Madagaskar i reszta świata - cz. 5

ODPOWIEDZ
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata - cz. 5

Post »

A mnie to z kolei wygląda na oryginalny, kryształowy żyrandol :D Aż szkoda że kwiaty hoi nie świecą w ciemności :lol:
Piękna jest, też chcę taką ;:173
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja myślę jednak że całe szczęście, gdyby świeciły to :shock: ... pomyśl ile tego Żaneta ma i to w sypialni...przemeblowanie gotowe ;:306
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani - bardzo jak zawsze dziękuję za wizyty ;:138

Po zwariowanym tygodniu mogę powiedzieć wreszcie: WITAJCIE WAKACYJNIE!!!

Obrazek

Ja pierwsze moczenie w Bałtyku mam zaliczone, a Wy kiedy przyjedziecie? ;:oj

Noc świętojańska za nami, była to jedna z najbardziej gorących nocy, więc pełnia szczęścia dla moich roślin. Ale do rzeczy :D

Basiu - piękne zapachy to po prostu mało powiedziane, że to maleństwo tyle wyciągnęło, a może rzeczywiście wyczarowało. Któż to wie?
Henryku - a dla mnie to była nowość, tyle że ja przecież jeszcze niewiele widziałam jeśli chodzi o hoje.
Aga - no, taki kurczaczek w czapeczce, pachnący i śliczny :D
Lucynko - ja też mogę zakwitnąć, co mi tam, tylko Moderatorzy mogą nie być ze zdjęć zadowoleni ;:oj A tak w ogóle, to widziałaś kiedyś różową słuchawkę z futerkiem do prysznica??? ;:202 Bo ja nie... ;:306
Moniko - o, żyrandol, tego nie przewidziałam...Obrazek A jak chcesz i się spodobało, to łap gdziekolwiek, bo u mnie musiałabyś sporo poczekać. Ja niestety hoi nie będę dłuuuugo cięła... ;:185
Aga - no pewnie, że lepiej, aczkolwiek poczekajmy do jesieni, bo jak będzie oświetlenie, to i w sumie może się sprawić wrażenie świecących hoi ;:306

I bardzo się cieszę, że się spodobało. Miałam szalony tydzień, więc hurtowo będę nadrabiać zaległości, ale na razie jesteśmy przy hojach, to...kolejne, które zakwitły. Najpierw:

hoja krohniana - zapach również przecudowny, jaśminowa łąka, gdzie nuta świeżego rumianku i innych traw przebija się lekko przez krople porannej rosy...

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I hoja lacunosa 'Borneo' - moim zdaniem najpiękniejszy zapach ze wszystkich lacunos, jakie miałam możliwość oczyma wyobraźni dotkąć. Bajka - też nuta jaśminu, jakby, ale czegoś jeszcze, czegoś bardziej kwiatowego - po prostu bajka. Prawdziwy sen nocy letniej!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Ogromnie się cieszę, że zapachem lacunos powitałam lato, ale oczywiście cieszę się, że jest piękna pogoda, Bałtyk szumi zachęcająco, i Was na Forum również nie brakuje. Pozdrawiam bardzo gorąco!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Nad Bałtyk w tym roku się nie wybieram ale klimaty nadmorskie (roślinne) które nam serwujesz odpowiadają mi jak najbardziej. ;:173

Śliczne, doskonale pokazane hoje - aż miło je oglądać w takim powiększeniu oraz jakości. I pomyśleć, że ja swoich lakunosowatych hoi od dawna nie fotografuję tak mi spowszedniały... ;:218
Twoje super! ;:333

A wakacjami się nie cieszę bo przecież nie dla mnie - jedynie (zawsze za krótki) urlop pozostaje... ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Żanetko, tak pięknie poetycko opisujesz zapach lacunos, że nie wiem , jak tu wytrwać w postanowieniu, żadnych więcej hoi. Pięknie pokazałaś urodę kwiatuszków ;:333
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Generalnie jestem z tej mniejszości co skłania się bardziej ku górom, niż morzu, więc niezbyt mi się plaża marzy :oops: Ale gdybym mieszkała tak blisko, jak Ty, to na pewno poszłabym wieczorem na spacer brzegiem morza :D
No tak, u Ciebie sama hojowa młodzież. Ale ja już sobie coś gdzieś wypatrzyłam, tylko czekam do lipca, bo po czerwcowej wyprawie na kaktusy skarbonka pusta ;:131
Tm razem kwiatuszki Borneo mi wyglądają, jakbyś je z zamrażarki wyjęła :lol:
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, ale ja też nie mam urlopu... Tyle że cieszą mnie wakacje, bez tego chodzenia do szkoły po Synka, bez odrabiania lekcji i w ogóle całego zamieszania. A dodatkowo luz, że mam morze pod nosem i w każdej chwili pakujemy się i idziemy na plażę. To zaleta, ale jak wiesz, zdecydowanie uciekam nad jeziora - mniej ludzi, bo lato u nas to koszmar pod względem turystów. Teraz jeszcze nie ma sezonu, ale w taki upał dodatkowo się cieszę, że mieszkam nad morzem :D
A co do lacunos - no widzisz, ja dopiero z kwiatami mam do czynienia teraz, ale fascynowały mnie zawsze i ciekawe, kiedy dojdę do Twojego etapu... ;:306

Basiu - ale nie ma takiej opcji, wykasuj z pamięci słowo "nigdy"... ;:oj Jedna lacunosa - polecam właśnie "Borneo" i padasz, nie ma to tamto... To naprawdę urok, a słowa by to opisać, to za mało :D I stąd się bierze hojoza właśnie ;:108

Moniko - Ja też "górna" jestem, i to zdecydowanie! Tylko jak napisałam Henrykowi - to super jest w taki upał. Spacery - ileż można, wieczorami najwięcej tu ludzi. Pewnie gdzieś na ustroniu, na jakiejś mniej zaludnionej plaży to fajnie, ale nie tutaj. Ja wolę wykąpać się i spływać z morza, bo leżenie na plaży to moim zdaniem masakra. No ale co kto lubi. Ja zdecydowanie góry i jeziora. I hoje oczywiście, zaraz po Madagaskarze ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

piasek pustyni pisze:Ja pierwsze moczenie w Bałtyku mam zaliczone, a Wy kiedy przyjedziecie?
We wrześniu :lol: I na pewno nie do tej brudnej wody.
wisnia897 pisze:Generalnie jestem z tej mniejszości co skłania się bardziej ku górom, niż morzu
Ale jakiej mniejszości? Jest nas wiele, możesz być pewna :wink:

Ależ opisy zapachów... Dziwne jest to, że ja inaczej odbieram lacunosy. Krohniana przypomina mi raczej konwalie. Borneo nie mam, więc nie porównam. Czekam, aż opiszesz Eskimo, bo wg mnie cuchnie :lol:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magda - konwalie powiadasz...? Bo ja wiem...Może i troszkę konwalie rzeczywiście... Wiesz, odbiór zapachów jest dla każdego inny a poza tym u mnie zakwitły jednym baldachem, a to też może mieć znaczenie, bo intensywność nie jest taka, jak kilku podczas jednego kwitnienia. Wtedy pewnie można bardziej wyczuć nutę serca, głowy i głębi ;:306
A co do gór, to oczywiście, jest nas tu znacznie więcej ;:108 Mimo to, przyjeżdżaj, we wrześniu do tej wody i tak nie wejdziesz :;230
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kolejne czapeczki przepiękne...a Borneo dodatkowo świeci :;230 :;230
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga - nie świeci, a błyszczy ;:306 czego by nie robiła - dziękuję za miłe słowa! ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to tak jak by świeciła...trochę :;230 :;230 no dobra błyszczy, czyli odbija światło, czapeczka z połyskiem ;:306
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Żanetko to nie babci przeszkadzają kaktusy(szkoda że już jej nie ma przy mnie)ale mamie trzeba zrzucić na kogoś winę staropanieństwa ;:306 o widzę ,że hoje Tobą zawładnęły mną również :D zakochuję się w ich zapachu ,kwiatkach i listkach ;:167 Zazdroszczę morza ja mam do niego bardzo daleko,podobno w tym roku ciężko o jakąś kwaterę :D wszystko od dawna zarezerwowane :D A Ty masz daleko do morza?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

sokolica pisze:
wisnia897 pisze:Generalnie jestem z tej mniejszości co skłania się bardziej ku górom, niż morzu
Ale jakiej mniejszości? Jest nas wiele, możesz być pewna :wink:
No ba! A właściwie BA! Wiadomo! ;:173
piasek pustyni pisze:A tak w ogóle, to widziałaś kiedyś różową słuchawkę z futerkiem do prysznica???
Jeszcze nie, (widziałam tylko - na filmie! - kajdanki z różowym futerkiem, to tak mi się skojarzyło, że futerko powinno być różowe ;) ) ale na Twoim wątku wszystko jest możliwe :;230

Jak tak patrzę, to jestem coraz bardziej pewna, że lacunosy mają najładniejsze kwiaty! ;:108 I jeszcze caudata sumatra ;:170
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam bardzo - wszystkim za miłe wizyty!

Jestem tu dziś przelotem, jak burza wpadam i wypadam zaraz, bo wiecie co, kręciołka dostanę z dodatkowymi zajęciami, które mi chwilowo wpadły w tok żywota. I jak burza zostawiam wieści z kaktusowiska u mnie, bo się później poplączę:

Rozwinęła się w całości Aylostera albiflora:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jednym kwiatuszkiem wyskoczyło maleństwo Mammillaria nana:

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jednak większym zdziwieniem był dla mnie fakt, że malutka kuleczka Mammillaria duwei puściła pączki...

Obrazek

... po czym dzień później rozwinęła kwiatuszek!

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Absolutny debiut u mnie, bo nie spodziewałam się, że takie maluchy mogą zakwitnąć. A tu proszę.
To roślinka z Lubelszczyzny, z zeszłego roku, żeby nie było wątpliwości. Z naturalnych stanowisk u Marka ;:306

Ale, ale. Niedawno Lucynka ogłosiła nową systematykę roślin. Ja skorzystałam z tego genialnego programu, który... działa!
Jeszcze niedawno napisałam u Agnieszki (brombiel), że mam strasznie upartą M. centricirrha, i że ostatecznie wrzuciłam ją do grupy, nazwanej przez Lucynkę "łaski bez". U mnie ma ta grupa tytuł /synonim pod nazwą "obejdzie się".
Napisałam to głośno, wyraźnie. Trudno, obejdzie się Obrazek
I dosłownie nazajutrz patrzę, patrzę...i oczom nie wierzę:

Obrazek

No takiego szybkiego działania nowego programu klasyfikacji roślin Lucynko to się nie spodziewałam! Dawaj co tam masz o tym żywieniu, Nobel jak nic! :;230 :;230

Miłego dnia Wam życzę, Kochani, lecę do roboooooty Obrazek
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”