Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Stasiu Chopin wypuścił teraz długaśny pęd, zakończony wiechciem pąków. Mam nadzieję, że doczekam się jeszcze kwiatów.

Pojawiają się też wciąż nowe kwiaty na Glorii, niestety, pojedyncze
Obrazek Obrazek Obrazek

Jadzia lenistwo mnie ogarnęło, zarówno w ogródku, jak i przy komputerze :) zaczęłam przesadzanie, ale coś mi cieńko idzie. Może, gdybym pozbyła się już krzewów, miałabym większą ochotę do roboty.

Najbardziej wigorna młódka w tym sezonie, u Ciebie chyba też?
Obrazek Obrazek

Majka dzięki i do szzybkiego zobaczenia ;:196

Obrazek

Tajko mój Chopin ma już trzy, albo nawet i cztery lata. Był dwa razy przesadzany, więc też jeszcze nie pokazał swoich możliwości do końca. Niemniej jest piękną różą :D i każdy jego kwiat mnie cieszy.
Bardzo zdrową i wciąż kwitnącą różą jest Bonica...chociaż do końca nie jestem przekonana, że to ona. Na zdjęciach, w innych ogrodach, ma pełniejsze kwiaty.

Obrazek

Bożenko na clematisa cierpliwie poczekam :D a tymczasem na innych pojawiają się nowe, nieliczne kwiaty. Niezmordowanie walczy Arabella :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Basiu to lenistwo to chyba związane z aurą bo mnie też dzisiaj ogarnęło, zamiast przekopywać obornik to łażę bez celu i wciąż planuję i zmieniam nasadzenia róż.
A co to za krzaki chcesz się pozbyć, pewnie żeby naszykować miejsce dla królowych. Pojedyncze kwiatki ale zawsze śliczne, Bonica też ładnie wygląda, o powojnikach nie wspominając. ;:138
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu nawet Twój rudzielec obok róż się kręci :;230 powojniki to chyba tylko u Ciebie tak kwitną obficie ;:224
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Basiu, a co to za cudo na ostatniej fotce!!?
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Basiu piękne te powojniki,masz ile tyle ,ze cały czas jakiś Ci kwitnie :D i bardzo ładnie zdobi ogród :wit
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Tych róż Basiu to ja Ci normalnie po ludzku zazdroszczę ,cudne je masz :D
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Same piękności pokazujesz, zdjęcia wyszły ci super. Pamiętasz jak rozmawiałyśmy o zdjęciach Anki - to jednak nie zasługa super aparatu ;:108
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Basiu :)
Ja się przymierzam do powojników.... już dawno się w nich zakochałam ale jakoś nie kupuję bo normalnie się ich boję.... mam np taką "'Pafar' PATRICIA ANN FRETWELL" i nie wiem co z nią robić :(. Może byś mi tak udzieliła kilku rad. Sadzić wiem jak [z opakowania robiłam wszystko jak było napisane] ale dalej... czym nawozisz, kiedy przycinasz i jak. A szczególnie mnie interesuje to "jak". Dlatego prośba moja, czy mogłabyś robić zdjęcia jak będziesz tę czynność wykonywała... tak poglądowo - bo pisemnie to i tak nic nie zrozumiem :(
No i jakie powojniki byś mi poleciła.....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka napisałam krzaki, ale...miałam na myśli o wiele więcej :;230 m.in. wszędobylskie orliki, pysznogłówki, maki i inne byliny, podział host i bruner, ścięcie gruszy, wykopanie pięciorników, indygowca i miniaturowych drzewek owocowych. Trochę roboty będzie :lol:

Stasiu w tym roku kupowałam same powojniki kwitnące późno, bądz bylinowe kwitnące prawie cały sezon. Jedynym wyjątkiem są pełnokwiatowe Josphine i Diamantine, kupione eksperymentalnie...za małe pieniądze.

Tosia to cudo kupowałyśmy razem w Obi :lol: Ciebie nie skusiło, a jestem bardzo zadowolona z zakupu :D

Bożenko no...sporo powojników już nazbierałam, z różnych grup odmianowych :) opętały mnie w tym roku :;230 ale tak naprawdę to będę mogła coś więcej powiedzieć na ich temat w przyszłym roku :) po przezimowaniu. Na razie wiem jedno...pięknych wielkokwiatowych nie mam szans wyhodować.

Marzanka też na pewno masz piękne róże, tylko nie masz czasu ich podglądać :( w przyszłym roku będzie lepiej, czego życzę Ci z całego serca ;:196

Iwonko zdjęcia zbliżeń wychodzą mi jako tako :) a ogólnie w ogródku już cieniście i barw coraz mniej. Mam nadzieję, że wpadniesz w przyszłym tygodniu...sama się przekonasz :wink:

Jagusia piękny powojnik kupiłaś :D skoro znasz jego imię, to połowę problemu z przycinaniem masz z głowy. Na pewno już na metryczce jest napisane, że to wcześnie kwitnący ;:108 w związku z czym nie należy go zbyt wiele ciąć. Jeśli jest już rozkrzewiony, to na wysokości ok. 1,5 m, nad parą silnych pąków. Jeśli ma pojedyncze pędy, to w celu zagęszczenia, niżej.
Ja mam tylko kilka clematisów z tej grupy i z cięciem nie miałam problemów...po prostu przemarzły do ziemi :wink: ostał się jedynie Guernsay Cream, żywy do metra wysokości.
Jeśli Twojej piękności zmarzną pędy w zimie, to nie doczekasz się pełnych kwiatów :shock: pełne kwiaty u tej odmiany wyrastają tylko na zeszłorocznych pędach, zaś pojedyncze na nowych przyrostach.
Poczytaj na temat cięcia tutaj http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/
Kliknij w informacje o roślinach > charakterystyka i uprawa > powojniki > cięcie
Jaguś, ja preferuję powojniki, które zakwitają programowo na nowych przyrostach np. pnące z grupy Viticella, wielkokwiatowe póżno kwitnące i bez ogonków czepnych z grupy Integrifolia. Wiosną tnie się je nisko, zima im krzywdy nie zrobi, nie chorują i kwitną długo i obficie. A odmiany możesz poogladać np. http://e-clematis.com/Clematis_powojnik ... fault.html

Jeszcze zielono, ale już nie kolorowo
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Basiu u mnie tez juz bardziej zielono. Musimy poczekać na przymrozki kiedy zaczną czerwienieć liscie, wtedy znów w ogrodach zrobi się kolorowo :wink:
Piszesz, że opętały cię powojniki później kwitnące, mam pytanie. Jak zachowują się puszczone przy drzewach? radzą sobie w cieniu?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BAŚKO mam nadzieję ,że nie jesteś zawiedziona tak samo jak ja Princem i wcale nie załuję ,że zamówiłam zaraz 2 szt . Kwitną non stop od końca maja . Powojniki jak zwykle z wigorem . Najpierw kupujesz a potem rozdajeszi taki to los ogrodnika . Tez mam tyyyyyyle roboty a chwastów co niemiara gdzie nie spojrzę tam wszędobylski szczawik :evil: Parzy mnie w pięty ,ze nie mogę posiedzieć dłużej w ogródku i na kompie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, akurat pod drzewami mam same wcześnie kwitnące, moje pierwsze powojnikowe nabytki :) kupowane jako nadające się pod drzewa. Radzą sobie jako tako...Solidarność źle, co roku słabo kwitnie i pada na uwiąd...Kacper zawsze ma jakiegoś kwiatka, ale też bez fajerwerków...na pewno Gurnsay się nadaje.
Pierwsze póżno kwitnące sadziłam jesienią, z małych jednorocznych sadzonek. Odbiły wszystkie i wszystkie zakwitły :D wiosną dokupiłam więcej, już bardziej wypasionych roślin i te radzą sobie znakomicie...no, ale zimy u mnie jeszcze nie przeżyły :wink: Co prawda, nie rosną pod drzewami, ale przy płocie, gdzie słońca też nie za wiele, jak zresztą w całym moim królestwie :lol: Powojniki powoli zarastają siatkę i w tej chwili powtarzają, kilkoma kwiatkami.

Jadzia, jesień dopiero się zaczęła, więc czasu na ogródkowe porządki jeszcze sporo :D na pewno lepiej przesadzać później, po zakończeniu wegetacji. To tylko teoretycznie, bo mnie juz też korci przeniesienie magnolii ;:14 Dobrze, że masz gości, to sie trochę odwlecze :;230
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

A guzik tam.... jednak tego skype włączę chyba :wink:
Co z tego że mi piszesz.... "Jeśli jest już rozkrzewiony, to na wysokości ok. 1,5 m, nad parą silnych pąków" jak ja i tak nic z tego nie rozumiem... mam takie kłębowisko na krzaku i nawet nie wiem gdzie to się zaczyna a gdzie kończy... tzn gdzie się zaczyna to wiem... w ziemi :;230 ...ale potem toto idzie w górę, się owija i wcale nie jest jakoś szczególnie grube żeby wiedzieć który to główny pęd a które odrosty...

Obrazek

już po kwitnieniu ktoś mi napisał żeby przyciąć to powtórzy kwitnienie.... ;:223 ale gdzie tam... jak poszłam z sekatorem i nie wiedziałam jak się do tego zabrać ;:145
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Jagusia, na kłębowisko na krzaku to będzie ci trudno przyciąć :(
Z letnim cięciem bym nie ryzykowała a wczesną wiosną zanim liście ruszą jednak spróbuj go przyciąć na "wysokości oczu", będzie wtedy obficiej kwitł.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Basiulka.Teraz,kiedy wiem jak gdzie co kwitnie i jest posadzone, z wielką przyjemnością oglądam ogród.
Mało kolorkow ale jednak jeszcze kwitna kwiaty i n ie jest całkiem zielono.Chopin wspaniale się prezentuje.
Bonica u Neli też pełniejsza ale i Twoja jest urocza.U mnie też Arabella ,Gen.Sikorski kwitną bez przerwy.Nowe nie kwapią się by pokazać burzę kwiatów a jedynie pojedyncze okazy.U mnie koloru dodają róże i jeszcze kwitnące floksy,hortusie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”