Borówka amerykańska - 8 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 8 cz

Post »

Ja robię oprysk mocznikiem w stężeniu 5% i liści nie zbieram :D

-- 29 paź 2016, o 19:48 --
Adas11 pisze:Jesienią kupiłem 3 borówki 50 cm później w miejscach gdzie będą rosły dałem po 200 g siarki i ziemię wymieszałem .
Na wiosnę przemarzł Elliotta na to miejsce dałem Bluejay , wykopałem dół z ziemią zakwaszoną ok. 50\80 cm wstawiłem folię , dodałem po 30 l torfu kwaśnego i posadziłem borówki dodając 30g siarki i 30 g polifoski .
W ciągu roku jeszcze 3 krotnie dodawałem po ok 20 g siarki , 20 g polifoski i 10 g saletry .
Nie wiem czy to dobrze ale mam przyrosty po 1-2 pędy wysokości tylko ok. 35 cm .
Kiedy zimą ile dać siarki i ewentualnie dodać nawozów .

Czyli łącznie pod każdy krzaczek dałeś przez te dwa lata 290 g siarki tak? Mierzyłeś pH gleby przed dodaniem tej siarki czy tak w ciemno to robiłeś?
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2012, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jesienią 2015 kupiłem sadzonki i zakwasiłem ziemię niestety nie kupowałem pH metra bo większość podobno oszukuje .
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

To proponowałbym się wstrzymać już z tą siarka tej zimy i pewnie kilka następnych lat dopóki się nie rozłoży a rozkłada się dosyć długo. Dawałeś siarkę pylistą czy granulowaną? Na nawozy tego roku już raczej za późno.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawałem siarkę granulowaną czyli dopiero od wiosny nawozy ale ile Polifoski i Saletry ewentualnie jakieś inne nawozy będą potrzebne .
Czy takie małe przyrosty to normalne .
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Tak takie przyrosty są normalne. Ja bym na twoim miejscu zamiast polifoski wiosną zastosował specjalistyczny nawóz do borówek, siarczan amonu bądź saletrę amonową (ogólnie nawozy zakwaszające). Polifoska nie jest raczej dobrym nawozem dla borówki.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Polifosek jest kilka jeżeli nie kilkanaście różnych, z tym że są to w większości nawozy chlorkowe. Zdecydowanie więcej roślin ogrodniczych, myślę że borówka też, nie toleruje chlorków dlatego w ich uprawie stosuje się nawozy siarczanowe (niestety droższe).
Pozdrawiam,

J
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saletrę amonową mam w worku 50 kg a gdybym kupił nawóz do borówek to ile kg wystarczy na cały rok czyli na 3 borówki 3 jagody i 2 azalie
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

No dobrze mówisz też nie toleruje. Koledze przy kilku borówkach raczej cena dużej różnicy nie zrobi. Poza tym borówka nie przyswaja azotu w innej formie niż amonowa :D

-- 29 paź 2016, o 21:42 --

Nawóz specjalistyczny dla borówek to cena rzędu 8-14zł za kg. Np. florovit nawóz do borówek kg to okolo 30 dawek z tego co pamiętam. Borówkę jak i inne rośliny nawozi się średnio 3 razy w sezonie więc sobie podziel na ile ci styknie. Jednak jak nie chcesz kupować tego nawozu od biedy saletra też wystarczy dopóki jakieś niedobory się nie pojawią.
Adas11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polifoska 4
Wiosną w markecie kupiłem 2 borówki , 2 jagody posadziłem w zakwaszoną ziemię jesienią i dawałem nawozy jak pod borówki, niestety borówki padły a 1 jagoda nie ma przyrostów a druga dość słabo rośnie .
Czy to wina sadzonek czy inne wymagania ?
Nawozy do borówek kiedyś widziałem 3 kg a za polifoskę płaciłem ok.85 zł za worek.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Stosując saletrę amonową NH4NO3 narażamy się na stratę pieniędzy, ponieważ połowa azotu jest związana w b. łatwo wypłukiwalnym jonie NO3.Nie jest on zatrzymywany w kompleksie sorpcyjnym gleby. Borówka korzeni się dość płytko, więc nawet jednorazowe, solidne podlanie spowoduje, że spora część jonów azotanowych znajdzie się poza jej zasięgiem. Siarczan amonowy kupiony w większej ilości to koszt ok 1-1,2 zł/kg, więc nie jest to cena zaporowa.
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

Badanie rolnicze w Stacji Chemiczno Rolniczej kosztuje kilkanaście złotych.
Weź z kilku miejsc po łyżce, uzbieraj w ten sposób pół kilograma. Jedno dla warstwy 0-20 cm, drugie dla 20-40.
Daj do zbadania. Zapłać za dwa badania i zalecenia.
Możesz też od nich pożyczyć laskę Engera. Wtedy wynik będzie bardziej wiarygodny.
Terytorialny zasięg działania Stacji Chemiczno Rolniczej:
https://www.schr.gov.pl/p,18,terytorial ... -dzialania
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Dwa late temu kupiłam krzaczek borówki na moją działkę ROD ,posadziłam jak wszystkie inne krzewy -padła,popełniłam błędy bo później doczytałam że w dołek pod krzak powinno dodać się torf no i przede wszystkim podlewać ,podlewać ,a u mnie podlewało tylko niebo-jak padał deszcz,teraz postanowiłam podejść do tematu po raz drugi,kupilam dwa krzaczki odmiany Duke -poradził mi znajomy tę odmianę ,ponieważ mam jeszcze miejsce podjęliśmy decyzję żeby dokupić jeszcze 2-3 krzaczki ,czas już goni bo listopad za pasem więc nie mam czasu czytać wątków poświęconych borówce,liczę więc na Was ,pomyślałam żeby do Duke dodać jakąś inną odmianę/odmiany,mam roczną wnusię która zajada się borówkami i to przede wszystkim dla niej będą owoce wiec zależy mi aby były słodkie i smaczne,sporo borówek z sezonie kupuję ale trudno stwierdzić jaką odmianę się w danym momencie spożywa i ją ocenić
dziadek22
ZBANOWANY
Od: 30 gru 2010, o 18:33

Post »

> Dwa late temu kupiłam krzaczek borówki na moją działkę ROD,
> posadziłam jak wszystkie inne krzewy -padła,popełniłam błędy
- Błąd pierwszy, kardynalny - nie dałaś gleby do sprawdzenia do Stacji Chemiczno Rolniczej. Próbki należało pobrać najpierw z głębokości 0-20 cm, a potem z 20-40 cm. Należy też zaznaczyć że chcesz tam uprawiać borówkę wysoką i prosisz o danie zaleceń. Koszt w sumie około 40 zł.
- Błąd drugi należy zaopatrzyć się w literaturę na temat borówki wysokiej.
Tutaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0&start=84
Tytuł: Re: Książki ogrodnicze - nasze recenzje Napisane: 28 paź 2016, o 07:08
są wymienione wszystkie wydanie książki Rejmana i Pliszki Borówka wysoka.
Książka w temacie jak sadzić borówki wysokie jest nadal aktualna.
- Dopiero po otrzymaniu wyników badań i po nauczeniu się z tej książki jak sadzić borówki wysokie można wysnuć wnioski czy gleba na działce nadaje się pod borówki wysokie.

> bo później doczytałam że w dołek pod krzak powinno dodać się torf
Kwaśny torf dany do ziemi o odczynie zasadowym szybko przestaje być kwaśny i krzak usycha. Należy oddzielić torf od ziemi o odczynie zasadowym przegrodą. Przegroda powinna być zagłębiona 60 cm w gruncie.

> no i przede wszystkim podlewać
Ale zakwaszoną wodą, a nie wodą ze studni na działce. Możesz podlewać też deszczówką. Ale jej zazwyczaj nie ma jak jest susza.

> teraz postanowiłam podejść do tematu po raz drugi,
Pytanie brzmi czy wyeliminowałaś błędy popełnione przy pierwszym podejściu?

> kupiłam dwa krzaczki odmiany Duke
Jak nie dałaś gleby do zbadania i nie przygotowałaś zgodnie z zaleceniami miejsce na te dwa krzaczki odmiany Duke, to znowu je zmarnujesz i co gorsze stracisz kolejny rok bezproduktywnie.

- podjęliśmy decyzję żeby dokupić jeszcze 2-3 krzaczki
Jakiej odmiany?

> czas już goni
Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł (wiem coś o tym bo raz je sobie przywiozłem z autostopu), a nigdy przy sadzeniu borówki wysokiej. Tu trzeba postępować z rozwagą i planowo bo znowu zmarnujesz kolejny rok i kolejne sadzonki.

> więc nie mam czasu czytać wątków poświęconych borówce
Więcej da ci czytanie książki Rejmana i Pliszki Borówka wysoka. Tu są pytania i odpowiedzi. Siłą rzeczy przypadkowe i fragmentaryczne. Książka Rejmana i Pliszki Borówka wysoka podaje wiedzę o uprawie borówki wysokiej w sposób usystematyzowany.

> liczę więc na Was
Nikt za ciebie nie przeczyta książki Rejmana i Pliszki Borówka wysoka. Ani nie podejmie właściwych decyzji i działań.

> pomyślałam żeby do Duke dodać jakąś inną odmianę/odmiany
Dla warunków klimatycznych Wielkopolski dobre mogą być odmiany które planuję uprawiać we Wrocławiu czyli Earliblue, Duke, Bluecrop, Nelson, Darrow, Elliot. Zapewnią one owoce przez cały polski sezon borówczany.

> mam roczną wnusię która zajada się borówkami
Roczne niemowlę nie powinno jeść borówek.

> i to przede wszystkim dla niej będą owoce
Tylko w tym jednym masz rację. Ale aby wnusia miała owoce za dwa lata musisz postąpić tak jak napisałem wyżej.
Jeżeli chodzi o borówkę wysoką chciejstwo nić nie daje. Przekonałem się o tym na własnej skórze i opisałem to chciejstwo na tym forum, ale nie skorzystałaś z moich błędów.
Tytuł: Re: Borówka amerykańska - 8 cz
Napisane: 19 paź 2016, o 08:17
Tomala3d
500p
500p
Od: 7 lip 2015, o 15:09

Post »

Dorcia7 żeby wydłużyć owocowanie dodałbym do Duke'a który jest wczesną odmianą odmianę średnią i późną. Ze średnich to wiadomo najpopularniejsza jest odmiana Bluecrop i ostatnio Chandler ze względu na największe ze wszystkich odmian owoce i długi czas owocowania(6tyg) a z późnych Darrow albo Nelson. Mam dwa Darrowy i pięknie owocują a borówki mają wyjątkowe w smaku. Podobno jest to wymagająca odmiana ale u mnie rośnie pięknie przy takim samym nakładzie pracy jak przy innych odmianach.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

dziękuję
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”