Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Paskudnie wygląda ta narośl! Wiem, że guzowatość korzeni jest bardzo niebezpieczna i trzeba wówczas roslinę spalić a ziemię w której rosła usunąć, ale jak jest z guzowatością pędów - nie wiem :?
Piękny jest William Morris! Candlelight ma śliczny kwiat, a czerwona NN wygląda na prawdziwą piękność! O powojnikach już nie wspomnę, bo nazbierałaś takie cuda, że szczęka opada.
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja tutaj staje w obronie Westerlanda - mój bardzo śmignął w górę, ale kwitnie non stop. Róże też się sypie nawozem jesiennym :roll:
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Iza, ta narośl pojawiła się na pędzie, jakiś metr od ziemi. Zarówno dół, jak i góra pędu są zielone, bez plam i zaczernień. Nie zauważyłam jej wcześniej, bo róża jest duża i gęsta, rośnie zdrowo, kwitnie prawie bez przerw, liście są zielone. Mam nadzieję, że w sobotę dziewczyny zdiagnozują chorobę...a może pojawi sie na wystawie jakiś hodowca róż? Wiesz na pewno, że nie przyjedziesz :( ? nie chcesz z nami posiedzieć?
Czerwona nn to prawdziwa piękność na grubych pędach, kwitnąca obficie dwa razy w roku. Zdjęć robię jej mało, aparat fałszuje całą jej urodę :wink: William Morris zdrowy, mknie w górę, ale to chyba nie mój kolor...brak mu pomarańczowej nuty :;230

Iwonko, bronisz Westerlanda, jak i ja :) wiesz, należymy do wirtualnego Fanklubu tej róży :;230
Róże podsypuje się jesienią siarczanem patasu i magnezu. Też będę debiutować :)

Ostatnia kiść kwiatów na Mary Rose
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu :)
A tę fuksję to jakoś zabezpieczasz na zimę? Ja kupiłam od Emila i mam małą sadzonkę [jednym kwiatuszkiem zakwitła] ale nie wiem co na zimę z nią zrobić.... posadzona jest w gruncie....
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Ja też nie należę do fanów Westerlanda.Tak jak Majce roście wszerz i wzłuż tylko kwiatów tyle co na lekarstwo.
Nawet przeszło mi przez myśl aby go eksmitować.Dostanie jeszcze 1 rok do namysłu.
Ta guzowatość jest brzydka.Oby tylko nie zaraził guz całej rośliny i tych obok.Będzie konsylium w sobotę :lol:
Moja Diana w ogóle nie kwitnie nawet jednym kwiatuszkiem. ;:196

Porownaj

http://forum.poradnikogrodniczy.pl/guzo ... vt5882.htm
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusia, moja fuksja również pochodzi od Emila :) kupowałam rok temu dużą sadzonkę. Nie okrywałam jej w ogóle, nawet kopczyka nie zrobiłam. Wiosną obcięłam do ziemi, podsypałam azofoską i rośnie, i kwitnie :D można rzec - roślina bezproblemowa.

Aniu, nie wykopuj Westerlanda ;:180 szepnij mu kilka miłych słówek ;:108 mój wielgaśny, ciągle kwitnący egzemplarz, zdrowy, jak ryba...zero plamistości :roll: a wiosną ścięty do samej ziemi. Dziś wyczytałam, że wytrzymuje max. -18 stopni. W jego przypadku nieistotne, bo i tak w krótkim czasie przegania wzrostem całą resztę.
Ty chyba też masz Dianę z tej samej palety, co my z Nelą? To chyba jakiś z póżno kwitnących :roll: właściwie ładny, ale który clematis jest brzydki :;230
Dzisiaj obcięłam chory pęd, chyba to jednak nie jest guzowatość...prędzej rak w okaleczonym wcześniej miejscu :wink:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wydawało mi się, że to tylko jedno miejsce, a jednak odkryłam kolejną ranę ponizej
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Basiu straszna przypadłość Twoją różę dopadła, a konkretnie jeden pęd i całe szczęście, gdyż jak mówisz cały krzew jest zdrowy .
Ja po przycięciu tego chorego pędu opryskałabym różę i ziemię wokół mocnym roztworem miedzianu, tak profilaktycznie.
Miedzian jest podobno dobry w zwalczaniu raka u roślin . :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Kurcze Basia ,ale sie porobilo . Teraz bedziesz musiała baczniej obserwować pędy tej róży . Szkoda by było ona jest taka piękna . . Wydaje mi się ,ze to chyba guzowatość . Na stronce z chorobami róż też właśnie był taki przypadek . Jak to to powstało w jednym miejscu to może przechodzić kto wie ;:224 . Miejsce po obcięciu pędu też mogłaś spryskać Miedzianem ale moze wypowiedzą sie mądrzejsi . Diamantina śliczna a na jutro zapowiadają deszcze ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Baśka! Ale Ty wredna jesteś :;230 Pewnie, że chciałabym z Wami posiedzieć, ale w piątek wyjeżdżam na dwa dni. Ten wyjazd był zaplanowany już od wiosny.
Lubisz pomarańczowe róże? ... :D Mam jedną, która by Cię zachwyciła. Na zdjęciach nie da się oddać w pełni jej urody. Młoda jeszcze, ale próbuję ukorzenić, chociaż ciężko z takich młodych porządne patyczki na sadzonki wybrać. Jak się uda, to ... ;)
Zdjęcia z tym zrakowaciałym pędem najlepiej wstaw do działu diagnostyki, może ktoś tam zauważy
i rozpozna co to.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajko, dziękuję :) obcinałam pęd podczas deszczu i nie spryskałam niczym :oops: postaram sie jutro naprawić błąd. Nawet, gdyby nie pomogło, to na pewno nie zaszkodzi. Wciąż mam nadzieję, że to jednak nie guzowatość :wink:

Jadzia, guzowatość rzuca sie raczej na korzenie...może tylko się pocieszam ;:7 zobaczymy, co będzie dalej. Dzięki za miedzian ;:196
Lubię deszcz w ogródku :D

Iza, już dobrze ;:196 będziemy Cię wspominać :)
Poczekam z diagnozą do soboty, a potem zdjecia chorej Mary powędrują do forumnowej lecznicy.
Najchętniej obsadziabym ogródek samymi pomarańczami, żółciami i od burgundu po ciemny fiolet :) jak na razie :;230 Każdą pomarańczową bardzo chetnie przyjmę ;:180

Młoda Caramella, rozpoczęła drugie kwitnienie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: Ale piękna ta róża!!!! Martwię się o sobotę. Oby tylko nie padało~!!!!! ;:3
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Basiu oby to był tylko rak i nie poszło dalej bo szkoda takiej róży.
Fajna ta Caramella, z czerwonego pączka taki pomarańczowy kwiatek. :lol:
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu nie wiadomo co podziwiać róże czy powojniki :D ,
równie śliczne , tylko ,żeby Ci się ta piękna róża nie zmarnowała
a jak tam ten powojnik botaniczny zakwitł Ci :roll:
:wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Basiu współczuję kłopotów z różą bo każda roślinka jest dla nas ważna i cenna.
Postaraj się zrobić wszystko jak trzeba i bądź dobrej myśli.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Widziałam Caramelę na własne oczy i dziwię sie dlaczego jej nie zamówiłam ona taka sliczna . Jeszcze inne pięknotki również rosna u Basi a dzisiejsza biesiada była przednia ;:196 Dzięki Baśko ;:196 Diamantina i Josephinka oba te powojniki wigorne i sliczne nawet Aleksandra przyszła sie przywitać i pomiziać bo przy kominku cieplutko było
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”