Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 5

Post »

:wit Witam!
Kolejny upalny i potwornie duszny dzień dobiegł końca. Nareszcie, choć parno jest w dalszym ciągu tak, że trudno oddychać. ;:29
Słońca w ogóle u mnie nie było, ale pot lał się nieomal strumieniami. Liczyłam na porządny deszcz. Przeliczyłam się. Pokropiło i od ręki parowało w powietrze. Oby jutro okazało się bardziej przyjazne, bo jeśli nie, to zostaję w domu na kanapie i naprzeciwko wiatraka chodzącego na najwyższych obrotach. ;:7

Iwonko 1 - mój ogródek zamienił się w dżunglę, przez którą trudno się przedzierać. ;:306
Gdy tylko się nieco ochłodzi, zrobię przesiekę, by chociaż mnie było można dostrzec w tym gąszczu. Dzisiaj sąsiadka nie mogła mnie znaleźć. ;:1
Celozję zawsze są na mojej działce, bo ogromnie je lubię, a odkąd zoczyłam, że same się sieją, to już wiem, że mi ich nie zabraknie. ;:108
A motylka zapytałabym, ale nie mam pewności, czy ten sam przylatuje, bo - jak wiadomo - one bardzo krótko żyją. ;:174

Obrazek

Obrazek

Maryniu - oj, ciężko poruszać się w takiej temperaturze, ale bezruch też męczy. ;:108 I jak tu dogodzić człowiekowi.... ;:131
Wiesz, Maryniu, ja już postanowiłam, że ograniczę ilość jednorocznych na rzecz bylinek, które jednak są mniej kłopotliwe.
Coraz to mniej sił i cierpliwości. ;:oj
Donic też na działce nie lubię, wolę rośliny w gruncie. Wprawdzie mam kilka, ale są kłopotliwe i ani jednej więcej nigdy nie będzie. ;:7
Mam nadzieję, że jutro będzie nieco lepszy, nie tak upalny dzień. Dziękuję. ;:167

Obrazek

Obrazek

Terniu [TerDob] - dziękuję. ;:196
Wydaje mi się, że kroplik jest jednoroczny, a jeżeli tak, to miał prawo zniknąć. ;:108
U mnie też nie padało, tylko przelotnie kropiło i od razu parowało. Istna sauna!

Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska] - u Ciebie też dzień był trudny do przeżycia... Normalnie mózg się lasował ;:223
Dobrze, że po ciężkim dniu przyszedł nieco chłodniejszy wieczór i oby jutro nie powtórzyło dzisiejszej pogody. Deszczu łaknę. ;:47
W ubiegłym roku miałam lwie paszcze w jednym kolorze i jedną jedyną roślinkę, dlatego w tym wysiałam ich dużo i są ! Różnobarwne! ;:63
Dziękuję. ;:196 Wieczór faktycznie znośny, oby jeszcze dzień był taki....

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy Wam życzę ;:167 i spadam, bo padam na twarz.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

U mnie leje i burzy! śliczne kwiatki!
Dobranoc Lucynko! ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Lucynko :wit
Piękne kwiatuszki ;:215 pod heliotropem to pysznogłówka fioletowa ??? cudowna ;:333 jeśli możesz to zbierz nasionka proszę ;:180 mam ale taką pojedynczą .
U mnie popadało w nocy dość obficie - może w końcu roślinki się napiły do syta :D jeśli nie będzie padać to jadę na działeczkę zobaczyć co tam słychać .
Miłego dnia Ci życzę wśród kwiatów i ptaszków ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko. Pogoda faktycznie daje w kość i życzę Ci dzisiaj deszczu i ochłodzenia. Wspaniałe masz jeżówki a zdjęcie z motylem świetne ;:333. Wszystkie rośliny pięknie Ci rosną zwłaszcza te siane . Masz do tego rękę ;:108. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Lucynko u nas też wczoraj nie było słoneczka a nie było czym oddychać. Dzisiaj od rana to samo. ;:222
Gdzieś za Wartą niby się chmurzy ale czy popada albo czy chociaż będzie czym oddychać?

Podsypałam ogród nawozem bo liczyłam na deszcz a tu dipa. Może dziś choć troszkę popada.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, piękne te siane dalijki ;:138 ;:138 Kroplika też kiedyś miałam i to nawet kilka sezonów ale bardziej pomarańczowego. Bardzo go lubiłam aż pewnej wiosny niespodziewanie mnie opuścił,zima mu dopiekła. ;:222
Twój to chyba kroplik tygrysi ..... poczytaj ..... czasem przetrwa łagodne zimy :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=31&t=14238
https://zojeczka.wordpress.com/2011/07/ ... -ogrodowy/
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id668.html
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, to ja też chcę nasionka tego fioletowego kwiatka, który Tereska rozpoznała jako pysznogłówkę ;:108 Śliczna kępa heliotropów. Na przyszły rok muszę koniecznie posiać. Przyjdę do Ciebie na naukę w styczniu. W tym roku ich nie mam ;:222
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Mija kolejny dzień lata, a ja spędziłam go poza działeczką. ;:174
Przedpołudniowe deszcze i ulewy zatrzymały mnie w domu, wobec czego przerobiłam na zimę kolejne kilogramy wiśni.
Zakonserwowałam ogórki z ostrą papryką i chrzanem, by zimą zrobić przyjemność rodzinie. Bardzo je lubią wszyscy.
Następnie stwierdziłam, że coś mi z kosza na brudną bieliznę zaczyna wyłazić. Zajrzałam i ... okazało się, że najwyższy czas pranie zrobić. Niestety, nie jedno, a kilka.
I tak minął dzień. Trudno, jutro od samego rańca zafunduję sobie działkowe przyjemności. :tan

Marysiu [Maska] - burze mnie ominęły, ale ulewa nie. Jednak M zaraportował, że na działce nic nie pływa, a to znaczy, że tam oberwania chmury nie było, tylko w centrum miasta.
Cieszy mnie to. Roślinki zostały napojone, a nie podtopione. ;:333

Obrazek

Tereniu [TerDob] - to jest pysznogłówka cytrynowa. Z nasion. Wysiałam jeszcze w domu pod koniec lutego, a już zaczęła kwitnąć.
To jest bylina, która właśnie zakwita już w pierwszym roku po wysianiu.
Będę zbierała nasiona, tylko proszę się o nie upomnieć, bo mogę zapomnieć, kto zamawiał. ;:218
Na wszelki wypadek zapisuję. ;:24
Tobie również życzę samych miłych chwil na łonie natury. ;:167

Obrazek

Ewelinko - dziękuję. ;:180
Moje jednoroczne faktycznie nigdy mnie nie zawiodły, natomiast kompletnie nie lubią mnie niektóre wieloletnie, ale już się z tym pogodziłam. Nie, to nie. Jest tyle innych, z którymi łatwiej się zaprzyjaźnić... ;:131

Obrazek

Dorotko 71 - u mnie padało, a nawet lało i bardzo dobrze. Tylko mimo lekkiego spadku temperatury, dalej powietrze ciężkie i trudno oddychać. Zapewne jest to spowodowane natychmiastowym parowaniem opadłej na ziemię wody.
A jak u Ciebie? Mam nadzieję, że popadało... ;:218

Obrazek

Stasiu - lubię dalie z siewu z uwagi na ich różnobarwne i różnokształtne kwiaty, no i ze względu na długi czas kwitnienia - do pierwszych przymrozków. ;:63
Co do kroplika, to nie mam złudzeń. Na pewno u mnie zmarznie, bo położenie działki jest takie, że tworzy się na niej wiele zastoin i zmarzlin. Nawet podczas łagodnej zimy. ;:222
Dziękuję za pożyteczne linki. ;:196

Obrazek

Iwonko 1 - to faktycznie jest pysznogłówka. Cytrynowa. Nasionka będę zbierała.
Pisałam Tereni, ale powtórzę: ta pysznogłówka jest byliną, ale kwitnie już w pierwszym roku po wysianiu. Ja siałam ją jeszcze w domu, pod koniec lutego.
Co do heliotropów, to w tym roku mam ich mało, bo kiepsko powschodziły. Siałam z własnych nasion, a były to nasiona kolejny raz już zbierane. Być może już czas kupić nowe nasionka i zacząć od początku. Może już się wyrodziły? ;:oj

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Lucynko ale masz powojników ;:oj ;:oj i jakie śliczne co jeden to piękniejszy ;:333
Dobrze że nam kwiatuszki podlało :D na jakiś czas wystarczy .
Pysznogłówka cytrynowa ;:138 niech będzie jaka chce ale jest śliczna i jak tylko da się coś tam zebrać nasionek to ja poproszę i z góry dziękuję ;:196
Ja też zapisuję ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Lucynko jak ci zazdroszczę podlania działki. U nas takie upały, że podlewanie niewiele daje. ;:202 Portulakę ślicznie pokazałaś, ;:138 mam dwie samosiejki, ale wieczorem nie mogę zobaczyć kwiatka. ;:222 Powojniki są takie wdzięczne do fotografowania, masz tyle kolorów. ;:215 Rozwar w takiej zwartej kępce świetnie wygląda. ;:oj Też bez żalu rozstaję się z bylinami, które kapryszą i nie chcą u mnie rosnąć. Dobrego dnia na prace ogrodowe. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No popatrz Lucynko to razem szwarcowałyśmy się od robót polowych. Ja też najpierw sery, potem wiśnie a i ogórki były ;:215 ale ja robię po parę słoików z codziennych zbiorów. Też sobie obiecuję że jutro od rana no chyba że znowu podleje w nocy, bo wieczorem podlało ;:215 Śliczny kolor pierwszego powojnika, lubię takie zgaszone róże, znaczy kolor ;:306
Dobrej nocy i jutro właściwych warunków pogodowych do prac ogrodowych ;:196
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ależ masz tych powojników. ;:138 Cudowne!
U nas też popadało, nawet pogrzmiało. I super bo wcześniej nawoziłam rabaty. ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jednym okiem patrzę na zmagania naszych siatkarzy, dlatego jakoś bardzo powolutku idzie mi pisanie postów. Jeszcze tylko jeden krótki secik.... i oby wygrali!

Tereniu [TerDob] - o, tak, woda z nieba, w dodatku taka cieplutka (wiem, bo porządnie zmokłam), bardzo roślinkom sprzyja. ;:333
Zbieranie nasionek musi się udać, nie ma innej opcji. ;:63
Zapisz, zapisz i się przypomnij w odpowiednim czasie. ;:196

Obrazek

Soniu - współczuję Ci braku wody z nieba. ;:168 Wydawałoby się, że teraz to już wszędzie pada, a jednak.... ;:oj
Przy braku słońca niektóre roślinki zamykają kwiatki, np. portulaka właśnie. Podobnie działa gazania czy eszolcja. ;:108
Powojniki rzeczywiście mają ciekawe kwiaty, a mój rozwar ma już kilka lat, jest niski, a rozrasta się wszerz.
Mam jeszcze biały i różowy, ale te są jeszcze młodziutkie, dwuletnie, a tym samym malutkie. :)
Tobie również życzę dobrego dnia, najlepiej deszczowego. ;:196

Obrazek

Marysiu [Maska] - zwykle robię ogórki jak Ty, ale ostatni zbiór był bardzo obfity, a jeszcze miałam z poprzedniego zbioru i tak mi się narobiło więcej roboty. Ale od rana padało, nawet zmokłam porządnie podczas zakupów na ryneczku, więc spokojnie mogłam zająć się domowymi obowiązkami.
Rano jednak niezależnie od pogody wymaszeruję na działkę. ;:65 ;:65
Tobie również dobrej pogody, w tym pogody ducha życzę z ;:167

Obrazek

Wygraliśmy! Ufff! ;:138 ;:138

Dorotko 71 - trochę powojników się uzbierało, a jeszcze jest tangucki i ten od Ciebie już ładnie rośnie. ;:333
Sama zobacz.

Obrazek

Mecz dobiegł końca i ja też kończę na dzisiaj przygodę z Forum.
Życzę wszystkim dobrej nocy i na jutro wymarzonej pogody. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie cały czas podlewa falami!
Dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko to to ode mnie to nie jest powojnik. Ale jest to pnącze. Ma malutkie, białe pachnące kwiatki.
Oczywiście nie pamiętam nazwy. Zaraz postaram się poszukać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”