Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Padawan Collies
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

christinkrysia pisze:Padawan Collies witam i serdecznie pozdrawiam nowego gościa w moim wątku.
Nasze hobby to rośliny a Twoje jak widać psy.Owczarki szkockie długowłose to piękna rasa i wcale się nie dziwię,że oddajesz się jej z wielką pasją.
Czyżbyś zapragnęła poszerzyć swe zainteresowania w innej dziedzinie i stąd Twoja obecność na Forum ?
Krysiu, moje hobby to nie tylko psy. To też mój ogród, fotografia i góry. I może jeszcze kilka innych :). I
Najpierw chodziłam na działkę z Babcią, potem miałam skrawek ziemi pod blokiem (chociaż mieszkaliśmy na 2-gim piętrze, nie na parterze), potem była mała działeczka rekreacyjna za miastem, a teraz od 6-ciu lat jest własny opgród (zapraszam Cię na mój wątek). Na Forum zapisałam się, ponieważ lubię poznawać ludzi z pasją, uczyć się czegoś nowego i wymieniać doświadczenia. Nadmiarem czasu "nie grzeszę" (również praca zawodowa), stąd może niezby często piszę, ale korzystam z każdej wolnej chwilki, aby tu zaglądać, podziwiać i poznawać.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Pozdrawiam - Mariola & Padawanki Copyright@Padawan Collies
Nasz ogród na Forum
GÓRY
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Taki przetacznik również dostałam od Izy ;:138 Trochę wymęczony teraz przez przymrozki, ale wygląda nadal przyzwoicie. Czekam na wiosnę :D Swoim berberysom pozwalam rosnąć, nie przycinam. W ogóle mam lekką awersję do cięcia. Z chęcią tnę tylko róże, pozostałe rośliny lubię "na surowo" :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
szyszunia
1000p
1000p
Od: 4 lis 2009, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysieńko obok takich pięknych jesiennych widoczków nie można przejść obojętnie bo zachwycają swoją barwą i kształtem. Nie sposób tutaj nie zaglądnąć :wit
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Cieszę się Krysiu, że aptenia tak ładnie rośnie i kwitnie, mam nadzieję, że wpisałaś mnie do swojego "kajecika" chryzantemowego :;230 ( i nie tylko ;:223 ). Nie wiem czy wydawało mi się czy gdzieś czytałam, że nie masz karmnika ościstego, już jest Twój, jeśli oczywiście chcesz, to zaraz dopisuję do "wiosennej paczuchy"
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu, obejrzałam z przyjemnością twój jesienny ogródek. Najbardziej urzekły mnie zdjecia kwitnących miskantów na tle błękitnego nieba. Też mam w tym roku po raz pierwszy miskanty i zadaję sobie pytanie, dlaczego nie miałam ich wcześniej, Dziś byłyby już dużymi kępami.
Krysieńko, ja również w sprawie bordowej dalii, którą ci obiecałam. Otóż po wykopaniu okazało się, że ma ona tylko trzy bulwki, dwie większe i jedną małą. Niestety jakoś się nie rozrosłą w tym sezonie. No i szczerze mówiąc, nie chcę jej na razie dzielić, żeby nie uszkodzić. Może w przyszłym sezonie będzie większa. Szkoda by ją było teraz zmarnować, prawda?
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

..Krysiu..ja Twój wątek śledzę na bieżąco i podziwiam różnorodność Twoich roślinek.Rzadko coś piszę zpowodu a)-lenistwa b)-w chwili kiedy czytam to już inni napisali tyle ochów i achów że nie chcę się powtarzać..
W sprawie miskantów..kiedyś miałem cukrowego (prawdopodobnie) Kwitł co roku ale wytępiłem go bo strasznie się "rozłaził".Pozostały mi dwa..zebrinum i ten olbrzymi.Pierwszy rośnie nad oczkiem i mimo że to duża kępa jeszcze nie doczekałem się kwitnienia.Olbrzymi rośnie na pół metra kwadratowego powierzchni..wkoło obstawiony ponad półmetrowymi blachami co ogranicza jego rozrastanie.Korzenie są tak zbite że odcięcie kawałka korzeni graniczy z cudem.Co roku z tej powierzchni zbieram ok 200 tyczek..ja wyciąłem a moja Jaguś mozolnie obierała z liści.Nawet nie próbuję dochodzić -czy należy wycinać jesienią czy na wiosnę.Zostawione do wiosny zaśmiecą liśćmi sąsiednie działki więc ścinam teraz obieram z liści i wkładam do szklarni.Na wiosnę mam gotowe tyczki...
A wyobraź sobie że bataty przywiozłem z..Olsztyna.Dwa lata temu..u nas ich nie spotkałem.Przezimowały w postaci sadzonek na parapecie a że baardzo szybko się ukorzeniają więc miałem ich dość dużo.Tegoroczne bylwy przyniosłem wprawdzie do piwnicy ale bardziej liczę na takie sadzonki jak w roku ubiegłym.Piwnica w bloku nie jest najlepszym miejscem do przechowywania zimowego a poza tym ma ograniczoną powierzchnię co przy przy moich ilościach stanowi poważny problem.Pozdrawiam Józek...
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Takasobie Miłko do wszystkiego trzeba mieć cierpliwość a roślinkom dac czas aby urosły - tak jest i nic się na to nie poradzi.
Tyle odmian dereni ? wiesz chyba i ja się nimi zainteresuję bo one lubią mokre podłoże. U mnie rośnie 5 krzaczorków ale wszędzie ta sama odmiana. Wiosną po przycięciu złapałam patyki w garść ile się dało i wcięłam w grząski brzeg nad stawem?. Jesienią był już ładny okaz a dzięki jego korzeniom brzeg stawu jest bardziej stabilny.

Padawan Collies Mariolko przepraszam , że w pospiechu odebrałam Cie jako nowicjuszkę a tu okazuje się, że pierwsze kroki w tym kierunku były już przy babci a to dobra nauczycielka bo szczera, oddana i na pewno uczyła jak żyć w zgodzie z naturą.

Ewamaj66 masz racje co do Berberysu - naturalny pokrój to jego dodatkowy atut oczywiście przy odmianach z taka formą. Spodobało mi się Twoje wyrażenie ?. pozostałe rośliny lubię "na surowo" bo ja też jestem ZA !!!

Szyszunia Iwonko widoczki piękne bo jesień piękna. Ja tylko starałam się uchwycić te chwile na fotkach

Ilona2715 Ilonko Aptenia to takie maleństwo więc trudno nieopiekować się czyms takim a ona za to odwdzięcza się kwatuszkami bo wciąż kwitnie.
Chryzantemy zapisałam ogólnie bo nigdzie nie znalazłam zapisanej odmiany ani koloru - brak uzgodnień czy gapa ze mnie ?
O reszcie napisałam u Ciebie.

Wanda7 Wandziu do wszystkiego trzeba dojrzeć ? do obecności traw u siebie też ? nic na siłę.
Co do dalii - trudno - zaczekam do następnej jesieni bo zamawiać pojedynczej w szkółce nie da rady.

Józek wielkie dzięki za dokładna informację. Miskanty - dwie inne odmiany mam nad samym stawem ? faktycznie rozłażą się ale ja mam sposób na nie a te korzenie pod ziemią świetnie stabilizują brzeg.
Miskant olbrzymi rośnie w podwójnej obręczy z linoleum ( pozostałość po remoncie) i wyobraź sobie ,że na złączeniu przeszedł na wolność ? ze złości szpadlem zniszczyłam te sadzonki a potem pomyślałam, że może ktoś by chciał ?
Powiadasz ,że Twoje pierwsze bataty masz z Olsztyna ?. A to Ci niespodzianka :;230
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś kolejny piękny słoneczny dzień, chociaż w powietrzu było czuć nadchodzący mrozik.
Zaplanowaliśmy ścinanie miskanta- mąż poświęcił się i od razu oczyszczone bambusy trafiły do suszenia. Pozostałe miskanty ocalały i pysznią się na wietrze swymi wiechami.

Obrazek

Ja zrobiłam przegląd działeczki i wytypowanie doniczek do dołowania.
Osteospermum nadal obsypane kwiatami ale to ostatnia fotka po której poszedł w ruch sekator bo miejsce w głebokim rowku już na nie czekało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Samotny krzew Tawuły japońskiej wyjątkowo ładnie wybarwiony .

Obrazek

Rózne odmiany jasnoty posadzone przy podłodzie z płyt betonowych chyba nie zamierzają iść spać bo wygladaja tak samo jak latem i wciąż kwitną. Jesienią rozsadzałam kepy w innym miejscu i przy okazji dosadziłam przy tej podłodze z drugiej strony. Pod spodem są koszyczki z cebulkami wiosennymi a na wierzchu pierzynka z Jasnotek

Obrazek

Truskawka Frel' PINK PANDA zachowuje się podobnie i nawet jesienią zawiązała kilka owoców - mimo ,że to odmiana ozdobna truskawki są jadalne choć mało soczyste.

Obrazek

Dokończyłam zabezpieczanie krzewów Hortensji ogrodowych bo mimo, ze kupuję krzewiaste, bukietowe itp. jednak z ogrodowych nie zrezygnuję.
Stawiam tzw kołnierz z siatki o drobnych oczkach, metalowymi szpilami przymocowuje do ziemi, do wewnątrz wkładam trochę liści tuż przy siatce aby zabezpieczyć wysypywanie się ziemi a potem sypię torf wymieszany z ziemią. Czasami mieszam trochę z liśćmi i na wierz też je daję.

Obrazek

Obrazek

Ten maluszek całkowicie się schował i już może bezpiecznie spać.
Z tyłu widać dużą butelkę po wodzie mineralnej - tez czasami wykorzystuje jako mini domek dla zabezpieczenia mniejszych bylin.

Obrazek

Jak przyjdą kilkustopniowe mrozy dostaną jeszcze płaszczyki - worki z grubej włókniny szyte na miarę i zgodnie z najnowszymi trendami mody ... :;230
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Pięknie kwitnie Osteospermum :shock: Moje w tym roku dopiero teraz zdecydowały się kwitnąć :roll:
Krysiu - zimujesz je na działce :?:
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Osteospermum udaje Ci się przechować? Jak to robisz? Bardzo mi się podobają, ale zmarzły i więcej już nie kupiłam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Krysiu, jak perfekcyjnie zabezpieczyłaś hortensje. Niestety ja nie jestem tak dokładna :oops: Pięknie też wybarwiły się listki na jesień. Obiecuję też nadrobić zaległości u ciebie ale już sama nie wiem kiedy, wszystko się na mnie zwaliło i czasu na przyjemności brakuje. :twisted:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nie wiem, czy już Ciebie pytałam, ale czy Ty Osteospermum zimujesz? Ja umieściłam w chłodnym pomieszczeniu, tam gdzie kaktusy i pelargonie i podlewam od czasu do czasu, ale może masz lepszy sposób? W głębokim rowku??? :shock:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
hania5
200p
200p
Od: 18 paź 2009, o 22:07

Post »

Krysiu :wit bardzo fajnie zabezpieczyłaś hortensje.Skorzystam z tego pomysłu u siebie.Właśnie wczoraj myślałam jak okryć hortensję bo w zimę znowu mi podmarzła,i miała tylko dwa kwiaty,chociaż krzak jest duży.Krysiu czy praktykowałaś takie okrywanie wcześniej?Ciekawa jestem czy pączki hortensji nie gniły w tej ziemi z liśćmi.
Pozdrawiam Hania
Mój ogródek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krysp50 z Osteospermum najczęściej pobierałam jesienią sadzonki - dość dobrze się ukorzeniają i do wiosny to już ładne okazy były.
W tym roku jednak parapety prawie zajęte więc pomyślałam o głębokim zadołowaniu wraz z wieloma innymi doniczkami. Niczym nie ryzykuje a zyskać mogę - wiosna pokaże.
W czasie upałów ta roślina ma niewielki przestój w kwitnieniu a to dlatego,że ona najlepiej tworzy pąki kwiatowe w czasie chłodniejszych nocy.
U Ciebie zbyt późno zastartowała ...
One są wytrzymałe na kilkustopniowy mróz - większe je zniszczą.

ewamaj66 próby przechowania Osteospermum opisałam wyżej - ta z dołowaniem pierwszy raz. Kiedys porządnie okryłam i mimo to padła.

lucy09 Lucynko zabezpieczanie Hortensji w moich stronach jest konieczne bo inaczej zmarzłyby do samej ziemi. Jesienią poświęciłam się i wkopałam głębiej 2 młode krzewy - to też powinno im pomóc w zimowaniu i zwolnić mnie od kopczykowania. Chodzi głównie o zabezpieczenie dolnej części z kilkoma oczkami - reszta i tak do cięcia wiosennego.
Hortensje ogrodowe kwitną na końcach pędów wyrastających z pędów zeszłorocznych, nie należy roślin przycinać wiosną zbyt krótko. Robimy to jedynie do najwyższego zdrowego pąka.

takasobie Miłko myślę ,że Ty masz większą szansę do przezimowania Osteospermum bo odpowiedniejsze warunki im zapewniasz ale na wszelki wypadek pobierz sadzonki odcinając wierzchołki pędów. Umieść je w mieszance torfu z piaskiem. Temperatura normalna pokojowa ( 18-20 st. C) lubią zraszane, ukorzenią się po miesiącu.
Tyle,że te swoje będą dużo wyższe bo ogrodnicy traktują je " sklarlaczami"
My jedynie możemy przez uszczykiwanie wpłynąć na wzrost i ich pokrój ale to opóźni kwitnienie.
Moje kiedyś dochodziły do metra wysokości.

hania5 Haniu ten sposób praktykuję od 2 lat. Kiedyś zostało mi troszkę siatki i była próba - zdała egzamin więc wprowadziłam na większą skalę . Budleja i inne wrażliwsze krzewy tez dostały takie zabezpieczenie.
To nic innego tylko kopczykowanie. Jednak zbyt wysoko nie można nasypać bo ziemia się rozsypuje i stąd pomysł z zaporą.
Liści w ziemi jest niewiele - głównie przy samej siatce aby ziemia sie nie wysypywała i trochę u góry.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Gdzieś mi umknął Twój wątek ale dobrze, że odnalazłem, bo ciekawych rzeczy się dowiaduję o osteospermum. Zdziwiło mnie, że moje dopiero teraz jesienią zabrało się za kwitnienie ale już rozumiem. Skoro można pobrać sadzonki i je ukorzenić, to mógłbym też wykopać roślinę i przenieść do pomieszczenia?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”