Wyglądają obłędnie .
Na Sylwestra zrobiliśmy to ciasto i wyszło naprawdę dobre. Łatwe i szybkie w wykonaniuMORANGO pisze:Ciasto z płatków owsianych to pamiętne ciacho z mojego dzieciństwa, pamiętam babcia je często piekła bo ja nie chciałam jesc owsianki, a takiej postaci pochłaniałam![]()
Ciasto z karmelizowanych płatków owsianych (jak zwykle prosty przepis, bo takie najlepiej lubię )
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych (mogą być inne np. żytnie, czy orkiszowe, ja najlepiej lubię owsiane)
1,5 szkl cukru
6 jaj
4-5 łyżek masła
0,5 szkl. bułki tartej
olejek migdałowy ( jest niezbędny dzięki niemu ciasto ma charakter i ten specyficzny smak, kiedyś zastąpiłam innym to nie było to )
proszek do pieczenia
opcjonalnie można dodać 0,5 szkl. orzechów lub innych dobroci, ja dodałam tym razem 0,5 szkl nasion szałwii hiszpańskiej, bo ponoc zdrowa a innego zastosowania w kuchni nie znalazłam) , jak ktoś lubi może dodać inne bakalie, chodź najlepsze są jakieś orzechy przyjemnie chrupią pod zębem![]()
Przygotowanie:
Na patelnię z grubym dniem dodajemy masło, cukier i płatki owsiane i smażymy na złoty kolor, cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypaliły, kiedy płatki się zrumienia skarmelizują przesypujemy do miski i studzimy, następnie płatki rozkruszamy, dodajemy 6 żóltek i mieszamy, w osobnej misce ubijamy pianę z 6 białek z odrobiną soli, i dodajemy do płatków, następnie dodajemy proszek do pieczenia i bułkę tartą, masę odstawiamy na 15 minut, po tym umieszczamy w blaszcze i pieczemy 30-35 min w piekarniku na termoobiegu w temp. 160 stopni, pod koniec 140 stopni.
Polewa słony karmel: (ja tym razem nie dałam żadnej polewy aby nie dokładać kalorii, ale można ciasto polać polewą czekoladową, lub karmelową, karmelowa jest moją ulubioną)
Składniki:
2 tabiczki karmelowe wedlowskie,
3 łyżki masła,
3 łyżki śmietanki,
sól według gustu
Wszystkie składniki roztapiamy w garnku i polewamy ciasto
To bardzo proste ciasto, ze składników, które zawsze się ma pod ręką w domu, zdrowe, bo można przemycić płatki czy nasiona, których dzieciaki nie chcą jeść, no i smaczne, moja babcia bardzo często to ciasto piekła w wersji bez bakalii, bo w latach 80 bakalie to był luksus, z bakaliami to ciacho zawsze u mnie było na Wielkanoc![]()
Polecam i smacznego !!
fotki będą zaraz
Dziękuję Beatko za smaczny i prosty placekacia1065 pisze:Placek niedzielny - szybki
6 jaj ubić z 1 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym do białości.
Dodać 7 łyżek oleju na przemian z mąką - 2 szklanki - wymieszaną z 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dobrze wymieszać. Wylać na blaszkę i posypać owocami (borówka, porzeczka czarna).
Piec w temp. 180*C przez 45 min.
Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!