Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny , część II.

Post »

Witajcie :wit .

Wczoraj miałam odpoczywać ;:173 no ale nie dało się bo eM wymyślił pracę na zewnątrz i koniecznie musiałam pomóc póki miał ochotę cokolwiek robić ;:306 . Ostatecznie wysprzątaliśmy miejsce za stodołą i mam teraz metry kwadratowe na rabatę .Ściana od strony północnej więc słońce jest tam tylko rano i po 16-tej. Na ścianę myślę puścić winobluszcza i zastanawiam się jeszcze nad czymś innym. Budynek ma szerokość 7 metrów więc mam sporo miejsca na pnącza . Rabata podejrzewam, że będzie składała się głównie z host , paproci i innych cieniolubnych, może hortensje ?? No sama jeszcze nie wiem i czekam na wenę twórczą ;:306 . W każdym razie coś tam powoli "rodzi" się w mojej głowie .

Efekty naszej pracy widoczne są poniżej. Przy ścianie znajdowało się spoooro gruzu po remoncie łazienki i innych sprawach jeszcze zeszłorocznych, aż wstyd ,że to tak długo tam leżało :oops: . Kosz nie będzie tam stał więc nie sugerujcie się tym :wink: . Te drewniane wrota nie są i nie będą używane więc chcę je skutecznie czymś przysłonić bo na razie chyba nie ma mowy by je zamurować .

Obrazek

Nie chciałam się "chwalić" bo nie chcę zapeszać ale.... kupujemy sąsiednią działkę ;:138 . Umowa przedwstępna spisana i teraz czekamy na ruch geodety. Działka musi być podzielona z większej więc to trochę potrwa. Nie mniej mam nadzieję, że kupno dojdzie do skutku i do końca roku wyrobimy się z formalnościami. Nawet nie wiecie ile to nam zmieni, właściwie WSZYSTKO ! Będziemy mieli SWÓJ wjazd ;:138 , nie wspomnę już o tym, że powiększy nam się działka i to o drugie tyle co mamy ;:108 . Oj będzie nas czekało sporo pracy bo trzeba będzie się ogrodzić, wyrównać teren, zrobić wjazd, chodnik , posiać trawę no a potem rabaty ;:224 . Oczywiście nie wszystko na raz bo domowy budżet tego nie udźwignie ale... jesteśmy jeszcze młodzi i wierzę, że będzie dobrze ;:108 . Trzymajcie kciuki aby to wyszło bo to spełnienie moich marzeń, poważnie ;:108 . Ta działka ułatwi nam życie po prostu . Nie zrozumie tego nikt kto ma swój wjazd, to może poczuć tylko ta osoba, która tak jak ja ma wjazd "przez " działkę sąsiada. Jestem szczęśliwa ale póki co jeszcze muszę wyluzować bo póki nie mam aktu własności nie chcę planować. Wiecie jak w życiu bywa- różnie.

Izabelo widzę, że faktycznie zawzięłaś się w tej identyfikacji motyla ;:333 . Znalazłam inne zdjęcie i to faktycznie musi być " Paź żeglarek " tylko ktoś lub coś musiało uszkodzić mu właśnie te dolne partie skrzydełek i niebieskości. Mam inne zdjęcie na którym widać fragment dolnych skrzydełek. Jak dobrze się przyjrzysz to widać niebieski kolorek ;:333 .

Obrazek

Sławku bardzo Ci dziękuję ;:168 . Fajnie, że chcą odwiedzać mnie takie rzadkie motyle .

Soniu godecję siałam sama wprost do gruntu i mam zamiar zebrać nasionka bo nie wiem czy sama się wysiewa. Muszę poczytać o niej bo chciałabym ją mieć na dłużej. Ostróżkami jednorocznymi jestem zachwycona , kolorystyka też bardzo mi odpowiada ;:173 .

Olu to może powinnam ukorzenić i ogrodowe ?? Zrobię tak jak Ty i może się uda . Dziękuję za pomocne informacje ;:196 .

Tulap o cebulkach jeszcze nie myślę ;:306 ale pewnie niedługo się zacznie. Powojnik Carnaby jest fajny tylko mam wrażenie, że ta południowa wystawa nie do końca mu służy bo szybko traci różową pręgę i blaknie. Z różanecznika się cieszę bo w zeszłym roku go trochę "olałam" i nie kwitł mi nawet w tym roku dlatego kupiłam nawóz i dopieszczałam go trochę . Jak widać pomogło ;:333 .

Pozdrawiam Wszystkich i życzę Wam ładnej i słonecznej niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko ileż radości czuje się w Twych słowach - własny dojazd do prywatnej posesji to normalna rzecz a jeśli go nie ma to trzeba wszystko zrobić aby to zmienić.
Widzi sie w TV różne sytuacje ... każdy to zna. Powodzenia życzę i trzymam kciuki za koniec transakcji.
Ogród na spokojnie zrobisz a jak trzeba to co nieco mogę pomóc aby zbyt długo nowo nabyty areał nie czekał bo rośliny u mnie szybko się rozrastają.
Dbaj o siebie i bądź dobrej myśli i spokojnie ciesz się skrzydlatymi gośćmi.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ale super, trzymam kciuki aby wam się udało z zakupem. ;:215
Za stodołą zrobiło ci się fajne miejsce na nowe nasadzenia. Super.
A ile nowości zmiescisz kiedyś na nowej dzialeczce....Już na pewno o tym myślałaś... ;:224
Ja też myślę że w przyszłości uda nam się wykupić działkę obok. Tylko kasa potrzebna....sama o tym wiesz. ;:223
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ewelinko zdrówka życzę ;:333 Mam nadzieję, że angina szybko odpuści... W ogrodzie nie masz co narzekać, wciąż pięknie i kolorowo ;:215 Gdyby było inaczej pewnie nie zaszczyciłby cię wizytą taki ekstra gość :shock: Nowe budleje cudne, ja też choruję na takie ciemne, tylko jeszcze nie wymyśliłam, gdzie by je tu posadzić ;:224 Fajnie, że znalazłaś miejsce na nową rabatę, wiem jak to potrafi cieszyć :wink: Z pewnością jakiś genialny pomysł jej zagospodarowania wpadnie ci do głowy :D Za kupno działki obok trzymam z całej sił kciuki ;:108 Oby wszystko poszlo po waszej myśli!
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Ewelinko ;:196
To wspaniała wiadomość, że możecie dokupić ten kawałek ziemi. ;:138
Trzymam kciuki, aby wszystko się udało załatwić pomyślnie. ;:215
A do tego masz miejsce na nową rabatę. ;:oj
Może nie koniecznie zasłaniaj te wrota a zrób z nich jakąś atrakcję.
Może pomaluj je na jakiś ciekawy kolor, może ozdób jakimiś wzorkami albo niech to będą wrota do
tajemniczego miejsca w ogrodzie ?
Oczywiście wokół tych wrót niech będzie sporo bujnych pnączy. Winobluszcz 5-o klapowy to super pomysł.
Jeszcze na koniec zdrówka Ci życzę, bo trudno chorować, kiedy tyle się dzieje. ;:304
:wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ewelinko, nie choruj, proszę. ;:180 ;:180 ;:180
Wracaj szybko do zdrowia, by dalej tak wspaniale jak do tej pory aranżować i ukwiecać swój śliczny ogród. ;:196 ;:196
A skoro możesz mieć dodatkowe 'hektary', to tym bardziej zdrowia i sił będziesz potrzebowała. ;:108
Zdrówka więc Ci życzę na nadchodzący i kolejne tygodnie. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko życzę z całego serca, żeby kupno doszło do skutku. Samodzielność i samowystarczalność jest najważniejsza i nie ma ceny. Rabata cienista na pewno będzie efektowna! dorzucam do pomysłu tawułki :D Są też powojniki, które lubią cień :D
Mam nadzieję że z gardłem lepiej ;:168
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Ewelinko i ja mocno trzymam kciuki, by zakup sąsiedniej działki się powiódł. ;:215
Kochana a może na tej północnej ścianie oprócz winobluszczu zaserwowałabyś sobie hortensję pnącą? ;:183
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Ewelino ;:196!
Tak pięknie odmieniłaś ten kawałek świata, że ten dodatkowy (niezbędny!!!) spłachetek ziemi po prostu Ci się należy ;:215. Zdobędziesz go, nie mam wątpliwości.
Wrota bym wyprostowała, pomalowała na kolor jaki lubisz i na nich zawiesiłabym jakąś kolekcję, np. starych narzędzi, budek dla owadów, podków lub czego tam zechcesz.

Powodzenia - Jagi
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Dzisiejszy dzień był bardzo upalny i duszny ;:222 . Pod wieczór przyszły chmury ale niestety nic nie popadało. Teraz też krążą i straszą ale pozostaje mi tylko nadzieja, że pokropi w nocy. Zobaczymy co z tego będzie bo zapowiadali nocne burze i deszcze .

Krysiu bardzo chcemy zakupić tą działkę i to dlatego tyle emocji we mnie buzuje ;:108 . Bardzo dziękuję , w razie potrzeby odezwę się ale to może potrwać. Na pewno od razu po zakupie nie będę sadziła roślin do tego długa droga i mam nadzieję, że doczekam się tego. Skrzydlatymi gośćmi cieszę się każdego dnia bo na budlejach i lawendzie krąży ich mnóstwo . Problem w tym, że nie zawsze uda mi się uchwycić owady na zdjęciach.

Kolejny skrzydlaty gość .

Obrazek

Olu o tym ile roślin mogłabym posadzić na drugiej działce już myślałam ;:306 . Jednak trzymam swój umysł na wodzy póki nie jest nasza ;:173 . Za stodołą na pewno coś wykombinuję bo jest tam całkiem sporo miejsca. Jasne, kasa jest potrzebna , całe szczęście w naszym przypadku dużo za działkę nie wyjdzie. Trzymam kciuki aby i Tobie kiedyś się udało ;:168 .

Hortensja bukietowa , prawdopodobnie " Pink Diamond".

Obrazek

Małgosiu angina powoli odpuszcza ale wezmę leki do końca żeby nie kusić losu ;:108 . Zawsze marzyła mi się rabata taka z hostami i cieniolubnymi i może akurat uda się taką stworzyć za stodołą . Póki co brak pomysłu co i jak ale na pewno w pewnym momencie pomysł się pojawi . Dziękuję za wsparcie ;:196 .

Róża, oczywiście NN :oops: .

Obrazek

Krysiu jak widać jednak czasami szczęście nam dopisuje, oby dopisało do końca . Z tymi wrotami to masz pomysł ;:333 . Będę musiała to sobie na spokojnie przemyśleć i jak wena przyjdzie to coś wykombinuję ;:333 . Oby. Właśnie marzy mi się mnóstwo pnączy dlatego czytam o tych co lubią półcień . Dziękuję Ci bardzo ;:196 .

Floks " Laura".

Obrazek

Lucynko bardzo Ci dziękuję ;:196 . Ze zdrowiem u mnie już jest znacznie lepiej bo gardło nie boli i gorączki już nie mam. Antybiotyk pomaga więc wezmę go do końca ;:333 .

Jeżówka NN, w tle kłosowiec.

Obrazek

Marysiu tak dziękuję, z gardłem już znacznie lepiej . Tawułki to też bardzo dobry pomysł. Myślałam też o paprociach ;:173 . No zobaczymy co ja tam wykombinuję bo teraz tyle się dzieje, że nie wiem za co najpierw się zabrać . Mam jeszcze inne miejsca " w trakcie" robienia więc mam powoli mętlik w głowie.

Ostatnie lilie OT.

Obrazek

Aniu Tobie także bardzo dziękuję ;:196 a wiesz, że myślałam o tej hortensji ? Boję się tylko, że może przymarzać bo tam trochę wieje . No ale jak nie spróbuję to nie przekonam się czyż nie ?

Kremowe aksamitki są bardzo ładne tylko to przekwitanie mało urodziwe .

Obrazek

Jagi ależ Ty masz pomysły , jestem pod wrażeniem. A ja tak na łatwiznę chciałam pójść ;:306 . Prawda jest taka, że mam chwilowy brak weny :wink: . Mam nadzieję, że uda się nam nabyć ten kawałek świata i bardzo Ci dziękuję za te słowa.

Piękne kłosy trzcinnika.

Obrazek

Żółtki, mało tego koloru u mnie ale powoli przekonuję się.

Obrazek

Na koniec rzut okiem na mam nadzieję naszą przyszłą działkę . To tylko kawałek bo działka ma ponad 10 arów . Dokładną wielkość poznamy po pomiarach geodezyjnych. Jak widać jeden wielki chwast ;:oj .

Obrazek

Widzę, że coś pozmieniało mi się z rozmiarami zdjęć. Postaram się od następnego razu wstawiać je mniejsze.

Pozdrawiam Wszystkich i dobrej nocy życzę :wit .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Własnie chciałam zaproponować hortensję
I to samą, ona się bardzo rozrasta.
Oczywiście po latach
Winobluszcz ją zadusi
Ale fakt, szybciej pokryje ścianę
Rewelacyjne wieści z tą działką. Czy to za wami, czy gdzieś z boku?
Roboty będziecie mieli na lata
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Ależ Ewelino, toż to nie chwast tylko najprawdziwsza łąka kwiatowa :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu jeszcze nie wiem co tam posadzę więc "burza mózgów" może trwać ;:108 . Działka jest z boku więc całość stworzyłaby taki kwadrat no i mielibyśmy wtedy swój wjazd od tamtej strony bo działka graniczy z drogą gminną. Tak masz rację, jeśli to się powiedzie to będziemy mieli roboty na lata ;:108 . Mimo wszystko warto bo wtedy będziemy mogli mieć wjazd jak ludzie ;:224 .

Madziagos zgodzę się ale takie zaniedbane pole pomiędzy domami jest na prawdę uciążliwe. Chwasty sieją się na potęgę ;:222 .
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Motylki fajne, moja budleja w krzakach zadoniczkowana, więc nie korzystam z jej zdolności przywabiania motyli ale nie wiem gdzie posadzić... Łąka kwiatowa super, trzymam kciuki za sfinalizowanie transakcji :).
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Ewelinko...powiększenie areałów to wspaniałe wieści. Trzymam więc kciuki za twój wymarzony własny wjazd. :D Bardzo ładna żółta jeżówka. Moja żółta padła. :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”