Sadzenie bulw,kiedy,jak

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak dotąd nic im nie jest.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a to moja begonia - musi czekać w domu bo strach dać ją na dwór.Chyba za wcześnie dałam do doniczek
Przynajmniej już wiem jaki ma kolor bo pozostałe są tajemnicą

Obrazek
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

Oto moje begonie bulwiaste posadzone w połowie marca. Nareszcie wystartowały! :D
Co ja mam ustrzykiwać - liscie młode ze środka czy czekac na jakąś łodyżkę?
Kiedy mogę rozpocząć zasilanie i jak często?
Obrazek
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Kasiu, coś mi się widzi że za głęboko były posadzone, dlatego dłuższego czasu potrzebowały na wybicie się.
Ja nie uszczykuję, ale nie wiem jak to robią inni.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ja też nie uszczykuję, sama doskonale się krzewi :) , choć są takie co rosną 'na jeden pęd', ale to też taki rodzaj i uszczykiwanie niewiele daje i tak będą rosły mało krzewiasto :roll:
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Ja też nie wiem jak uszczykiwać, więc tego nie robię. Poza tym tak dorodnie rosną, że aż bałabym się coś tam przy nich kombinować ;)
Moje stoją od kilku dni na balkonie. Niech się hartują. Mam jednak obawy, bo od jutra ma się trochę ochłodzić...
cilla77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2006, o 18:22

Post »

LeNko moje begonie mają mc a więc wzrost jest książkowy. Głęboko nie są posadzone bo w pojemnikach po serkach i podobnych doniczkach, przykryte zaledwie 1cm ziemi. Większość ładnie sie rozrasta, ale część jest spóźnialska.
Macie rację, czas je wystawic na balkon! :D
dziwaczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2009, o 17:26

Post »

Wysadziłam je pod koniec lutego, stały sobie na parapecie zach.Podlewam je, kiedy ziemia przesycha i tyle, posadzone dość płytko. a jakieś takie małe, nie wiem co będzie dalej. Po raz pierwszy zaczynam hodować begonie, ale rezultat mierny. :cry:
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Nie pamiętam kiedy dokładnie posadziłam moje, ale chyba też coś koło lutego... Stoją w dobrze oświetlonym miejscu. Nie traktowałam ich jakoś szczególnie. Woda u mnie jest bardzo twarda, ale jakoś nie narzekają ;)
Od kilku dni są na balkonie. Pogoda była fajna, to je wystawiłam.
Myślę, że nie masz się czym przejmować ;) Może dopiero nabierają rozpędu ;)
dziwaczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

I jeszcze jedno pytanie, czy na noc przenosisz je do mieszkania?
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Nie, stoją na balkonie cały czas od kilku dni. Ale jeśli będą zapowiadać przymrozki, to je zabiorę..
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pytacie jak się uszczykuje pędy begonii?
W ubiegłym roku zrobiłam to poraz pierwszy i byłam z tego "zabiegu" bardzo zadowolona.Od kilku lat mam begonię żółto-pomarańczową (niestety nie wiem jaka to odmiana) , dotąd rosła mi bardzo wysoko a póżniej albo się wyłamywała ,albo przewracała,nawet podpory umieszczane w donicy niewiele pomagały.
Po uszczknięciu wierzchołka begonia nie jest już taka wysoka -bardzo sie rozkrzewia przez co jest stabilniejsza.
cillo77Twoje begonie są jeszcze za małe na ten zabieg.Należałoby poczekać aż łodyzka będzie miała przynajmniej trzy dobrze wyrośnięte liście,wtedy uszczykujemy w takim miejscu by zostały dwa liście a jeden wykształcony liść z kawałkiem łodyżki -ten uszczyknięty-można wsadzić do następnej doniczki i czekać aż się ukorzeni.
Dziś już jest za póżno ,ale jutro postaram się zrobić zdjęcia z tej "operacji ",to może lepiej Wam to przedstawię
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

cilla77 pisze:LeNko moje begonie mają mc a więc wzrost jest książkowy. Głęboko nie są posadzone bo w pojemnikach po serkach i podobnych doniczkach, przykryte zaledwie 1cm ziemi. Większość ładnie się rozrasta, ale część jest spóźnialska.
Macie rację, czas je wystawic na balkon! :D
Ja swoje położyłam na ziemi, tylko troszkę je posypałam, bulwę u mnie widać prawie całą.
dziwaczek pisze:Wysadziłam je pod koniec lutego, stały sobie na parapecie zach.Podlewam je, kiedy ziemia przesycha i tyle, posadzone dość płytko. a jakieś takie małe, nie wiem co będzie dalej. Po raz pierwszy zaczynam hodować begonie, ale rezultat mierny.
Ja też swoje posadziłam pod koniec lutego, ale już są dosyć duże. Możesz wrzucić zdjęcie??
A na balkonie moje już są jakieś 2 tygodnie i nie przynoszę na noc do domu.
dziwaczek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie ma co wrzucać, ale tak sobie je codziennie obserwuję i widzę, że powoli, bo powoli, ale zaczynają trochę przyspieszać :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Moja ma trzy łodygi i na każdej po 3-4 liście, że boję się uszczknąć :oops: A jak coś zrobię nie tak?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”