Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia176
100p
100p
Od: 2 sie 2007, o 10:19

Post »

kogra pisze: Mam jeszcze tak to urządzone, że ta sama odmiana w jednej połowie ogrodu przekwita a w drugiej połowie dopiero zaczyna. Wszystko mam więc dwa razy dłużej. :wink: Dwukrotnie dłużej jest u mnie wiosna, lato i jesień. Tylko zimę mam jedną. :wink: :lol:
Grażynko, Ty spryciaro :D :D :D
Może mi tez się to kiedyś, choć w małym ułamku, uda :-)
Pozdrawiam wiosennie
Kasia
Zapraszam do mojego ogródka
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ogród marzeń

Post »

Grażynko wybrałam się dziś na długi spacer po Twoim ogrodzie, co przwda pierwszy raz ale na pewno nie ostatni, urzekła mnie kolekcja liliowców jestem również ich miłośniczką, mam kilka , żółty pachnący ma już pąki ale białego i fioletowego jeszcze nie widziałam - zazdroszczę :roll:

pozdrawiam serdecznie KDanuta
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Grażynkjo powinnaś napisać taki krótki poradnik co posadzic koło czego, żeby było właśnie tak kolorowo przez cały rok, ja na razie ratuję się jednorocznymi między żonkilami wysiałyśmy aksamitki a koło pierwiosnków inne i tak dalej ale wolałabym tak jak u Ciebie takie stałe rośliny!
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

o właśnie - Moniko to jest myśl!!! Grażynko, co ty na to?? da się zrobić??
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, ale masz fajnego krokodyla :lol: :lol: :lol: A na poradnik ja też się zapisuję, bo u mnie w P_O, z tym całorocznym kwitnieniem jakoś mi nie wychodzi :cry:
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak juz zielono i bujnie zrobiło ci się wokół oczka. Wspaniale. Jeśli dobrze zauwazyłam to dużo roślin chodujesz w donicach.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Grażynko! Dzięki za odpowiedzi.
Smagliczkę mogłam już sobie zobaczyć na żywo i nawet posadzić u mnie na działce.
O aktywatorach do kompostowania wiem i stosuję.
Tobie to dobrze - odchwaszczać 2x w roku toż to bajka! Ech... ale się rozmarzyłam...
Ale faktycznie - na mojej Pierwszej Rabatce, dobrze zagospodarowanej, nie ma już tyle chwastów i roboty mniej.
Fajnie, że masz 2x dłużej wiosnę, lato i jesień!
Piękny jest Twój Kogrobusz!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Kasia 176 - no może spryciara to nie jestem, ale stale główkuję jak to zrobić, żeby stale było w ogrodzie dużo kwiecia, stale coś pachniało i stale było zielone. Może się udało ale jeszcze trzeba wprowadzić małe korekty. :wink: :lol:

KDanuta - Witam miłego nowego gościa. ;:100
Jak wspaniale poznać nową wielbicielkę liliowców. Ja mam ponad 30 odmian i kłopot.....gdzie je wysadzić. Na razie rosną w doniczkach i czekają na kolejkę do wysadzenia na swoje stałe miejsce. Większość jest już w gruncie ale kilka jeszcze zostało.No cóż - ogrodnicy tak mają. :P

Rogalm - hhmmm....poradnik mówisz. No.....nie wiem. To nie jest takie proste, bo zależy od wielu czynników. Najważniejszy to klasa i jakość gleby. Co innego rośnie na piaskach a co innego na glinie. Te co lubią kwaśną glebę nie zniosą wapiennej. To indywidualna koncepcja.
Bylinek szybko Ci przybędzie jesienią, kiedy przekwitną i w przyszłym roku to już będziesz mieć ich sporo. :lol:

Jol_ka - muszę to przemyśleć. Jednak nawet najlepsza koncepcja nie zawsze się sprawdza. Dużo zależy od podłoża i pogody. Ja ratuję się roślinami w pojemnikach i kiedy powstanie luka po cebulowych to wstawiam donicę czy wiaderko z innymi cebulowymi i tym sposobem znów coś kwitnie w tym samym miejscu. :wink: :lol:

Guciu - jak ja lubię przypatrywać się tym krokodylom w miniaturze :roll: :lol: Z poradnikiem trochę będzie gorzej bo to sprawa indywidualnych warunków, ale spróbuję coś wymyślić takiego uniwersalnego - może mi się uda.

Violetta - koło oczka teraz będzie dość buszowato ale potem trochę się rozlużni. Mam rzeczywiście sporo doniczkowych tzw. zapchajdziur. Jeśli powstanie wolna przestrzeń w której nic nie kwitnie wstawiam doniczkę lub inny pojemnik i już znowu kwitnie. :wink: :P

Wisienko - no to o kompoście nic więcej już nie dodam. Wszystko już wiesz. Fakt, że odchwaszczanie ograniczyłam do minimum. Bo strasznie nie lubię pielenia i kręgosłup mi przy tym wysiada. Więc tak sobie umyśliłam. A miejsca zacienione wykorzystuję do tego żeby mieć wszystko razy dwa i w ten sposób przedłużam kwitnienie kwiatów.
Cieszę się że taki busz podoba się również tobie. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Grażynko, wiosenne zdjęcia piękne, jak zawsze z Kogrobuszu, ale... gdzie jest bobrek? ;:109
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Oj Grażynko! Daleko mi do tego, żebym wszystko wiedziała o kompostowaniu. Tak że wszelkie Twoje
rady są dla mnie zawsze bardzo cenne.
W weekend nareszcie mogłam brać trochę mojego kompostu - kompostownik (a właściwie pryzma) był założony jesienią 2006 roku
a ponieważ byłam wtedy kompletnie zielona, pięknie pocięłam gałązki róży, która podczas stawiania płotu została ścięta,
powsadzałam je do środka, a teraz ... klnąc troszkę pod nosem wyciągałam je - kawałek po kawałku, w stanie zupełnie nie naruszonym.
Ot! taka lekcja praktyczna dla mnie :wink: .
Serdecznie Cię pozdrawiam. :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Grażynko jestem u ciebie codziennie w ogrodzie i tylko podziwiam te wszystkie piękne kwiaty :shock:
Jak bym chciała pisać o wszystkich roślinkach to by strony zabrakło ale powiem tylko że masz kolorowy busz a ja taki uwielbiam.
Wszystko to co dostałam od ciebie to pięknie się przyjęło i nawet rdest pięknie kwitnie :lol:
Ojejku jak ja kocham kwiaty i ich kwitnienie :P
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izuś - specjalnie dla Ciebie fotki bobrka i nie tylko z dużego oczka. Widać też ozdobną trawę, którą Ci posłałam - właśnie kwitnie. Oczywiście jeżeli fotosik zadziała, bo dzisiaj jakoś jest ze mną na bakier. :twisted: :twisted: :twisted:

Wisienko - z tym kompostem to masz podobne doświadczenia jak ja. Też wybierałam kolce tyle, że z palców i klęłam na czym świat stoi na własną głupotę. Ale już o tym zapomnioałam i Ty teraz mi to przypomniałaś. :wink: :roll: To samo dotyczy odpadów z iglaków - lepiej je spalić i rozsypać popiół pod funkiami, ale nie pod jarzyny, bo spalona żywica jest podobno niezdrowa dla jarzynek.
Też Cię serdecznie pozdrawiam. ;:100

Joluś - to super, że wszystko się przyjęło. Mam nadzieję, że szachownice od Ciebie też się przyjmą i że chociaż cebulki przetrwają. No to obie kochamy się w kwiatkach. Cała paleta barw w ogrodzie to moje marzenie. Mam nadzieję, że kiedyś się spełni. :wink: :P

No wreszcie udało się wkleić roślinki z dużego oczka. To może wejdą i z mini oczka. :wink: :roll:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To teraz mini oczko i moje mini smoki. :P :P :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Jakie okazałe roślinki wodne . :D ja też takie chcę ;:114
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

To jest bobrek trójlistny? :shock: Ja go znam tylko z ilustracji książkowych, a tam zupełnie inaczej wygląda! Widzisz Grazynko, jak potrzebne są takie zdjęcia :D
Pieknie masz juz zarosnięte oczka. A co za ichtiozaury hodujesz w małym oczku? ;)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anitko - nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś takie miała - to tylko kwestia czasu i nasadzeń jeśli masz już oczko. A jeśli nie to przy odrobinie chęci możesz je zrobić nawet na oknie w pokoju. :wink: :lol:

Izuś - Pewnie, że inaczej, bo tam zdjęcia są specjalnie obrabiane. A moje ichtiozaury to traszki, które nie wiedzieć skąd przywędrowały do mnie. Najpierw były tylko dwie i chyba było to "małżeństwo" bo w tym roku jest aż siedem. Niezły przychówek jak na obecność kotów i innych zwierzaków które na nie polują. :wink: :lol:

;:1 No to jeszcze trochę impresji kwiatowych.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz co słychać w moim warzywniaku, oczywiście mini i w szklarence. :P :P :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”