Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Cudne liliowce ;:138 a jaki wspaniały domek dla pszczół ;:138 ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam po małej przerwie i pozdrawiam.
Pracy sporo, "mali" goście latem przyjeżdżają do dziadków więc czasu na forum i przyjaciół mniej.

Obrazek

Arkadius121 pisze:Witaj Christin :wit
Twój ogród,jego sposób zagospodarowania,gatunki i odmiany kwitnących i nie tylko roślin,robią oszałamiające wrażenie.
Jakość zdjęć i ujęcia są wprost mistrzowskie ;:433
Pozdrawiam.
Arkadiuszu lejesz miód na moją duszę ? i jak tu nie dostać skrzydeł :D

Lubisz doniczkowe więc dla odmiany kalie i eukomisy zajmujące kamienne koło
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kasiula17 pisze:Krysiu jakie cudowne kwiaty a warzywnik przecudny, super pomyślane by oddzielić ogórki od siatki. ;:138
Kasiu dzięki za pochwały ale uważam, że warto zadbać o warzywa bo ważne są zdrowe plony. Ograniczenie kontaktu z patogenami glebowymi i ekologia to podstawowe zasady postępowania w naszych ogrodach .
Dzięki temu gości sporo ... :)

Obrazek

Pasikonik zielony - wszystkożerny spory owad na pędzie hortensji. Trudno go wypatrzeć a jeszcze trudniej zrobić dobre ujęcie .
Obrazek
Obrazek

karolacha pisze:Jaka śliczna działka ;:138 A jakie cudne ludziki z doniczek, ależ masz zdolności ;:138 przepięknie ;:63 A ile kwiatów . Noooo, ale przetwory pięknie zrobione, podpisane, oznakowane....brawo ;:138
Karolinko dziękuję.
Lato to czas wypełniony po brzegi i chwilami ? czuję zmęczenie. Jednak gdy popatrzę na kwitnące lilie i inne , poczuję ich zapach ? od razu czuję przypływ energii.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Margo2 pisze:U mnie lilie azjatyckie w tym roku są dużo mniejsze niż w tamtym.
Na dokładkę jakby ich mniej było.
Ciekawe, bo orietalne i OT lepiej sobie poradziły
Wiem, ze dal kolekcjonera nazwy są bardzo ważne
Ja ich nie zbieram
Bardzo je lubię, mam sporo, ale nie przeszkadza mi że mam kilka takich samych
Małgosiu co do lilii orientalnych to ? masz rację. Azjatki jakby niższe i mają mniej kwiatów niż zwykle.
My zawsze mamy nadzieję ,że w kolejnym sezonie będzie lepiej więc trzymajmy się tego a teraz cieszmy bo kwitną kolejne odmiany

Yelloween OT
Obrazek

Scheherazade lilia OT
Obrazek
Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Kamienny krąg pięknie zagospodarowany, Krysiu! ;:63 ;:63
Miałam identyczne kalle plus jeszcze taką prawie czarną, ale moje już odpoczywają. ;:108
Widzę, że z Ciebie nie tylko wspaniały botanik, ;:333 ale też zoolog ;:138 czy owadolog, czy jakoś tak...
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

plocczanka Lucynko kamienny krąg to nic innego tylko miejsce na ognisko. Używane jest wczesna wiosną i jesienią wiec latem ... stoją tam doniczki z różnościami.
Kalia w czasie kwitnienia jest piękna, do tego długo kwitnie ale uprawiam je wiele lat i chyba zmniejszę ilość doniczkowych więc rozstaniemy się ... a cebule znajda nowy dom.

Wyszła mi z głowy nazwa poniższej odmiany ale najbardziej ja lubię za ciekawe ostre barwy i zmienność w czasie faz kwitnienia.

Obrazek

Kwiaty tej są białe z lekkim cieniem różu . Tne do wazonu do długo zachowują świeżość.
Obrazek

takasobie pisze:Aż mi wstyd! Tak dawno u Ciebie nie byłam... ;:131 Ten dzwonek jest niesamowity! Zupełnie jak storczyk!
Ten biały mieszaniec tygrysi jest piękny! Takie lubię. Kupiłam pomarańczową, zółtą i wiśniową (Bonim?)
Próbowałam rozgryźć Twoją Bonię (widziałam u Jacka), ale to pewnie taka historia jak z moją Dagmarą (dostałam od Dagmary). Stara odmiana przekazywana na działkach z rak do rąk, dobrze się przechowywała i rozrastała, a nazwy jej nikt nie pamięta, albo nawet nikt nie znał :wink:
Miłko takie czasy, że żyjemy wciąż w biegu. Kształt dzwonka faktycznie niesamowity i warto go mieć aby zobaczyć w realu bo zdjęcie to nie to samo. Z dalią Bonia jest identycznie - siostra Bożenka nazywana w rodzinie Bonia i stąd nazwa.

Cieszy mnie,że lubisz lilie tygrysie - to klasyka i warto je mieć. Ja wciąż szukam kolejnych do kolekcji.
Rośnie u mnie od kilku lat stara odmiana botaniczna - zdrowa i pięknie się rozrasta tygrysia var. fortunei (prawdopodobnie tripolid) kwiaty łososiowopomarańczowe, pędy i pąki wełnistoowłosione. Jeszcze nie jestem pewna tej nazy i czekam na potwierdzenie hobbysty.

Obrazek
Obrazek

Lilia tygrysia   FLORE PLENO
Obrazek
Obrazek

Lilia tygrysia RED TIGER
Obrazek

Lilia tygrysia WHITE TIGER
Obrazek
Obrazek

mieszaniec tygrysi SWEET SURRENDER
jest bardzo podobny do White Tiger i różni je bardzo niewiele szczegółów stąd częste pomyłki.
Obrazek

Szkoda, że CITRONELLA nie należy do tej grupy bo byłby całkiem udany egzemplarz. Swym wyglądem i pięknymi piegami mogłaby uchodzić za tygrysią... :;230
W szkółkach jest spore zamieszanie , z tego co się zorientowałam sa 3 typy lilii o nazwie Citronellęa z niewielkimi różnicami.... cyrk

CITRONELLA
Obrazek

Wiosną kupowałam cebule i zamiast lilii tygrysiej PINK TIGER otrzymałam odmianę Pearl Jessica.
Ponoć ... ;:131 ta zastępcza odmiana jest częstą praktyką w szkółkach.
Pearl Jessica.
Obrazek

Jeszcze nie wszystkie z tej grupy zakwitły więc zapraszam na kolejny spacer wtedy uzupełnię i może będzie wymiana ... :D

Dorota71 pisze:Ślicznie wyglądają u Ciebie te liliowce. I takie już rozrośnięte!
Rdest sama dzisiaj w szambie ekologicznym sadziłam. Pewnie będzie mu tam dobrze. Niech się rozrasta. :tan
Dorotko widzę,że eksperymentujesz z tym ekologicznym szambem. I dobrze bo wykorzystujesz miejsce a do tego można niektórym roślinom dac odpowiednie podłoże .
Liliowce u nas rosną wiele lat, to duże kępy, pąków w tym sezonie masa więc kwitnienie będzie długie. bardzo się cieszę,że są posadzone w różnych miejscach działki.

Niskie odmiany liliowców All American Baby i Siloam Royal Prince
Obrazek

W ciemnej barwie piękny liliowiec NN ( kupiony jako ED MURRAY ale nim nie jest) kwitnie i ma jeszcze sporo pąków
Trochę deszcze go wymęczyły ale w ostatnich dniach juz nie padało
Obrazek
Obrazek

Kasiula17 pisze:Bardzo lubię dzwonka ośmiorniczka, 2 razy kupiłam biały ale zawsze klapa. ;:124 ;:124 różowy jednak niezawodny
Piękne liliowce, kocham ich czas ;:138
Kasiu Ciekawe dlaczego ten biały jest taki słaby ?
W białym kolorze mam dzwonka o pełnych kwiatach

dzwonek brzoskwiniolistny 'La Bello ale jakoś nic nie przyrasta - może zmienię mu miejsce.
Trudno mu zrobić dobre zdjęcie bo jest niski i kwiaty zwissające więc trzeba by " legnąć" przy nim a ... miejsca brak ...

Obrazek
Obrazek

TerDob pisze:Krysiu bardzo ciekawa roślina ta Persikaria zmienna - ślicznie się prezentuje ;:63
Liliowce masz cudne i lilie też ;:215
Dzwonek ośmiorniczka - przepiękny ;:333
Przypomniałaś mi że miałam gdzieś Rdest Purple Fantasy ale gdzie ja go wsadziłam ;:7 Rdest wężownik też mam :D
Miłej niedzieli życzę ;:196
Teresko dziękuję ;:196
To ja tak zapomniałam o tułaczu pstrym i posadziłam zakupione hosty....Jakież było moje zdziwienie gdy coś kolorowego zaczęło się e pojawiać wokół kępy ???
Kilka wykopałam do pojemnika a resztę tępię. Tułacz bardzo głęboko się korzeni i dlatego puźno rusza jego wegetacja. Przy normalnym pieleniu nie widać było żadnych kłączy ;:185
Może i Tobie się pokaże ?

Dalszy ciąg zaległych odpowiedzi niebawem - zapraszam :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu znów jedną ze swoich lilii sobie podpisałam tym razem Yelloween mam ją już parę lat lecz dopiero teraz dostała imię.Popisała sie w tym roku wzrostem i ilością kwiatów .Jednak wiek też odgrywa rolę.Tygrysie są śliczne lubię je chociaż mam tylko Citronellę lecz patrząc na Twoją która ma zaokrąglone płatki to chyba moja raczej nie ona ;:174 Calle masz również śliczne i jakoś nigdy się do nich nie przymierzałam a mają cudne kwiaty lecz znów to przechowywanie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Uwielbiam pasikoniki zielone. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczności pokazujesz, piękne liliowce. :wit
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Mi to się wszystko podoba, dzwonki pełne moje już przekwitły a liliowcami i innymi kolorami się zachwycam. ;:138
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecałam sobie i Wam nadrobić zaległości więc jestem .... :D

Obrazek

becia123 pisze:Krysiu liliowce śliczne i faktycznie wcześniej było ładnie ale teraz eksponują sie lepiej ośmiorniczkę mam białą bo fioletowa gdzieś wyprowadziła się choć już trzy razy zapraszałam do ogródka Lilie cudne. Jesienią też czeka mnie remanent liliowcowy a najpóźniej wiosną porosły już ładne kępy trzeba przesadzić a ten Rdest Purple Fantasy ;:oj cudny.Czy on szybko się rozrasta?
Beatko widać nie tylko ja każdej wiosny i jesieni biegam ze szpadlem bo coś trzeba wykopać itd. ?
Już mam w planach 2 rabaty do przerobienia ale nie zawsze można zrobić wszystko jesienią bo późne przenoszenie roślin czasami osłabia je na tyle, że zimą ? giną.

ewelkacha88 pisze:Witaj. Piękny ten domek dla murarek wśród roślin .
Ten dzwonek ośmiorniczka bardzo oryginalnej urody ;:108 . Lilie masz w wielu pięknych kolorach a tę Lolly Pop kupiłam ale okazała się inną ;:222 . Polubiłam lilie bo zajmują mało miejsca i mają cudowne kwiaty w dodatku niektóre pachną no i kwitną w różnych terminach . Na pewno dosadzę u siebie jeszcze. Liliowce masz również bardzo ładne . Gdzie nie spojrzeć u Ciebie tam piękne kwitnienia, brawo ;:63 . Pozdrawiam .
Ewelinko bardzo dziękuję w imieniu roślin.
Murarkami tej wiosny zainteresowała się moja 10-letnia wnusia na tyle mocno, że zieć obiecał zrobić mały domek i pożną jesienią przyjadą po wiązkę trzcin z kokonami. Mieszkają w mieście ale maja swój dom więc wszystko powinno być dobrze.

Tło domku dla murarek zmienia się w sezonie i teraz królują tam tojady.
Mam nadzieję ,że też Ci się spodoba
Obrazek

Przy okazji kilka innych ujęć z tojadami w roli głównej
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Florian Silesia pisze:Liliowce piękne! Jednak chyba wkradł się błąd w oznaczeniach, bo podpisany jako Dumortiera nie jest nim. Liliowiec Dumortiera ma brunatne pąki, zanim się rozwinie i nie pachnie. Bardziej by mi pasowało, że ten wcześniejszy pokazywany, gdzie w tle jest dom dla murarek, mógłby być liliowcem Dumortiera. A pachnący, to raczej liliowiec cytrynowy (bądź jakaś odmiana od cytrynowego) :idea:
Ot widzisz Florianie dziękuję ? ten błąd ciągnie się już kilka lat bo kępa lilii przy domku zakupiona była z etykietą - Liliowiec żółty i wcale mi nie przyszło do głowy, że może być inaczej. Kolor się zgadzał, termin kwitnienia też i wysokość by uszła bo ... wiele zależy od stanowiska.

A tu trzeba zmienić etykietę bo faktycznie ... kolor pąków brązowy i spód płatków też.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czyli mój pokazywany wcześniej staje się NN
Obrazek

Działkowy sąsiad ma dużą kępę liliowca, która zawsze kojarzy mi się z cytrynowym kolorem stąd cytrynka - tez pachnie ale słabiej niż mój.
Nic przy nim nie robi, nawet przekwitłych kwiatów nie obrywa a mimo to zawsze obficie kwitnie.
Liliowiec sąsiada zdecydowanie jaśniejszy
Obrazek
Obrazek

W ramach podziękowania dedykuje poniższe zdjęcia Tobie - krople deszczu dodają uroku liliowcom i nie tylko im?

Siloam Royal Prince
Obrazek

Night Beacon
Obrazek

NN - pomyłka dostawcy - w swej barwie sporo ma fioletowego koloru ale nie potrafię ująć tej głębi na zdjęciu
Obrazek

Pora deszczowa trwała prawie 2 tygodnie i uzupełniła braki wodne. Teraz znów przydałby się taki 3-dniowy okres deszczowy bo w gęstszych nasadzenia wysokich bylin znów sucho.
Lubie patrzeć jak krople deszczu spadają na taflę wody w stawie.
Obrazek

JAKUCH pisze:Swoje Geranium też zaniosłam do ogródka lecz stoi w donicy na rabacie i pięknie sie rozrósł, a w domu wciąż mi marniał .
Piękna wiązanka dla miłych gości.
Pink Octopus fajnie się prezentuje
Jadziu planuję przyciąć go od dołu bo widzę sporo żółtych liści. Będą do suszenia i zdążą wyrosnąć nowe.
Lubię aromatyzować liśćmi herbatę ale dużo suszu zużywam do pojemniczków z otworami, które pełnią rolę zapachowych w szafie, na pólkach itd. Sama natura - zapach ładny, neutralizuje inne, długo się trzyma jedynie od czasu do czasu potrząsam w celu wymieszania i najważniejsze ... własny !!!
W czasie opadów ścinałam pędy kwiatowe hostom bo nie lubię jak przekwitające kwiaty przyklejają się do liści , zasychają i ? szpecą. Dość dobrze trzymają się w wazonie więc część przynoszę do domu . Dobrze,że hosty zakwitają w rożnych terminach Dzięki temu wycinanie pędów rozłożone w czasie bo nie lubię tego zajęcia

Dla Ciebie
Obrazek

maniusika pisze:Po zmianie pogody i trochę deszczu i u mnie liliowce pięknie rozkwitły ..
Geranium kiedyś miałam ale nie miałam go gdzie trzymać przez zimę i padło .. U ciebie wygląda jak olbrzymi krzew ..
Janko deszcz i oddech od upałów wszystkim wyszedł na dobre jeśli oczywiście padało w umiarze. W ostatnim czasie tyle razy zmokłam, że już przestałam liczyć ale jakoś tak zawsze pechowo wychodziło.
Rośliny fantastycznie wyglądają w deszczu

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A po deszczu ?.
Obrazek

plocczanka pisze:;:oj Krysiu, co Ty ośmiornice hodujesz?
ŚLICZNE ONE.
Lilie masz przepiękne. Liliowce też. ;:63
Lucynko ... no cóż ? wszystkiego trzeba spróbować.

Biedronka641 pisze:Krysiu jakoś w tym roku nasze drogi się rozeszły i Cię zgubiłam. Dobrze,że się u mnie wpisałaś to już Cię mam. Zaległości nadrobiłam. Wiesz ,że Twoje wpisy uwielbiam czytać. ;:108 Teraz będę już częściej zaglądać. Jak na inny klimat to wcale Twoje rośliny się nie spóźniają z kwitnieniem.
Pozdrawiam i dziękuję. ;:196
Alu cieszy mnie, że jesteś i to jest najważniejsze.
Zgubić się może każdy ... tak w życiu jak i na forum.
Masz rację - ostatnio mam wysyp kwiatów i nawet te spóźnione nadrabiają

Po kątach trochę różowego koloru tawuła japońska ANTHONY WATERER 
Obrazek

Do towarzystwa kwitną Jeżówki Pink Double Deligh
Obrazek
Obrazek

Gdzieniegdzie trochę niebieskiego koloru dają dzwonki karpackie i rozwary wielkokwiatowe
Obrazek
Obrazek

Pojawiły się pierwsze kwiaty na dzielżanach
Dzielżan Siesta - mieszaniec osiągający wysokość 50 cm
Łodygi grube jak na taką wysokość, bardzo rozgałęzione. Pokrywa się taką masa kwiatów,że prawie liści nie widać ale póki co ... dopiero rozpoczyna swój przepiekny spektakl.
Zgrabna kępa i jak widać faktycznie niska bo liliowce obok górują nad nim.

Obrazek
Obrazek

alicjad31 pisze:Krysiu wszystkie kwiaty piękne ; liliowce ,lilie itd.............
A pomysłowości to Ci nie brakuje ;:108 pokazywałam mężowi Twoje ogórki ,a teraz pokażę mu ścieżki i obrzeża rabatek .
Pokazywałam też murarki :D
Pozdrawiam ;:196
Alicjo dziękuję kochana kobietko ;:196
Pewnie łatwiej by było zobaczyć w realu bo faceci tak wolą ? może wyobraźnia co niektórym blokuje się z wiekiem...

iwona0042 pisze:Krysiu więc do jesieni sadzonki będą ładne i wtedy pogadamy o niej, teraz i tak nie mogę nic robić w ogrodzie, mam tylko pozwolenie na podziwianie :wit
Iwonko masz rację - Ty tylko spaceruj po ogrodach, dawaj wytyczne i od czasu do czasu ? pochwal bo to każdy lubi. Przyjdzie czas to nadrobisz u siebie.

Locutus pisze:Widzę, że miałem po prostu pecha z tą ośmiorniczką... Pewnie kwestia gleby ? na mojej niestety nie wszystko jest w stanie się utrzymać...

Pozdrawiam!
LOKI
Jureczku to tak jak z ludźmi - jednym wszystko pasuje, a innym trudno dogodzić choćbyś się nie wiem jak starał.
Tak jest z roślinami - te dodatkowo nic nie mówią więc traf w ich gust ...

Winter pisze:Piękny ogród z mnóstwem wspaniałości na rabatach.
Paulinko wieki całe Cię nie widziałam
Tym bardziej witaj i przyjmij kwiaty lilii jako zachętę na kolejne wizyty.

AFRICAN QUEEN
Obrazek

Etosha
Obrazek

Big Brother
Obrazek

karolacha pisze:Cudne liliowce ;:138 a jaki wspaniały domek dla pszczół ;:138 ;:63
Karolinko dziękuję w imieniu liliowców.
Domek dla pszczół warto mieć solidny i większy bo rodzinka z roku na rok powiększa się.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Krysiu fajny ten dzielżan podoba mi się kolor i to że jest niski lecz ja na razie niczego nie zmieniam, bo chciałabym mieć jeszcze parę dalii .Muszę także porobić trochę roszad ,bo zbyt rozrosły się przetaczniki .W małym ogródku trudno pomieścić wszystkie zachciewajki.Ciekawy sposób na użycie geranium nigdy bym na to nie wpadła ;:180 Cudne tojady
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ślicznie w kroplach deszczu wyglądają fuksje ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Tojady, liliowce, jeżówki, lilie... śliczności. ;:138 ;:138
Domek dla zapylaczy fantastyczny! ;:215
:roll: Widzę też wodę i rośliny wodne. ;:303 ;:303 ;:303
Komary nie dokuczają zanadto? Tak tylko zapytowywuję.... :tan
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Krysiu jakie cudowne zdjęcia a te chmury burzowe z przebłyskami, rewelacja. ;:138
Przysłowia na medal, idealnie napisane.
U mnie też fajnie pada kilka godzin deszczu potem kilka dni słoneczka, co się beczka wody skończy dopada. ;:306
Cudne kolory i bardzo bardzo ślicznie ;:196
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Krysiu przepiękne kwiatuszki ;:215 ;:215 U ciebie zawsze wszystko takie duże zadbane - lilie , liliowce , jeżówki ;:333
I ja się doczekałam w końcu deszczu - nareszcie trochę dzisiaj popadało ;:138 ;:138
Pozdrawiam Cię serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Liliowiec 'Night Beacon' wielkiej urody! Te białe pręgi na ciemnym tle - cudo!
Liliowiec pachnący od sąsiada - stawiałbym na 'Hyperion'. On ma właśnie takie zaostrzone płatki i trąbkowaty kształt. Oczywiście wywodzi się od liliowca cytrynowego.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”