Ogród jol_ki 2016

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2016

Post »

Joluś, szalejesz na całego ;:224
Tulipany u wszystkich mnie zachwycają i to bez względu na kolor. Jesienią znów dokupię i będę sadzić, bo jednak w dużej ilości wyglądają świetnie.
A z narcyzami i u mnie jest podobnie. Posadziłam ich jesienią całkiem sporo i nie wyszła nawet połowa z nich :( Może coś im nie podpasowało? Nawet te z wcześniejszych lat wyglądają mizernie. Jest ich coraz mniej. Chyba jednak postawię na tulipany, bo z nimi mniejszy problem. Chociaż i tutaj różnie, bo z czterech paczek Flaming Flag wylazło może z połowę, a reszta poszła w liście :evil:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Joluś, Twoja Kiku jest cudowna ;:138 Też taką chcę i dlaczego u nas ich nie ma ! :(
Przeglądałam ofertę jednego sklepu internetowego. Mają wszystkie wiśnie (i nie tylko) które chcę w bardzo dobrych cenach. Kupowałam tam już drzewka i wiem że jest wszystko ok.
Masz Royal Burgundy? Ostatnio nabyłam :lol:
Szalejesz z powojnikami :lol: Dobrze, ze ja nie mam zbyt dużo miejsca na nie, bo wiem, ze to również by była moja słabość.
Ciekawa jestem jaką sadzonkę magnolii otrzymasz z e-clem. Byłam, widziałam, cena atrakcyjna, ale chyba wykupiłaś wszystkie, bo już jej brak :;230
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

O matko i córko... ;:oj Jolka... co Ty... na bank napadłaś ?... tyle zakupów ja bym musiała rozłożyć na kilka lat... ;:306

Żartuję oczywiście... super zakupy, ale masz gdzie to wszystko posadzić... i tak trzymaj, przynajmniej napasę moje stare ślepia Twoimi cudeńkami...
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu,Kiku jest obłędna ;:138 Nie mogę się od niej oderwać oczu.
Oczywiście tulipany i narcyzy piękne,bo to teraz ich czas.
Bobbie James zdrowa,pięknie "idzie" ;:138
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Jurku u mnie też już powoli kończy się miejsce na powojniki. Wcisnę jeszcze trochę włoskich na rabacie bylinowej, sadzę je tam przy siatce. Ale z miejscem na wielkokwiatowe już gorzej :roll:

Elwi z kolei u mnie Jerzy Popiełuszko bardzo ładnie wypuszcza, za to posadzona obok niego Vyvyan Pennel nie daje znaku życia :roll:
Super, że masz Innocent Glance, będziemy porównywać!
Dzięki za dobre słowo ;:196

Dorotko to już prawie koniec szaleństw zakupowych. Dokupię jeszcze trochę iglaków na wrzosowisko, kilka cisów do skończenia żywopłotu i może jakieś byliny w sezonie, o ile będzie coś ciekawego. Później trzeba zacząć odkładać na jesienne zakupy cebulowych :wink:

Wioluś byłam u Ciebie i widziałam zakupy! Super ;:215
Royal Burgundy mam na liście chciejstw :wink:
Magnolia powinna przyjechać w tym tygodniu, czyżbym kupiła ostatnią sztukę? Pokażę ją jak przyjedzie.

Gabi jak tak dalej pójdzie, to trzeba będzie coś zorganizować, jakiś skok :wink: Jak będę szukała wspólników to dam znać :wink:

Magduś pomidorki prawie wszystkie- oprócz Oli - popikowane :D

Dziś był dzień rozsypywania mączki rogowej i przerzucania kompostu. Nastawiłam też gnojówkę z pokrzyw.
W planach na ten tydzień ogarnięcie miejsca pod cisy i przygotowanie rabaty na której będę sadzić dalie. Oby tylko pogoda dopisała, podobno ma być zimno i deszczowo :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Dziś przyjechały magnolie zakupione w e-clematis: Alba Superba i Susan. Tak oto prezentowały się po wyjęciu z kartonu.
Po lewej Susan, po prawej AS.

Obrazek

Z posadzonych w ubiegłym roku magnolii powoli rusza ta zidentyfikowana jako Ricky, niestety Alexandrina chyba znów pójdzie ;:170 :(

Poranny przymrozek (prawie -4 było) zmroził jedyny pąk kwiatowy glicynii :(
Na szczęście pozostałe rośliny nie ucierpiały.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

No, nawet, nawet te magnolie, biorąc pod uwagę fakt, że AS była ostatnią w ofercie ;).Jednym zmrożonym pąkiem się nie przejmuj, pomyśl sobie, co by było, gdyby ich było 100 to od razu Ci się humor poprawi ;)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Całkiem całkiem te magnolie, zwłaszcza za taką cenę.
Ja po tegorocznych zakupach mam ich sześć i powiedziałam już dość. No prawie, bo jeszcze Rogów MUSZĘ mieć :;230
No ... a tak poza tym to fajna Alexandrina i niech wteszcie rośnie jak należy. Może wybierz jej najzaciszniejsze z możliwych miejsc w Twoim ogrodzie :D
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Jurku dziś własnie byłam u mojego ulubionego ogrodnika i właśnie u niego zmarzło mnóstwo pąków kwiatowych na glicynii, kwiaty magnolii Alexandrina, wszystkie kiwi które miał na sprzedaż i jeszcze sporo innych roślin. Więc czym jest ten jeden pąk u mnie, nawet nie ważne, że pierwszy od czasu posadzenia glicynii. Może za rok się uda?
tulipanka pisze:No ... a tak poza tym to fajna Alexandrina i niech wteszcie rośnie jak należy. Może wybierz jej najzaciszniejsze z możliwych miejsc w Twoim ogrodzie :D
Dla niewtajemniczonych - popełniłam dziś kolejne zakupy ;:224 Ja po prostu nie mogę wchodzić do pewnych sklepów, wszystkie rośliny mnie od razu atakują i wołaja "kup mnie" :;230
W łapki dziś wpadła mi magnolia Alexandrina, wiśnia Amanogawa i dwa powojniki włoskie - Emilia Plater i Night Veil.

Zimno dziś strasznie, wieje i z domu się nie chce wychodzić, więc leniuchuję a rośliny czekają na posadzenie :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Z liscmi kiwi to bardzo częsta przypadlosc, że są uszkadzane przez mróz, bardziej szkoda kwitnienia glicynii. Być może doczekasz się kwitnienia letniego, po uprzednim mocnym przycięciu pędów. Te nowo zakupione powojniki to na pewno bylinowe?
U mnie na szczęscie nie było mrozu i glicynia wciąż ma szansę na piękne kwitnienie - sporo ponad 100 kwiatostanów, teraz pada deszcz, więc może temperatura już nie zjedzie poniżej zera.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Jurku, oczywiście nie bylinowe tylko włoskie ;:223 dzięki za czujność, już poprawiłam!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jol_ka
1000p
1000p

Post »

No i mamy długo wyczekiwany przedłużony weekend ;:215
W ogrodzie króluje teraz wiśnia Kiku Shidare Zakura oraz tulipany. Śliwa Pissardii i wczesne narcyzy już przekwitły, szafirki też na ostatnim gwizdku. Sasanki jeszcze dają radę, ale i one pewnie zaraz skończą kwitnienie. Powojniki powoli zbierają siły i tworzą pąki kwiatowe. W sadzie kwitną czereśnie i grusza. Kwiaty moreli niestety zmarzły.
Życzę Wam wszystkim udanego weekendu i zostawiam małą porcyjkę zdjęć :D :wit

Kiku Shidare Zakura
Obrazek

Obrazek

tulipanowo

Obrazek

Obrazek

Najwcześniejszy z liliowców
Obrazek

Głóg Paul's Scarlett
Obrazek

Tulipanowiec
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Joluś, wiśnia Kiku zachwyca ;:167
Również udanego weekendu. Ciekawe co przytargasz :lol:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ooo, Twój głóg szykuje się już do kwitnienia, ciekawe jak "moje" na ulicy, muszę im się przyjrzeć. Jak rozwiną płatki, to sfotografuję.
Tak kupujesz i kupuje, że ja nie wytrzymałam i też zrobiłam zakupy... clematisy i róże :;230 ale w mniejszych ilościach, na hurt brak miejsca ;:306
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, Kiku Shidare zachwycająca ;:167
Ale tulipany też nie zgorsze ;:185 Jakoś bladziej wypadają przy Kiku, ale obiektywnie są prześliczne ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”