Moja skromna działka Ada.kj cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja skromna działka Ada.kj cz.3

Post »

To teraz ja opowiem.

Idziemy od lewej strony działki - głównie stare porzeczki i wściekle owocujące agresty, w tle papierówka do podcięcia.
l
Obrazek

Z przodu znów papierówka ale do odmłodzenia albo wycięcia.
Może też służyć jako pień do pnączy.
Zaczynają się pomidory.

Obrazek

Za pomidorami ogórki a w tle haszczowisko i śmietnisko.

Obrazek

Zbliżamy się do altany - stoi prawie na środku działki.

Obrazek

Przed altana sporo bukszpanów ale tylko bocian może przejść między nimi :D
Do przesadzenia !
Na szczęście nie wyglądają na baaardzo stare, tylko na nie cięte.

Obrazek

Po prawej od altanki - fasola tyczna.
Z przodu przy wejściu stare wielkie jabłonie.

Obrazek

I dalej fasola aż do płotu.

Obrazek

Widok z prawej strony w kierunku altany.

Obrazek

I bardziej w gąb - na pomidory.

Obrazek

Wracamy znów na lewą stronę, z przodu ogórki a w tle fasola tyczna.
I dojscie do altanki dla bocianów :D

Obrazek

i to samo z większego oddalenia.

Obrazek

POMOCY !!!!
Wszelkie rady i sugestie mile widziane.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Krysiu jest całkiem dobrze! Żebyś widziała jaką ja kupiłam w ubiegłym roku :D
Teraz już będzie tylko coraz ładniej. ;:196
Moja myszka też dzisiaj się zacina :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
orinoko01
200p
200p
Od: 21 cze 2009, o 22:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja jakby co... deklaruję samochód z porządną przyczepką, oraz samego siebie jako drivermana :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU nie będzie tak żle nie zwieszaj głowy . Jak fasola i inne tegoroczne będą wyrwane to już będzie trochę porządku . Pozostaje chaszczowisko będzie dobrze . Altanka ma werande albo to tylko tak widac jak będzie odmalowana zobaczysz jak będzie pieknie ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Krysiu - pamiętasz rabatę Igi koło domu ?
A jakby coś podobnego stworzyć po prawej stronie altanki ?

I tak sobie myślę że tą papierówkę, pierwsza z brzegu to trzeba całkiem ciachnąć.
Ta strona i tak pewnie będzie warzywna więc po co ci ona ?
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow
Faaaaaaaaaajna.
Jak dla mnie altanka jest bomowa. Mam nadzieje, że ogólnie konstrukcja jest oki. Więc pozostaje troszkę poździerać stare pomalować i będzie jak ta lala.
Drzew i krzewów sporo faktycznie to też bym troszkę przetrzebiła byś nie miała problemu z dużymi drzewami i skakaniem po nich. Część pniaków co zdecydujesz się obciąć zostawić dla ozdoby czy coś na pnączą itp. Coś musisz zostawić by mieć cień pod żuraweczki i hościątka. Szkoda, że nie masz tu czereśni :(
Zostawić jeden agrest porzeczkę do podjadania reszta aut. No chyba, że chcesz robić przetwory.
A tak to nie jest źle Krysiu naprawdę. Działka uprawiana widać przecież plony są nawet aż tak bardzo nie jest zachwaszczona.
Ja jakby co... deklaruję samochód z porządną przyczepką, oraz samego siebie jako drivermana :wink:
ooo i to jest rewelacyjna wiadomość również ;:63 ;:63 taki gość to skarb ;:224 :D

Krysiu dasz/amy radę. Tylko załatw z nim to o czym rozmawialiśmy. Bo u Ciebie roślinek fuul trza się poprzygotowywać ale w sumie jak działki nie sprzedajesz swojej jeszcze to można najpierw tam przygotować grunt potem poprzenosić. Albo wszystko lub większość przenieść w doniczkach ustawić w przechowalni i niech czekają na rabaty :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Krysiu ale będzie się działo, działka naprawdę nie jest zła, altanta jak odmalujesz będzie bajkowa, tarasik a drzewa, krzewy usunąć pozostawić te które naprawdę uważasz, a pomysł z pnączami fantastyczny.
Ja jak kupiłam swoja to było chyba 18 lub 25 starych wiśni, nie pamiętam ile krzaków agrestu, porzeczek, a grządka na roślinki to była gdzieś 1m x 2 m a reszta to łąka, ale zorganizowaliśmy traktor i wyciągał drzewa, jedną wiśnię zostawiliśmy - wichura niedługo też ją złamała - pewnie tęskniła za pozostałymi.

W tym roku ogoliłam gruszę, sosnę i papierówkę będę robić jako podpory do pnączy, życzę powodzenia forumkowa dopisuje i to jest piękne ;:180
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Marioluś. O wycięciu papierówki też myślałam tym bardziej że ona jest taka koślawa i owoców odpowiedniej jakości z niej już nie będzie. Strona słoneczna - południowa myślałam o różance i warzywniku odpowiednio przysłoniętym krzewami lub pnączami. Każdy pomysł jest dobry - traktuję to jak burzę mózgów i wtedy wykluje się jakiś ogólny zarys ogrodu. Rabatka Igi jest kapitalna, więc będzie można coś podobnego próbować stworzyć.
Wiolu. Altanka ogólnie jest fajna i chyba nie jest z niej całkowite próchno - jest tylko w środku bardzo mała - wielkość wnętrza podobna do altanki Marioli- moja dotychczasowa jest większa, a przecież to też jest maleństwo. Jest sporo materiału budowlanego w postaci cegieł - wszystkie rabatki są nimi wykończone, z jednej strony domku też jest ich sterta, cały domek jest zajęty deskami i z boku /w tym co Mariolka nazywa śmietnik też jest sterta desek i bali przykrytych folią, więc jest możliwość dalszej rozbudowy/. Myślę o przenosinach w dwóch etapach. Najpierw wyciąć co się da w tym roku, przygotować rabatki i wsadzić ewentualnie cebulowe. Resztę przenosić dopiero wiosną. Rośliny które znikają będę już wsadzać do doniczek i dołować u siebie póki je widać, a reszta będzie spokojnie zimowała na starej działce. Gość podejrzewam że działkę zwolni dopiero w październiku - jego fasola dopiero zaczyna rosnąć. Chyba, że jesień będzie długa i ciepła, to może więcej się uda zrobić w tym roku.
Krzewy owocowe zostaną po jednym - tylko do skubania. Reszta faktycznie aut. Drzewa trzeba koniecznie obniżyć, szczególnie te w części cienistej - tam gdzie to pole tyczkowe.
Propozycja Marka jest nie do odrzucenia i mam nadzieję, że znajdzie czas aby z niej skorzystać. :D
Taruś - najgorsze w tym wszystkim jest, że działka jest dość daleko od każdej bramy - a ścieżki dojazdowe są tak wąskie, że tylko taczka lub nie duży wózek można ciągnąć. Żaden traktor nie wjedzie.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

KRYSIU ,dasz radę .Głowa do góry .Stworzysz bezpieczny raj na ziemi .Z pomocą forumowiczów ,oczywiście . :P ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Krysiu, to jest bardzo aligancka działka. Ja myślałam, że jak zaniedbana, to tam perz i inne chabazie po szyję. Bukszpany piękne- coś ekstra można z nich wymyślić. Inni płacą za takie coś koszmarne pieniądze, albo czekają miliony lat. Dla mnie podobnej wielkości teściowa z działki wykopała- przyjął się bez problemu, chociaż miał już z 15 lat. Moi znajomi mają firmę ogrodniczą i mają taką maszynkę do przesadzania nawet dużych drzew. Samo urządzenie nie jest duże, więc powinno wjechać. Popytam ich, może pożyczą na weekend, toby się łatwo poprzesadzało bukszpany i powyciągało inne krzaczyska.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani. Jesteście wszyscy cudowni. To forum jest zbiorem cudownych ludzi, jestem pewna, że się uda przy chęciach takiej pomocy. ;:4 ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysieńko pierwszy rzut oka na działkę, i widać tylko...........las sterczących do nieba dzid :wink: :shock:
Po drugim rzucie oka już widać inne rzeczy, altanka całkiem całkiem , świetnie, że jest :D fajne stare drzewa dający cudowny cień na przyszłe hosty, żurawki, zawilce, hortensje, ciemierniki i mnóstwo innych kochających cień roślinek. drzewa na pewno do przejrzenia i gruntownego odmłodzenia, ale szkielet ogrodu już jest :D Ogrom pracy z karczowaniem krzewów owocowych, ale jak czytam chętnych do pomocy jest mnóstwo, więc praca będzie wielką przyjemnością we wspaniałym przyjaznym gronie :D Chyba się do Was przeprowadzę 8-) :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak fajnie Krysiu na Twoich nowych hektarach! Roboty kupa, ale to sama radość! Jak byś działke kupowała do opalania, to bym Ci odradziła. A że szaleć w niej będziesz - jest w porządku!
Gdzie masz o ustrojstwie, które odkrawa brzegi trawnika? Mariola mówiła, ze masz, ale czy gdzieś o nim piszesz?

Znalazłam na all taki zakrzywiony pod pewnym kątem nóż. Czy to o to chodzi? Bo ja... coś takiego mam, ale nie wiedziałam do czego służy :;230
Ale i tak nie wiem jak się tym posługiwać :oops:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miłko. To jeszcze nie są moje niestety hektary - jest na razie tylko umowa ustna. jesienią ma dojść do sfinalizowania transakcji. Odkrawacz do darni który pokazywałam to
Obrazek
jest on znakomity dwa - trzy razy w sezonie używam go i nie ma kłopotu z brzegami rabaty. Trzeba go szukać w dobrych sklepach ogrodniczych - koszt ok. 30 zł. Jest też taki odkrawacz Gardenii ale dużo, dużo droższy. Narzędzie o którym Ty piszesz - taki lekko zakrzywiony nóz na dłuższej rączce to wycinacz do szparagów - ja go używam do wycinania głęboko korzeniących się chwastów - typu mniszek, osty, itp.
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

A jak ktoś ma ścieżki z cegły jak ja, to wyciąga nimi chwasty ze szpar :lol: Odkrawacz darni bardzo polecam- kupiłam sobie na próbę taki tani w Tesco i jestem zachwycona. Ten tani połamał się na mojej twardej glinie, ale używałam go wręcz do zrywania darni- to miał prawo. Porządek z krawędziami rabat robiłam nim w kwietniu i jeszcze mam spokój.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”