Kasia 176 - no może spryciara to nie jestem, ale stale główkuję jak to zrobić, żeby stale było w ogrodzie dużo kwiecia, stale coś pachniało i stale było zielone. Może się udało ale jeszcze trzeba wprowadzić małe korekty.
KDanuta - Witam miłego nowego gościa.
Jak wspaniale poznać nową wielbicielkę liliowców. Ja mam ponad 30 odmian i kłopot.....gdzie je wysadzić. Na razie rosną w doniczkach i czekają na kolejkę do wysadzenia na swoje stałe miejsce. Większość jest już w gruncie ale kilka jeszcze zostało.No cóż - ogrodnicy tak mają. :P
Rogalm - hhmmm....poradnik mówisz. No.....nie wiem. To nie jest takie proste, bo zależy od wielu czynników. Najważniejszy to klasa i jakość gleby. Co innego rośnie na piaskach a co innego na glinie. Te co lubią kwaśną glebę nie zniosą wapiennej. To indywidualna koncepcja.
Bylinek szybko Ci przybędzie jesienią, kiedy przekwitną i w przyszłym roku to już będziesz mieć ich sporo.
Jol_ka - muszę to przemyśleć. Jednak nawet najlepsza koncepcja nie zawsze się sprawdza. Dużo zależy od podłoża i pogody. Ja ratuję się roślinami w pojemnikach i kiedy powstanie luka po cebulowych to wstawiam donicę czy wiaderko z innymi cebulowymi i tym sposobem znów coś kwitnie w tym samym miejscu.
Guciu - jak ja lubię przypatrywać się tym krokodylom w miniaturze

Z poradnikiem trochę będzie gorzej bo to sprawa indywidualnych warunków, ale spróbuję coś wymyślić takiego uniwersalnego - może mi się uda.
Violetta - koło oczka teraz będzie dość buszowato ale potem trochę się rozlużni. Mam rzeczywiście sporo doniczkowych tzw. zapchajdziur. Jeśli powstanie wolna przestrzeń w której nic nie kwitnie wstawiam doniczkę lub inny pojemnik i już znowu kwitnie.

:P
Wisienko - no to o kompoście nic więcej już nie dodam. Wszystko już wiesz. Fakt, że odchwaszczanie ograniczyłam do minimum. Bo strasznie nie lubię pielenia i kręgosłup mi przy tym wysiada. Więc tak sobie umyśliłam. A miejsca zacienione wykorzystuję do tego żeby mieć wszystko razy dwa i w ten sposób przedłużam kwitnienie kwiatów.
Cieszę się że taki busz podoba się również tobie.