyńskich" i np. robili sałatkę warzywną)Storczykowa pisze:ja się uczyłam sama, teraz w szkołach już takich rzeczy nie uczą. a żyłkowany Phalaenopsis rzeczywiście jest piękny i ma bardzo oryginalną warżkę. zaczyna otwierać nastepny pąk.
było i coś o szydełkowaniu ale niewiele pamiętam (jak byłam mała wydawało mi się, że to takie babciowe zajęcie)
Edyta
- Storczykowa
aha, u nas czegoś takiego nie ma. rysowania, szydełkowania, haftowania itp. musiałam nauczyć się sama.edyseja pisze:u mnie w szkole podstawowej były zajęcia o nazwie zpt (praktyczno-techniczne).. uczyliśmy się na nich np. przyszywać guziki, haftować czy gotować (do dziś pamiętam jak mi się gofry przylepiły do gofrownicy, zresztą do dziś ich nie umiem upiec), majsterkowania (pani wpadła na to, żeby dziewczynki pogłębiały wiedzę z zakresu "męskich" zajęć czyli np. wbijania gwoździa, a chłopcy "dziewczyńskich" i np. robili sałatkę warzywną)Storczykowa pisze:ja się uczyłam sama, teraz w szkołach już takich rzeczy nie uczą. a żyłkowany Phalaenopsis rzeczywiście jest piękny i ma bardzo oryginalną warżkę. zaczyna otwierać nastepny pąk.
było i coś o szydełkowaniu ale niewiele pamiętam (jak byłam mała wydawało mi się, że to takie babciowe zajęcie)
- Storczykowa
pewnie pogubiły z powodu zmiany warunków (jeśli były niedawno kupione). a Phalaenopsisy są moimi ulubionymi storczykami i do tego są łatwe w uprawie, więc dlatego mam ich tak dużo.pikasia pisze:Storczykowo masz przepiękną kolekcjęzwłaszcza phalaenopsisy cudne
te moje trzy falki, które mam to maleńki pikuś przy Twoich. A do tego moje jeszcze pogubiły pąki
![]()
Ale tu u Ciebie pięknie
No właśnie nie zmieniałam im warunków, jeden jet u mnie od dwóch lat, a pozostałe dwa od ok. roku. One mnie chyba nie lubiąStorczykowa pisze:pewnie pogubiły z powodu zmiany warunków (jeśli były niedawno kupione). a Phalaenopsisy są moimi ulubionymi storczykami i do tego są łatwe w uprawie, więc dlatego mam ich tak dużo.pikasia pisze:Storczykowo masz przepiękną kolekcjęzwłaszcza phalaenopsisy cudne
te moje trzy falki, które mam to maleńki pikuś przy Twoich. A do tego moje jeszcze pogubiły pąki
![]()
Ale tu u Ciebie pięknie

- Storczykowa
to może za zimno w pokoju? albo za ciemne stanowisko? albo jakieś owoce leżą blisko. powodów opadania pąków jest dużo.pikasia pisze:No właśnie nie zmieniałam im warunków, jeden jet u mnie od dwóch lat, a pozostałe dwa od ok. roku. One mnie chyba nie lubiąStorczykowa pisze:pewnie pogubiły z powodu zmiany warunków (jeśli były niedawno kupione). a Phalaenopsisy są moimi ulubionymi storczykami i do tego są łatwe w uprawie, więc dlatego mam ich tak dużo.pikasia pisze:Storczykowo masz przepiękną kolekcjęzwłaszcza phalaenopsisy cudne
![]()
Ale tu u Ciebie pięknieA Ty masz do nich rękę - to widać
![]()
większość moich Phalaenopsisów (bo aż 32) była kupiona w 2008 roku. mam jeszcze 1 z 2005, 1 z 2006 i kilka z 2007. trochę niestety uschło, nie da się tak, by kilka lat zbierać storczyki i żadnego nie stracić. mam jeszcze troche innych storczyków, czyli np. Vandy, Zygopetalum, dendrobium a także bardzo kiepsko u mnie rosnące i wcale nie kwitnące Cattleye, Paphiopedilum (usychające), Tolumnie, Dendrobium.
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Ja z zajęć praktyczno-technicznych w szkole podstawowej najbardziej zapamiętałam szycie koszul nocnych z flaneli: najpierw musiałyśmy wykroić z flaneli poszczególne części (korzystając z form), a potem to zszyć na maszynie do szycia ściegiem pościelowym. W liceum zaś robiłyśmy świeczniki: cięłyśmy blachę, wyginałyśmy, nitowałyśmy i malowałyśmy - to było upiorne zajęcie, brrr....
Upiorne zajęcie z zajęc praktyczno - technicznych ,bynajmniej dla mnie, to było zrobienie szalika na drutach . Wiem wiem , pewnie wiekszośc z was powie no jak to, przecież to łatwizna
Ba pewnie i tak jest , ale ja do dzisiaj nie umiem robic na drutach , a ocena z szala to było naciągane =3 wstyd, najgorsza ocena w klasie
, a szal wyglądał koszmarnie
Dusiu wybacz, za zaśmiecanie wątku , ale tak jakoś sobie przypomniałam o tym nieszczęsnym szalu .
A Twój storczyk jest cudowy , zrestą co tu dużo gadac , masz bardzo dużo ślicznych storczyków , które chciałabym miec

Dusiu wybacz, za zaśmiecanie wątku , ale tak jakoś sobie przypomniałam o tym nieszczęsnym szalu .
A Twój storczyk jest cudowy , zrestą co tu dużo gadac , masz bardzo dużo ślicznych storczyków , które chciałabym miec

- Storczykowa
teraz w szkołach już takich zajęć chyba nie ma, a przynajmniej nie ma i nie było u mnie.
co do storczyków, warżka żyłkowanego jest bardzo oryginalna i mi się podoba, więc chciałam, by na fotkach było ją dobrze widać. dzisiaj rozwineły pierwsze pąki koralowy i biały z rózową warżką. ten w żyłki rozwinął drugiego. może jutro zrobię im fotki. mają cudne kwiatuszki. teraz bardzo kolorowo jest na moich oknach, bo akurat teraz zaczynają otwierać się pąki na pędzikach i kwitną jeszcze te, co były kupione jakiś czas temu.
co do storczyków, warżka żyłkowanego jest bardzo oryginalna i mi się podoba, więc chciałam, by na fotkach było ją dobrze widać. dzisiaj rozwineły pierwsze pąki koralowy i biały z rózową warżką. ten w żyłki rozwinął drugiego. może jutro zrobię im fotki. mają cudne kwiatuszki. teraz bardzo kolorowo jest na moich oknach, bo akurat teraz zaczynają otwierać się pąki na pędzikach i kwitną jeszcze te, co były kupione jakiś czas temu.
- Anusska
- 1000p
- Od: 10 paź 2008, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O, trochę mnie tu nie było, ale już nadrabiam zaległości
Fotki phalaenopsis'ów i one same są piękne...
A co do szydełkowania itp. to ja w podstawówce na technice sałatkę i pizzę robiłam. I prawie się udało...
A jak wiadomo, prawie robi wielką różnicę
Jeszcze różne origami były, ale z szycia i szydełkowania nic
P.S. Czekam na fotki rozwiniętych pąków. Jestem ciekawa wyglądu koralowego

P.S. Czekam na fotki rozwiniętych pąków. Jestem ciekawa wyglądu koralowego

- Storczykowa
- Storczykowa