Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

Ewuś :wit Twój podwórkowy odwdzięcza się pięknymi kwitnieniami ;:196 fajny zakątek skalniakowy ;:138 ani się obejrzysz jak roślinki zakryją ziemię , one rosną naprawdę w ekspresowym tempie .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam ze słońcem.
Tija-Mam nadzieję,że skalniak powinien dość szybko zarosnąć.Obawiamy się jedynie zapowiadanych burz z gwałtownymi opadami,czy ziemia nie spłynie?Ale u nas wiatry są od południowego zachodu,a Podwórkowy jest od północnego wschodu,jest jednak wciśnięty między zabudowę i trochę chroniony i murem i czereśnią.
Kogro-Nie da się ukryć,że sąsiad bardzo był pomocny,wiedział jak z dostępnych kamieni zrobić wkopane stabilne stopnie,a ja bym to robiła metodą prób i błędów.Wizję skalniaka przedstawiłam szkicowo.Czym dysponujemy było widoczne.Ziemię ogrodniczą daliśmy tylko pod sadzone rośliny,więc wystarczyło.Przesadziłam z grządki na stok kilka poziomkówek indyjskich od Aśki i Hanki 55.Myślę,że się szybko wczepią i będą trzymać stok.Naturalnie zabrakło kamieni wapiennych i dużych i małych,jeden bardzo duży prawdopodobnie na dniach zostanie przywieziony,a małe będę sukcesywnie przynosić.
Lampionów nie miałam,widziałam w sklepie witrażowe,które by tam pasowały,chyba na baterię słoneczną,muszę je dokładniej i z bliska zobaczyć czy to warto?
U mnie kosmosy wzeszły,ale siałam dużo później niż Ty.Dziś cztery (biały,jasno różowy,dwa ciemne)z tych zwykłych kupiłam na Giełdzie Kwiatowej,to była resztka ze skrzynki,więc tanio.A pomyśleć,że zasadniczo pojechałam po pelargonie angielskie do skrzynek zaokiennych(remont elewacji południowo-zachodniej przewidziany jest najwcześniej we wrześniu,dokładniej w IV kwartale,a wywiedział się o to tenże sam nieoceniony sąsiad w Administracji.Wprost spytał czy kupować kwiaty do skrzynek czy nie.Zyskuję też trochę czasu na zamówienie dokładnie takich rolet do okien jakie chciałam,a nie takich jakie są w tej chwili dostępne.
Zeniu-Trochę roślin na skalniak,rozmaitych rojników miałam zgromadzonych drogą kupna w ogrodnictwie i na Wystawie a także wymiany,niektóre ze stron dalekich(od Raczka),cenny dar w postaci dobrze ukorzenionych odrostów sedum trafił mi się od Miiriam.W końcu tej wiosny raz już nasadziłam skalniak i to,że uciekłam z nim w doniczki,by weszło rusztowanie do remontu elewacji okazało się dobrym pomysłem,nic się nie zniszczyło.
Raniutko byłam na Giełdzie Kwiatowej m.in.po kilka floksów szydlastych tych dużych i tych miniaturek,w odcieniu ostrego różu,bledszego,bardziej pastelowego i fioletowo niebieskie.Wkopałam doniczkę ceramiczną w skalniak i chcę,żeby te floksy niejako z niej wypływały.Trafiła się także ładnie rozrośnięta kępa różowych konwalii z ogródkowej hodowli,wzięłam naturalnie.Jak już pędem wychodziłam zobaczyłam,że są i rozmaite sadzonki paproci,trzeba będzie wrócić tam jutro.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Ewka, dobrze, że miałaś pomoc - uwinęłaś się raz dwa.
Jak dobrze mieć sąsiada (dobrego) :wink: .
Chciałabym Cię jednak ostrzec ,co do poziomkówki indyjskiej.
Zabierz ją z tego skalniaka, daj tam jakieś mniej eksansywne roślinki,
bo skalnik nie jest chyba zbyt wielki (wymiary?).
Ja mam poziomkówkę wszędzie :roll: ,
dlatego teraz chciałabym "dmuchać na zimne".
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Witaj Ewo :wit Podoba mi się pomysł na taki skalniak z tarasem kamiennym, świetna ozdoba podwórkowego :D Ja swój skalniak zdemontowałam a kamienie rozłożyłam po całym ogrodzie ,bo uważałam że za duży misz/masz się zrobił w ogródku .
Podobają mi się czosnki...mój w tym roku wyrósł malutki i podobno całkiem zniknie, już pytałam w Zeni wątku co z tym fantem zrobić? Czy przesadzić czy nowe cebule kupić bo siewki nie wzeszły :(
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Upalnie pozdrawiam.Na skalniaku doszły floksy szydlaste,w tym w wersji mini.Są w dwu odcieniach różu i niebieskawo fioletowe.Czterołapy polubił miejsce widokowe,stopień i dla niego wygodny,ale czy musi sadzić tu q...
Kupiłam 4 wyrośnięte kosmosy,na przeczekanie zanim moje takie będą(wzeszły).Kupiłam tanio,bo była to końcówka paczki.
Na ogrodzeniu nad kącikiem wypoczynkowym obok skalniaka przybyła wisząca donica.
Izulek-niesamowita niespodzianka.Dąbrówkę biało różową namoczyłam,bo droga ją nieco zmęczyła i teraz idę posadzić obok innej NN niemieckiej od Evluk.Co to za przetacznik?Kłosowy?Na pewno leczniczy-idzie na rabatkę ziołową.Może gdy w pełni rozkwitnie błękitem zobaczę twarz św. Weroniki?To zgodnie jeszcze ze średniowiecznym wierzeniem.Kliwia już posadzona do doniczki.Jeśteś mistrzem pakowania roślin na drogę!
Elsi-wiem jakie są możliwości poziomkówki indyjskiej,na pustej części skalniaka jest tymczasowo,zadarnia,trzyma piach..A skalniak jest spory jak na Podwórkowy.Piaskowa Górka nawet po oczyszczeniu z różnych szczątków jest spora,doszło te zeszłoroczne 100 litrów ziemi od szwagra.
BarWo-Skalniak jest takim kopcowym urozmaiceniem płaskiego Podwórkowego.A czosnki może przemarzły?Ja bym kupiła nowe. Może komuś z Forum się namnożyły,albo już ich nie chce?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ewka ja mam czosnek taki jak pokazałaś na pierwszej fotce.
Mogę Ci wysłać bo właśnie wyjęłam przy przerabianiu rabaty.
Jest ich chyba z dziesięć albo i więcej chcesz ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-naturalnie,że chcę!Wiesz jak w Podwórkowym umiejętnie zastosować rotację to jest jakby większy!
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Fakt poziomkówka jest rośliną ekspansywną , jak rośnie miedzy niskimi roślinkami może je zagłuszać ale jak między wysokimi to plus bo zadarnia ziemię która podczas upałów nie wysycha tak szybko , na szczęście korzenie są tuż pod ziemią więc łatwo ją usunąć .
Ładne kosmosy sama czekam na kwitnienia moich chodż do tego jeszcze daleko , co roku wysiewają się same w różnych miejscach więc na brak kwiatów nie mogę narzekać :;230
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Super, nie będzie wyrzucony, tylko zamieszka w podwórkowym.
A co jeszcze chcesz ?
Może cebulicę hiszpańską białą, też mam w nadmiarze.
No to co jeszcze ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Już u ciebie kwitnie kosmos :shock: :shock: ...u mnie też sam się wysiał ale jeszcze malutki :)
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-ano!
BarWo-moja z siewu jest dwu,może trzy milimetrowym powiewem zieloności,te cztery kupiłam na Giełdzie Kwiatowej-końcówka paczki.
Wiedźmo-kupiłam w końcu tojeść w obu wariantach.Każdą kępę w innym ogrodnictwie.Grunt to wytrwałość.Chcę mieć taki bardziej tajemniczy kącik pod czereśnią,tym bardziej,że spisana już na straty podmarznięta i wielokrotnie podkopywana przez czterołapego akebia variegata dwuliściem odbiła.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewa, ale kolekcja host :shock:
Tojeść i pniaczki ciekawie się zapowiadają :uszy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

OK.
Widzę, że na płocie wiszą doniczki z petuniami, które mam na balkoniku.
Pięknie wszystko się rozrasta.
Z okna korytarza / chyba / musi być teraz ładny widok na podwórkowy.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ewuś - widzę , że przybyło roślinek na skalniaku .... a i hostowisko cudne :) ..
Chyba spory ten podwórkowy - tyle się w nim mieści :) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę , że kupiłaś nowe truskawki u mnie stare żyją, ale nie są imponujące. Za to jadalne ruszyły, choć sadząc mialam duuuże wątpliwości co z tego będzie, mam zlecenie obrywania ewentualnych kwiatków w tym roku, ale nie wiem czy jednego nie zostawię z ciekawości. Hosty u ciebie sa dużo bardziej rozwinięte, masz trochę takich których nie mam.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”