Łatwa foto-zagadka cz.1 (07.03-07.09)
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A propos ginkgo biloba, już nie będę rymowała , bo to zbyt skomplikowane. Czytałam gdzieś, ze są osobniki męskie i żeńskie. I to jest pewne. Natomiast podobno chińskie dzieci rozróżniają drzewko męskie od żeńskiego po listkach: męskie są w kształcie spodenek a żeńskie w kształcie spódniczki. Nie wiem czy to tylko takie żarty "na potrzeby dzieci" czy prawda, ale jeśli to prawda, to Ania ma ginkgo- chłopczyka a ja mam ginkgo - dziewczynkę! Listki mojego drzewka są w kształcie wachlarzyka z leciutkim tylko nacięciem w środku, nie tak głębokim jak u Ani. Nie mam w tej chwili gotowego zdjęcia ze zbliżeniem listka. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sie 2007, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po prostu ty masz miłorzęba jednoklapowego, a Ania dwuklapowego ;) I ciekawostka - jest to drzewko iglasteFleur 78 pisze:A propos ginkgo biloba, już nie będę rymowała , bo to zbyt skomplikowane. Czytałam gdzieś, ze są osobniki męskie i żeńskie. I to jest pewne. Natomiast podobno chińskie dzieci rozróżniają drzewko męskie od żeńskiego po listkach: męskie są w kształcie spodenek a żeńskie w kształcie spódniczki. Nie wiem czy to tylko takie żarty "na potrzeby dzieci" czy prawda, ale jeśli to prawda, to Ania ma ginkgo- chłopczyka a ja mam ginkgo - dziewczynkę! Listki mojego drzewka są w kształcie wachlarzyka z leciutkim tylko nacięciem w środku, nie tak głębokim jak u Ani. Nie mam w tej chwili gotowego zdjęcia ze zbliżeniem listka.

Dawid
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po prostu ty masz miłorzęba jednoklapowego, a Ania dwuklapowego ;) I ciekawostka - jest to drzewko iglastetengel27 pisze:Fleur 78 pisze:A propos ginkgo biloba, już nie będę rymowała , bo to zbyt skomplikowane. Czytałam gdzieś, ze są osobniki męskie i żeńskie. I to jest pewne. Natomiast podobno chińskie dzieci rozróżniają drzewko męskie od żeńskiego po listkach: męskie są w kształcie spodenek a żeńskie w kształcie spódniczki. Nie wiem czy to tylko takie żarty "na potrzeby dzieci" czy prawda, ale jeśli to prawda, to Ania ma ginkgo- chłopczyka a ja mam ginkgo - dziewczynkę! Listki mojego drzewka są w kształcie wachlarzyka z leciutkim tylko nacięciem w środku, nie tak głębokim jak u Ani. Nie mam w tej chwili gotowego zdjęcia ze zbliżeniem listka.

Tym razem troszkę się mylisz, Dawidzie.
Nie mam jednoklapowego tylko dwuklapkowy bo "biloba" to właśnie znaczy dwuklapowy. Zresztą poszukaj sobie zdjęć w googlach to się przekonasz. Jutro postaram się zrobić zblizenie listka mojego drzewka. Czytałam, ze to iglaste, ale to polska nazwa jest trochę "nieszczęśliwa", bo np. po francusku ta grupa drzew (po polsku iglaste) nazywa się w dosłownym tłumaczeniu "szyszko rodne". Ale czytałam tez, ze tak naprawdę, nie da się go zaliczyć do żadnej rodziny. Jest jedyne w swojej rodzinie, najstarsze drzewo świata, które istniało jaszcze za czasów dinozaurów i jedyne jakie przezylo Hiroshime i Nagasaki!

-
Prawda, Kwiatku -to fascynujące drzewo. Dawidku, ja też wiem, że istnieje tylko dwuklapowy (dwudzielny)
Zresztą, poczytajcie :
http://www.przyrodapolska.pl/lipiec02/s ... alosc.html

Zresztą, poczytajcie :

http://www.przyrodapolska.pl/lipiec02/s ... alosc.html
-
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
Bruno T.Kremer "Leksykon przyrodniczy . Drzewa"Fleur 78 pisze:Czytałam, ze to iglaste, ale to polska nazwa jest trochę "nieszczęśliwa", bo np. po francusku ta grupa drzew (po polsku iglaste) nazywa się w dosłownym tłumaczeniu "szyszko rodne". Ale czytałam tez, ze tak naprawdę, nie da się go zaliczyć do żadnej rodziny. Jest jedyne w swojej rodzinie, najstarsze drzewo świata, które istniało jaszcze za czasów dinozaurów i jedyne jakie przezylo Hiroshime i Nagasaki!
"Miłorząb jest jedynym przedstawicielem nagonasiennych, u którego liście szpilkowate przekształciły sie w blaszkę. Za szczególnie pierwotną cechę należy uznać widlaste unerwienie liścia, które od nasady ogonka rozchodzi się wachlarzowato. Szczególnie dobrze rozpoznaje się to, ogladając liść pod światło....Z powodu innych ewolucyjnie bardzo pierwotnych cech, miłorząb zajmuje w systemie roślin kwiatowych pozycję bardzo izolowaną. Tworzy on nawet monotypową, to znaczy składającą się tylko z jednego gatunku, klasę roślin, a także swoją własną rodzinę i rząd. Jako pozostałość grupy filogenetycznej, pierwotnie znacznie obszerniejszej - jak również jako drzewo, które jeszcze dzisiaj wyglada tak, jak jego krewni z epoki kredowej przed ponad stu milionami lat - uważany jest w botanice za żywą skamieniałość."