Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..cz2

Post »

Pomidory akurat mogą się ucieszyć,bo tak jak papryka i ogórki ,są wrażliwe na niedobór Fe. Poza tym dostępność żelaza zależy od odczynu gleby i jeśli jest wysoki ,żelazo przechodzi w związki nierozpuszczalne w wodzie.Dodatkowo ilość żelaza dostępnego dla roślin zmniejsza się po wapnowaniu i zastosowaniu nawozów fosforowych.Jeżeli masz kwaśną glebę ,wtedy nadmiar Fe może dać o sobie znać.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Kalo, ten żółty placek na mapce jest taki malutki. Mnie on pewnie nie ogarnął, bo u mnie gleba jest taka, że ze względu na jej gruzełkowatą strukturę nie mogę kopać widłami tylko łopatą, a poniżej tej warstwy jest glina. Kopiąc dół gł. 80 cm napotykałam różne warstwy gleby, ale bez objawów rudy darniowej. No chyba że głębiej. A tak na marginesie, wygląd gleby i bezproblemowość upraw sprawia, że nigdy jej nie badałam. Chyba jednak trzeba będzie to zrobić.

Iochroma, jeśli to tylko sprawa zawartości żelaza to nie ma sprawy, są sposoby by je niwelować stosownie do rodzaju uprawy. Obawiałam się związków toksycznych, ale skoro tak było od zawsze włącznie z uprawami ... Jednak chyba zrobisz tę analizę gleby, dla własnego spokoju.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jak w okolicy ludzie nie padali otruci po zjedzeniu czegokolwiek z własnego poletka,nie było nasilenia zachorowań na nowotwory,czy inne choroby spowodowane niekorzystnym wpływem środowiska,to niech da spokój ze specjalistycznymi badaniami.Podstawowa analiza zasobności gleby NPK+Mg+Ca,jest jak najbardziej wskazana . Analizy dodatkowe a szczególnie na metale ciężkie są kosztowne.A co będzie jak wyjdzie podwyższony poziom? Spakuje dobytek i dzieci i uda się na emigrację? :wink: Poza tym ,był kiedykolwiek w okolicach Ostrołęki i Myszyńca jakiś przemysł chemiczny,kopalnie,huty itp?
http://www.agroekspert.com/Home/PriceList
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Na metale ciężkie ceny ;:202 powalające, a właśnie takie zamierzałam zrobić. Zamierzałam ;:224.
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, u mnie na razie tyle przekopane ;:215

Obrazek

p.s. ktoś wie co to za drzewko?? nie znam się jeszcze ;:131

Chciałam też zapytać co mam zrobić z tą kupą zerwanej darni?? :|

Obrazek
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżeli masz miejsce i nie przeszadza Ci ,to niech leży ,zrobi się z tego super kompost. W przyszłym roku będziesz mogła posiać na tej kupie kompostu dynie albo inne zarłoczne rosliny, no i oczywiście wykorzystywać do wzbogacenia swojej gleby
Asia
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

vanilia- zebrałaś najcenniejszą warstwę gleby, koniecznie to przekompostuj i na grządkę. Przykryj czarną agrotkaniną lub folią i dbaj o wilgoć. Do jesieni będzie gotowe. Ja kopię razem z darnią, dbając o odpowiednie odwrócenie i głębokość kopania, nigdy nie zdejmuję. Trawa nie da rady, najwyżej jakiś mniszek się pokazuje.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

No nie wiem.. to wygląda na prawie sam perz..
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Nie przyglądałem się bliżej, w poście było napisane darń i do tego się odniosłem. Ale perz nie stanowi problemu, ważne aby nie miał dostępu do światła i też zginie.
vanilia
200p
200p

Post »

pomidormen pisze:Nie przyglądałem się bliżej, w poście było napisane darń i do tego się odniosłem. Ale perz nie stanowi problemu, ważne aby nie miał dostępu do światła i też zginie.

No powiem szczerze , że chcieliśmy z moim M właśnie tak zrobić ale w końcu część zakopaliśmy a resztę na bok, perzu dużo,
Nie mogę czekać do jesieni, chcę zacząć siać już w tym sezonie. Będziemy tam dawać jeszcze kompost więc powinno być git. ;:108

Tylko nie wiemy co z resztą zrobić, bo na kompost tego za dużo, przekopaliśmy dopiero 1/3 planowanego warzywnika :|

-- 29 lut 2016, o 13:15 --

aaa no i to tylko tak wygląda bo jest poodwracane, ale starannie wytrzepywaliśmy :heja
pomidormen
1000p
1000p

Post »

Składaj na jedną kupę i dobrze okryj czarną folią lub agrotkaniną. Co jakiś czas podlać. Perz zginie w ciągu roku. Można okrywać świeżo koszona trawą. Mile widziana garść mocznika lub saletry.
vanilia
200p
200p

Post »

W takim razie przeniosę to za altankę :) i przykryję folią, dzięki :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

W poniedziałek też przekopywałem stary zaniedbany trawnik. Ehh.. jak sobie przypomne jak to wyglądało w czasach świetności.. ale to temat na inną rozmowę. :wink:

Ja robię tak jak pomidormen czyli przekopuje całość, odwrócając darń
Przy czym łopate wbijam najgłębiej jak tylko się da. Też twierdze, że wszystko co najlepsze tam jest, to właśnie ta darń i ta ziemia tuż pod nią. Niestety nie unikne perzu i nasion chwastów znajdujących się również w niej, mimo wyciągania. :) W tym fragmencie już raz był kawałek 1m na 3m przekopany i w tym miejscu odrazu przy przekopywaniu można było odczuć inną, bardziej pulchną strukture gleby. :D

Niestety we wtorek spadł śnieg i mi plany pokrzyżował. A tak to wyglądało podczas pracy w poniedziałek.

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajny i szybki sposób na przygotowanie dodatkowej grządki. A czy na tak przygotowanej ziemi można siać wszystkie warzywa, czy tylko wybrane?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Raczej pod wszystkie to nie. Liczę się z tym, że sporo chwastów w tym sezonie jeszcze wyjdzie. Z pewnością nie siałbym warzyw korzeniowych, a polecałbym takie które mimo chwastów mogłyby sobie z powodzeniem rosnąć, czyli np dynie. Ja właśnie chce dynie tam wysadzić. Najlepiej, to chyba byłoby wysiać w tym sezonie jakiś zagłuszający poplon np żyto i docelowy wysiew warzyw zrobić na rok następny. Jednak dla mnie szkoda sezonu i będą tam dwa krzaki dyni i może jakieś arbuzy czy kabaczki. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”