Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Widziałam w sklepach jakieś takie morelowe czy coś w tym stylu ale na forum pisali , że ten kolor coś przekłamany jest i tylko na paczce jest ładny . Może trzeba by było kupić nasionka i spróbować tym bardziej, że można go siać do gruntu więc parapety nie zostaną niepotrzebnie nadwyrężone ;:224 .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

A ja też dopiero tu teraz czytam o różowym nagietku ;:100
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Już byłam u Ciebie i zachwycałam się muchomorkami, bo ja je też zawsze w lesie fotografuję, nawet czasem ja nie ma grzybów to cieszę się że chociaż one rosną ;:63 No właśnie byłam i coś mnie odciągnęło, że zapomniałam zostawić ślad. Byłam też w wątku fotograficznym i szkoda, że zdjęcia zniknęły w naszych starych ogrodowych wątkach też ich nie ma ;:131
Śliczne robisz zdjęcia ;:167
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko, Asiu znalazłam w końcu przepis - w sumie jest sporo wersji które mogą trochę różnić się smakiem, ale właściwości mają te same.

Przepis na nalewkę z orzechów włoskich: orzechy zbieramy pod koniec czerwca/na początku lipca - muszą być jeszcze na tyle miękkie, by można było je przekroić nożem. Max 10 orzechów (jeśli są bardzo duże to nawet mniej) kroimy tak, aby można je było wrzucić do butelki, zalewamy 0,5l spirytusu lub wódki 40%, zależnie od tego, jak mocną nalewkę chcemy uzyskać. Zostawiamy w ciemnym miejscu na ok. 2-3 miesiące, potem przecedzamy do butelek i czekamy jeszcze 6 miesięcy. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użycia, ale jeśli pozostawimy ją na dłużej będzie "dojrzewać": po roku jest dużo smaczniejsza, po dwóch latach lepsza niż wódki smakowe :wink:

Ewelinko pytałam wujka google, ale nie wiem, na ile te zdjęcia oddawały rzeczywistość - były i takie, o jakich piszesz, jak również cukierkowo-różowe. Mam nadzieję na tą drugą wersję, zobaczymy jakie wyrosną ;:65
Bea też się dopiero co dowiedziałam ;:oj
Mario dziękuję ;:196 jakoś tak nie było zainteresowania wątkiem fotograficznym, więc umarł śmiercią naturalną :oops: w profilu jest link do mojego bloga, tam publikuję wszystkie nie-działkowe i nie-parapetowe zdjęcia - w stopce adresu mieć nie mogę ;:185

Trochę nieroślinne zdjęcia dzisiaj, bo i pora taka że roślin mało, a wypadałoby przedstawić mieszkańców działek. Tę kocią rodzinkę zaczęłam widywać jesienią, kiedy ruch na działkach już zmalał i przyjeżdżali w większości stali bywalcy, a nie "weekendowi grillowicze". Ktoś się tymi kociakami zajmuje, bo zawsze urzędują w okolicach tej samej działki i nie są bardzo strachliwe. Rudo-biały kotek z 2 ostatnich zdjęć jest najodważniejszy, podchodzi najbliżej i śmiało patrzy w oczy :wink: Buro-białego kotka widziałam wczesną wiosną jako małe kociątko, polował na jakieś owady ukryte we floksach, jak tylko mnie zobaczył wziął nogi za pas - nadal jest najbardziej płochliwy, ale przygląda się ludziom razem z resztą. Cała grupka dość często eskortowała wchodzących na teren działek od furtki, aż do "swojej" działki, potem chyc, przez płot i na stanowisko obserwacyjne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jak to nieroślinne zdjęcia? Jak najbardziej roślinne, a kociaki wyglądają na pełnoprawnych działkowiczów ;:108 Jak wiec widzisz, wszystko jest na temat ;:306
Nalewka orzechowa-brrrrr.......okropieństwo. Ale na dolegliwości żołądkowe rzeczywiście działa.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Śliczne kociaki, zadbane i urodziwe. Działka też widać ma dobrego gospodarza :D
Nalewkę orzechową robimy trochę inaczej tzn jest dalszy etap zlewamy wyciąg spirytusowy, a orzechy zasypujemy cukrem i łączymy zlew i wyciągiem cukrowym to się przegryza. Pijemy ją jedynie na niestrawność i zawsze pomaga!
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko, Mario kociaki jak najbardziej działkowe, chociaż działka nie moja - to jest właśnie ta na której mieszkają, musi należeć do osoby która się nimi zajmuje ;:108
Mario nie używam cukru i nie jem nic co go zawiera, nie mogę ;:185 ale orzechówkę bez cukru trzeba po prostu polubić, kiedyś jej nie znosiłam :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Natalko, kociaczki cuuudne! ;:215
A ten rudasek normalnie się do Ciebie uśmiecha! ;:63 Pełną buźką! ;:303
I jak tu takiego nie pokochać... ;:167 ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Jakie fajne koty ;:oj I rabatki jakie ładne :) Podoba mi się bardzo ta seria zdjęć.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Natalko ciekawe co ten rudasek chciał Ci powiedzieć :wit
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Izo dziękuję ;:196 rabatki niestety nie moje, mam nadzieję też kiedyś mieć takie ładna ;:185 cała ta działka jest ładna i zadbana ;:167
Iwonko pewnie "dawaj jeść, człowieku" ;:306

Przez kilka dni nie mogłam bywać na forum, dały o sobie znać problemy z oczami ;:185 Wczoraj byłam na działce i w tej chwili obrabiam zdjęcia, może już jutro coś wrzucę. Niewiele się teraz dzieje, więcej jest do roboty niż do pokazywania - ładna pogoda pozwala jeszcze trochę pokopać, więc robiłam, ile się dało. Czym więcej będzie zrobione teraz, tym więcej miejsca na roślinki wiosną i bliżej ostatecznego celu - uprawienia ziemi na całej działce ;:108
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

No to wpadnę jutro obejrzeć zdjęcia ;:108 ...a sąsiedzkie kotki urocze! ;:63

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Natalio, ja też wpadnę zobaczyć zdjęcia :)

Oby problemy z oczami jak najrzadziej wracały. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Natalio oszczędzaj oczy, bo to takie ważne dla ogrodnika :D Życzę zdrowia ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Maryniu, Izo, Marysiu dziękuję ;:196

Pogoda w tym roku postanowiła płatać figle - cały październik przypominał zimny, deszczowy listopad, a miesiąc później dostajemy kilka pięknych, bardzo ciepłych dni. Postanowiłam skorzystać ze słonecznej aury i dwa dni temu wybrałam się na działkę. Spacer długi, bardzo długi, ale przy 14 stopniach na plusie całkiem przyjemny. Bardzo wielu działkowiczów postąpiło tak samo, nie tylko zresztą w naszym ogrodzie. Na tę wyprawę wzięłam ze sobą aparat, jednak teraz więcej jest do robienia, niż do fotografowania - wszystkie drzewa straciły już liście, nic nie kwitnie, owady w większości udały się na spoczynek lub szukają zacisznych kątów. Najciekawsze okazały się zaschnięte nasiona - nawłoć nadal wyglądała zjawiskowo, zwłaszcza w promieniach stojącego nisko słońca:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Również suche kwiatostany krwawników były bardzo ozdobne:

Obrazek

Obrazek

A to wysuszony, pusty nasiennik bielunia dziędzierzawy - krewnego datury, uznawanego albo za chwast, albo za roślinę ozdobną:

Obrazek

Zaschniętemu, martwemu pnączu na niedużej pergoli przyglądałam się nie raz w tym sezonie, ale dopiero teraz wiem, czemu właściciel je zostawił - o tej porze roku przydaje się każdy ozdobny element, faktura pędów jest bardzo ciekawa:

Obrazek

Działkowe kotki tym razem tylko z daleka, zbyt wielu ludzi się kręciło. Wszystkie zrobiły się puchate i okrągłe, co jest dobrym znakiem. Mam nadzieję, że wiosną znów zobaczę całą piątkę:

Obrazek
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”