Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Anka, bulwy czekają do zjedzenia. Obierane skórki brudzą mocno łapki, dlatego czekam na stosowną chwilę. Ale smak ich znam od dawna. Czy dobre :?: To każdy musi sam ocenić, bo nie każdy lubi jeść takie dziwactwa :lol: Dla mnie to w smaku skrzyżowanie kalarepy i białej rzepki z posmakiem słonecznika. Warto przypomnieć, że jedzono go na długo wcześniej, zanim pojawił się na stołach ziemniak.

Witaj Maju w moim wątku :!: Ja też teraz w długie wieczory mogę więcej pozwiedzać wirtualnie nieznane ogrody 8-)

Jesień to wysyp różnych owocków i nasienników naszych kwiatów, które zdobią jeszcze długo zimą i są zjadane przez ptaki (czasem przeze mnie też :lol: ...

....zwłaszcza owoce róży pomarszczonej 8-) )
Obrazek

tej nie jadam, bo to trucizna :twisted:
Obrazek

słusznie nazywa się po polsku pięknotką, bo takiego koloru korali może pozazdrościć niejedna roślina :wink:
Obrazek

posadzenie śnieguliczek koło siebie było dobrym pomysłem; koraliki wzajemnie się uzupełniają
Obrazek

Obrazek

jestrzębce też się załapią choć koralików nie mają :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jacek czytając Twoją wypowiedź o Słoneczniczku Szorstkim, który okazał się Topinamburem uśmiałam sie do łez ...
Ty masz jednak wesoło u siebie bo co jakiś czas trafiają się niespodzianki ( oby zawsze były miłe ).
Topinambur cały czas mnie kusi bo rośnie w jednym miejscu przy drodze jak idziemy na działkę ale ciągle krzyczą,że inwazyjny więc strach. Choć Słoneczniczek tez niby się rozrasta i rozsiewa a u mnie bardzo grzeczny.
Śnieguliczki cudne o tej porze ale o białej powiem,że bardzo sie rozrasta i juz po 3 sezonach wymagała karczowania - mąż porządnie się spocił zanim wszystko usunął a miała mieć różowe kuleczki...
Wpadka przy zakupie - Twoja o ciemnych owocach śliczna.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu :!: Gdy sadziłem tę roślinę, to bulw nie było, w ub. sezonie też nie zauważyłem, a tu po dwóch latach wyszło szydło z worka :twisted: Część nawet jest koszona, dlatego nie ma szans się rozprzestrzenić bardziej niż ja chcę :) Zmyliły mnie też wyjątkowo dorodne kwiaty. Kiedyś rósł topinambur w starym ogrodzie i kwiaty miał małe, nieciekawe, a teraz są piękne duże i dużo na jednej łodydze.
anka_
ZBANOWANY
Od: 12 lip 2010, o 14:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JacekP pisze:...dlatego nie ma szans się rozprzestrzenić bardziej niż ja chcę :) ...
Uważaj Jacku bo to czasami złudne wierzenie :roll: Żadne opryski tego nie biorą a odbić potrafi z korzonka. :evil:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, topinambur nie rośnie w ogrodzie i nie mam się co obawiać. Trochę odgradza mnie od ulicy :lol:
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozpieszcza nas ta jesień ;:3 Ja wczoraj też miałam na kwiatkach niespodziewanego gościa... wyobraź sobie że uwijała się pszczółka. Niestety nie udało mi sie jej sportretować 8-)
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Jacku śnieguliczki w takim zestawieniu wyglądają bardzo fajnie :)
Ta fotka z motylem na marcinku przepiękna ;:63
Ciekawe czy ja się kiedyś owocków na pięnotce doczekam...wiosną przymrozek mocno ją uszkodził...teraz znów ją pomroziło :roll:
Jaka duża jest Twoja,długo ją masz,jak z zimowaniem,okrywasz ją :?:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku uroda owocków nie ustępuje kwiatom, kolory oraz gronka są wyjątkowo piękne a krzew z fioletowymi koralikami jest wart tej nazwy.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iza :!: Myślę, że taka pogoda, jaką mamy teraz, jest typowa. W ub. roku nawet listopad do połowy był ciepły, bo najpóźniejsze chryzantemy zdążyły przekwitnąć. Za ta pierwsze przymrozki były mocniejsze i delikatniejsze kwiatki siekło od razu. A teraz nawet nasturcje jeszcze kwitną.
U mnie też jeszcze pszczoły latają więc się nie dziwię, że i u Ciebie. Kwiatów mają jeszcze bardzo dużo 8-)

Grażynko, pięknotka wymarza do powierzchni gruntu ale dobrze odbija. U mnie dobrze zimuje i jedyne co, to ją kopczykuję. Istotna sprawa - to odmiana samopylna (inne odmiany potrzebują zapylacza, by miały owocki)

Dziękuję Irenko :) Jeszcze chciałbym, by winnik zmienny oczarował mnie swymi koralikami ale rośnie trzeci rok i koralików brak :(

I chyba ostatnie zdjęcie w tej części wątku. Motyl chętnie pozował ale jak zwykle nie pamiętam jaki to gatunek :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Ja Ci dam ... nie pamiętać imienia takiego gościa w swym ogrodzie ... oj chyba paluszkiem pogrożę.
To Rusałka admirał (Vanessa atalanta)
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0505215752
Rusałka admirał jest największą polską rusałką.
Charakterystyczne cechy wyglądu dla admirała to: czerwono-pomarańczowa skośna przepaska na wewnętrznej stronie pary przednich skrzydeł i pasek brzegowy o tym samym kolorze na tylnej parze skrzydeł.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, należy mi się ;:14 Ale już będę pamiętał; również nazwę łacińską, bo ładna - Vanessa 8-)
Dużo rusałek w tym roku i konkurują z pawikami. Niestety nie przyleciały pazie, a ja je specjalnie dokarmiałem w ub. roku koprem i czym się dało :(
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

JacekP pisze:I chyba ostatnie zdjęcie w tej części wątku. Motyl chętnie pozował ale jak zwykle nie pamiętam jaki to gatunek :oops:
Obrazek
Witaj Jacku, :D co tam gatunek, zdjęcie jest zwyczajnie piękne ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawim, właśnie to chciałam napisać ;:196
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Zazdroszczę gościa. Uwielbiam takie widoki. Jakoś mało miałam w tym roku motyli na działce :( Chociaż innych różnych owadów nie brakowało...
Seria fotek z koralikami w roli głównej - rewelacyjna. Muszę chyba skusić się na pięknotkę skoro jest taka żywotna. Może i u mnie poradzi sobie z zimą.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, na szczęście już wiem wiem jak się nazywa :)

Tu.ja, pięknotka przetestowana i bardzo ją polecam :!:
Motyli u mnie zawsze dużo, bo wokół rośnie pełno pokrzyw, na których żerują co ładniejsze 8-)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Jacku , :D jak wiesz to nam napisz. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”