Ogród Anny 2017
- inka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Anny 2017
Witaj Aniu jestem u Ciebie pierwszy raz i " przepadłam" czytając Twój wątek , piękne kwiaty śą tu różne odmiany , są przepiękne , będę tu częstym gościem w tym ogrodzie bardzo mi się podoba 

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak również dodatkowy klopot. Bo znowu mają być przymrozki, a ja starych donic z piwnicy wytachałam ze 20 i jeszcze korytka...maniolek pisze:Aniu te Twoje hiacynty to takie olbrzymki wysokiepięknie i kolorowo się zrobiło, no kolekcja fuksji imponująca
Znowu będę biegać i przenosić je do altany, w której i tak ruszyć się nie idzie.
A tu już nowe fuksje przyjechały...
Zostawiłam je w domu. W maju pójdą na ogród.
Kupiłam je bardzo późną jesienią na przecenie w Auchanie kilka lat temu. Jest to odmiana Blue EyesAnnes 77 pisze:Aniu jakie masz piękne hiacynty błękitneJeśli pamiętasz gdzie kupiłaś proszę o cynk
![]()
Fuksji sporo,ciekawe jakie kolorki wybrałaś?
Fuksje różne. Są białe, czerwone i fioletowe

Witaj i zapraszaminka52 pisze:Witaj Aniu jestem u Ciebie pierwszy raz i " przepadłam" czytając Twój wątek , piękne kwiaty śą tu różne odmiany , są przepiękne , będę tu częstym gościem w tym ogrodzie bardzo mi się podoba

-
- 1000p
- Od: 13 sie 2009, o 18:06
Super wiosna , świetnie te Twoje rabaty a ta nowa z różami i powojnikami będzie wyglądała ...tyle róż
Pod koniec lutego wysiałam nasionka prymulek do dzisiaj nic nie wyszło ...to chyba będzie moje ostatnie podejście do wysiewu prymulek ...co źle robię

Pod koniec lutego wysiałam nasionka prymulek do dzisiaj nic nie wyszło ...to chyba będzie moje ostatnie podejście do wysiewu prymulek ...co źle robię

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu biała sasanka u Ciebie zimuje? Moje trzy niestety zniknęły
Zapisuję nazwę hiacyntów,urocze błękitki

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Aniu wspaniałe tulipany, szczególnie podobają mi się te botaniczne, takie fikuśne. 

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Aniu może i kłopot, ale jak później wszyscy będą się zachwycać
pierwiosnki pięknie się prezentują! 

- Annar13
- 1000p
Witaj Ewciuevastyl pisze:Super wiosna , świetnie te Twoje rabaty a ta nowa z różami i powojnikami będzie wyglądała ...tyle róż![]()

Nie poddawaj się! A sieboldii zeszłoroczne ci wyszły ? Bo u mnie jest ich tak dużo....

Muszę je wystawić na wątek do sprzedaży.
W kolejną sobotę się zobaczymy, to pogadamy o pierwiosnkach ;)
Mam białe sasanki od lat i na razie są ;)Annes 77 pisze:Aniu biała sasanka u Ciebie zimuje? Moje trzy niestety zniknęły![]()
Ale to krótkotrwałe byliny, dlatego co roku staram się je wysiewać. Dwie nowe siewki zakwitły w tym roku i są białe, ale nie do końca.
Jak całkowicie rozkwitną zrobię fotę.
Dziękujęapus pisze:Aniu wspaniałe tulipany, szczególnie podobają mi się te botaniczne, takie fikuśne.

Dziękujęmaniolek pisze:Aniu może i kłopot, ale jak później wszyscy będą się zachwycaćpierwiosnki pięknie się prezentują!

Mam nadzieję:) Ale postanowiłam zostawić sobie tylko po jednej donicy z jedną odmianą i przestać je ukorzeniać

Bo naprawdę nie wiem co z tym zrobię.
Powoli zaczynają szaleć moje siewki prymul

Primula Fleurette Fire, jedna z ciekawszych. Mam ją już kilka lat. Holenderska i zimuje.

Sangwinaria w tym roku biedniutka, bo była mocno połamana przez psiaka. Teraz ma zaporę z patyczków.

Jeffersonia dubia

Adonis amurensis ?Pleniflora'

Pierwiosnek bezłodygowy BELARINA

Primula vulgaris 'Lila Plena'

magnolia

Szafirki

Sasanki

Epimedium rubrum pierwsze

- Annar13
- 1000p
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Aniu - powiedz mi czy prymulki siałaś bezpośrednio do gruntu czy najpierw do donic, no i kiedy je siać? Mam tylko dwie odmiany, a tylko jedna z nich mi sie podoba. Chętnie powiększyłabym ich liczbę, a nie sposób wszystkie sadzonki kupować. I mimo, ze do siewów mi daleko, z nimi chętnie bym spróbowała.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Aniu zaciekawiła mnie prymula Fleurette Fire
mam podobną -czy to ona ?
mam podobną -czy to ona ?
- stefcia
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Aniu zaciekawiły mnie Twoje prymulki - cudowne
Szkoda , że nie sprzedajesz

Szkoda , że nie sprzedajesz

- Annar13
- 1000p
Ewo prymule siałam do donic, ale wyłącznie nowe, ciekawe nasiona oraz pozbierane z tych najładniejszych odmian, poza tym mam tysiące samosiewek. Rosną wszędzie jak małe chwaściki. Kilkakrotnie już opisywałam siew pierwiosnków. Najważniejszy jest termin i ziemia.ewka36jj pisze:Aniu - powiedz mi czy prymulki siałaś bezpośrednio do gruntu czy najpierw do donic, no i kiedy je siać? Mam tylko dwie odmiany, a tylko jedna z nich mi sie podoba. Chętnie powiększyłabym ich liczbę, a nie sposób wszystkie sadzonki kupować. I mimo, ze do siewów mi daleko, z nimi chętnie bym spróbowała.
Siejesz je w marcu, kwietniu, koniecznie na zewnątrz. One kiełkuja w chłodzie. Ziemia musi być bardzo lekka z piaskiem. Nasion nie przykrywasz chyba, że cienką warstwą piasku. Nasiona sieboldii i auricul wychodzą dłużej więc te przykrywałam piaskiem lub wermikulitem.
Tylko te ostatnie wstawiałam do zimnego inspektu i przykrywałam włókniną. I najlepiej zapominasz, chyba, że jest ciepło tak jak w zeszłym roku, to wtedy musisz stale utrzymywać wilgoć, postawić na głęboki podstawek i podlewać podsiąkowo. Czasem wychodzą po 2 tygodniach, czasem po 2 miesiącach

Dlatego nie zrażać się i czekać.
Jeśli to eliator - czyli wysoka na łodydze to chyba tak. Mam też z podobnym kwiatem, ale niskie.dorcia7 pisze:Aniu zaciekawiła mnie prymula Fleurette Fire- mam podobną -czy to ona ?
FF dopiero w tym roku przyrosła drugą rozetką, więc jeszcze nie nadaje się do dzielenia, ale zebrałam ostatnio nasiona i wysiałam

W tym roku tez to zrobię.
Sprzedaję, ale w sierpniu. Choć najczęściej się wymieniam. Po kwitnieniu te co się da dzielę i wstawiam do doniczek, tak by dobrze się ukorzeniły. Natomiast siewki muszą podrosnąć.stefcia pisze:Aniu zaciekawiły mnie Twoje prymulki - cudowneSzkoda , że nie sprzedajesz
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Tak,jest na dłuższej łodyżce , byłaś ostatnio w Twoim sklepie ogrodniczym? są jeszcze prymulki czy już za późno na nie?
- Annar13
- 1000p
Witaj.
Byłam we wtorek,ale nic ciekawego nie mieli, a prymule to jakieś niedobitki po świętach.
Może na weekend majowy przywiozą coś fajnego.
Kupiłam tylko 3 piwonie bylinowe i 3 azalie.
Byłam we wtorek,ale nic ciekawego nie mieli, a prymule to jakieś niedobitki po świętach.
Może na weekend majowy przywiozą coś fajnego.
Kupiłam tylko 3 piwonie bylinowe i 3 azalie.
- Annar13
- 1000p