Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sałata -odmiany
Nie przepadam za sałatą masłową ale odmiana Jubilatka jest wyjątkowa. Łączy w sobie cechy sałaty kruchej i masłowej. I jest czerwono-zielona. Masa przeciętnie 700g (duża). Od posadzenia rozsady do zbioru wymaga ok. 35-45 dni. Na pewno posadzę ją w marcu w tunelu. Bardzo smaczna!
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Wszystkie "króliki" namawiam na sałatę rzymską. Zdecydowanie bardziej wartościowa i smaczna.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiem, czy bardziej wartościowa czy nie ale na pewno bardzo smaczna, o czym miałam okazję przekonać sie w minionym sezonie.przemek1136 pisze:Wszystkie "króliki" namawiam na sałatę rzymską. Zdecydowanie bardziej wartościowa i smaczna.
Nie pamiętam dokładnie odmiany ( chyba Livia) ale ostatnia całkiem spora głowa rośnie sobie do tej pory w tunelu i nawet mróz jej niestraszny.
Chyba wreszcie doczeka się konsumpcji w najbliższy weekend.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Spokojnie...rzymską też mam już,mam rożne sałaty w różnych odmianach gdyby nie ten "gupi" styczeń to już bym siała...
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziewczyny kupiłam sałatę rzymską odmiana... sałata rzymska
(firmy Bliżej Natury). Mam też nowo nabytą Królową majowych (skusiłam się, bo miałam stare nasionka), roszponkę warzywną, jarmuż i dwie rukole (wieloletnią- diplotaxis tenuifolia i jednoroczną rokiettę siewną- eruca sativa...mimo że z tyłu obie mają "eruca sativa", trochę się gubię
).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Mam dwie rukole jedna kwitnie na biało, druga na żółto i jest bardziej postrzępiona.
- Ginka
Ta wieloletnia na zdjęciach jest cienka i postrzępiona, siewna ma zaokrąglone końce.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Dzisiaj przejeżdżałem obok jakiś tam działek koło szklarni nieogrzewanej z okien i widzę,że zielono w środku. Zatrzymałem się z piskiem opon i wsteczny. Wysiadam z fury i widzę,że szklarnia pełna sałaty i to takiej już prawie do zbioru 

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Musi być ogrzewana,na bank,sałata o tej porze nie dałaby rady.
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Jeśli jest ogrzewana to np. słoma pod ziemią albo obornik i tego nie potwierdzę bo nie wiem. Nie ma śladu żadnego systemu grzewczego a szklarenka bardzo malutka . Około 1,8mx3,5m.
Późnym latem po zlidwidowaniu ogórków posiałam rzodkiewkę i sałatę rzymską, rzodkiewkę zjedliśmy a sałata była jeszcze mała więc popikowałam w oknie inspektowym (po papryce), bo grządkę warzywną trzeba już było zaorać. Sałata w oknie rosła aż do grudnia, na Święta chciałam użyć do dekoracji półmisków - niestety była 'szklista', przemrożona. Potem odżyła i nadal rośnie, cebulkę na szczypior musiałam wczoraj utykać pomiędzy sałaty, bo szkoda wyrwać. Inspekt praktycznie nieogrzewany, bo podkład grzejny z obornika końskiego był dany wczesną wiosną ubiegłego roku.
Pozdrawiam, Feliksa
- Ginka
Czy ktoś z was ma teraz na parapecie sałaty? Chciałam wysiać teraz te odmiany które zakupiłam (królowa majowych, rzymska blonde maraichere, rukola i roszponka) i ewentualnie wynieść je do piwnicy, mają szanse urosnąć 

- gaura
- 500p
- Od: 14 lut 2013, o 15:37
A w piwnicy masz okno na którym mogłyby stać?
Ja pierwsze sałaty z przeznaczeniem do tunelu wysiewam na pocz. lutego (roszponkę sieję tylko na jesień jako poplon)
Ja pierwsze sałaty z przeznaczeniem do tunelu wysiewam na pocz. lutego (roszponkę sieję tylko na jesień jako poplon)
Pozdrawiam, Kasia