Storczyki Storczykowej

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dzbaneczniki to ja kiedyś nawet w kwiaciarni widziałam. raz miałam dzbanecznika, może z 4 lata temu. a będąc w sklepach spotykam zwykle Phalaenopsisy, w obi bywały też Dendrobia, Oncidia, cattleye, Epidendrum, Cymbidium, Miltonie, cambrie ale nigdy nie było Vand ani storczyków gatunkowych. Belliny, Liodoro, Mini Marki itp. można kupić tylko na wystawach, internecie itp.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Dzbaneczniki... w kwiaciarni... :shock: , nie widziałem... , a co tam one i tak mnie za bardzo nie interesują... Mini Mark , niebieska vanda w kratkę i phalaenopsis 'elegant polka dots' w bordowe kropki... , to moje wymarzone... :roll:
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan998 pisze:Dzbaneczniki... w kwiaciarni... :shock: , nie widziałem... , a co tam one i tak mnie za bardzo nie interesują... Mini Mark , niebieska vanda w kratkę i phalaenopsis 'elegant polka dots' w bordowe kropki... , to moje wymarzone... :roll:
wszystkie te storczyki mam, ale one nie są łatwo spotykane. Mini Marka w sklepie nie kupisz, to rzadki storczyk. na wystawie czasami je widywałam, ale kupiłam dopiero na wiosennej w tym roku, bo były tańsze. Vandę też kupiłam na wystawie.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

O minimarka moze zapytam szefową storczykarni , jak ja cudem spotkam.. , chyba że 15 sierpnia na spotkaniu... :roll: , wiem , że nie kupie nigdzie w poblizu... :cry:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

możesz spytać... szkoda, że u ciebie nie ma wystaw. na wystawie na pewno byś spotkał dużo swoich wymarzonych storczyków.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No wiem.. , szkoda... :roll: Nie ma nigdzie w pobliżu... bo szukałem po necie... A jak tam te twoje paphopedila.. ? żyją jeszcze.. ? , bo nie mogłaś sobie dac z nimi rady .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ono jest usychające i nie ma sensu go ratować. już prawie padło. Paphiopedila to nie są storczyki do moich warunków.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aha.. , ja bym nie próbował nawet.. , piekne , ale co to 1 kwiatek na pedzie do 3 maks. , ale co to za okaz musi być... Lubie bardzo , ale oglądać u kogoś... Chociaz , nie ukrywam , że kusi mnie na paphopedilum King Arthur :mrgreen: , bo w nazwie jest moje imię... :D ;:183 , zobaczyłem je u Soni... :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moje Paph. chyba właśnie tak się nazywało, ale nie jestem na 100% pewna. było ciemnobordowe, o dużych kwiatach. nigdy nie powtórzyło kwitnienia, miało kwiaty tylko w chwili kupienia. gdy go kupiłam, jeszcze nie wiedziałam, że Paphiopedila nie czują się dobrze w moich warunkach. może dlatego, że im nie robię okresu spoczynku itd. warunki w moim pokoju są dostosowane przede wszystkim do potrzeb moich ulubionych storczyków, czyli Phal. i Vanda a jak inne się nie potrafią przystosować, to trudno... nie będę ściągać z okna moich ukochanych Phal. by ustawić tam jakieś smętne resztki Paphiopedilum czy zmarniałe Cattleye.

dzisiaj żółty Phal. zaczął otwierać ten wielki pąk. jutro będzie całkiem otwarty. jeszcze w tym tygodniu zrobię mu zdjęcie. jutro kwiatek jeszcze będzie mały, ale potem trochę urośnie i będzie cudny... już widać rózową warżkę, ale 3 płatki ciągle są jeszcze stulone, ale jutro już będzie otwarty.za jakiś czas powinien otworzyć nastepne pąki, może za kilka dni, bo jeszcze są nieduże.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Tulipan998 pisze:O minimarka moze zapytam szefową storczykarni , jak ja cudem spotkam.. , chyba że 15 sierpnia na spotkaniu... :roll: , wiem , że nie kupie nigdzie w poblizu... :cry:
Mini Mark możesz kupić w Orchidsklepiku, zajrzyj do wątku Bobi. Basia kupowała na ich stronie internetowej, piękna, zdrowa roślinka z pędem kwiatowym :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no można kupować w internecie, ale lepiej kupować na żywo i widzieć, co się kupuje. a poza tym w orchidsklepiku są strasznie drogie storczyki.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Storczyki sprzedawane przez Orchidsklepik w internecie są droższe niż te, które sprzedają na wystawach. Tak przynajmniej było w przypadku kupionego przeze mnie phal. equestris. Jeśli nie chcesz kupować w internecie, może warto poczekać na jakąś wystawę i wtedy kupić. Często można rezerwować kwiaty przed wystawą.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja tam nie chce się pakowac zbytnio w sklepy internetowe.. , a storczyki i tak są drogie , a Orchid sklepik nieraz przegladam , ceny niektórych.... :shock: , nie mówie nawet.... Ja wole oglądnąć i na żywo zobaczyć przed kupnem tak jak Duśka... . Mój rekord to wybieranie spośród 30 falków , dwóch sztuk w 2,5 godziny.... :shock: :lol: , aż pot się ze mnie lał.... , potem jak wróciłem do domu , stwierdziłem że zły , pojechałem z powrotem i wymieniłem.. :shock: :;230 . Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja zawsze wybieram szybko. chętnie bym długo sterczała przy storczykach i oglądała, ale nie mam czasu i muszę się decydować szybko. a storczyki wolę kupować widząc je. mam jeszcze pare wymarzonych (Phal. z mazami, Phal. equestris lub podobny, biały Phal. z ogromnymi kwiatami). może na wystawie będą, ale wątpię. zawsze sobie wymarzam takie storczyki, których nie umiem spotkać :/ . niektóre z tych co mam nie były wymarzone, ale jak je zobaczyłam to mi się tak spodobały, że je kupiłam. ja bym tak nie potrafiła się powstrzymać od kupienia storczyka i czekac, aż go przecenią itp. podoba mi się - kupuję i tyle. nie ma na co czekać.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No pewnie.. , a poza tym jak przeceniaja to już są w trakcie przekwitania , albo cos.. , a tak to mozna nacieszyć się dłużej kwiatami u siebie :P . Wykąbinowałaś już miejsce w pokoju.. ? :lol: , bo chyba na środku pokoju nie będą sobie stać.... :lol: , no ale dla storczyków wszystko :mrgreen: .
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”