Na łące

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Na łące

Post »

Super wątek,warzywka itp.Będę tu zaglądać....a łąka ,piękna. No i pomysł z agro też bardzo wygodny ;:138 . Nie wyobrażam sobie z takiej łąki zrywać darń i przekopywać glebę.... a trawnikeim też tak można zrobić?
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Pelasia :) z trawnikiem też można, na filmie o którym piszemy jest fragment jak na trawniku zakładają grządkę: na trawę gazety, kompost/obornik, zrębki. Ważne, żeby azotu dodać w jakiejś formie, kompostowanie ściółki zużywa azot.

Z braku zrębków ;) agrotkanina, polecam :).

Patison, Cukinia okrągła
Obrazek

Obrazek
(27.07.2015)
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Posiałam kiedyś patisony, z czystej ciekawości, urosły takie wielkie i twarde jak kamień, :lol: nie wiedziałam co z nimi zrobić i nic nie zrobiłam. W tym roku robię drugie podejście, spróbuję coś z nich przyrządzić. Dawno temu jadłam marynowane patisony, ale do tego trzeba zbierać młode, malutkie sztuki. Musiałabym mieć ich bardzo dużo. Może napiszesz, co zrobiłaś ze swoich?
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Malutkie - do słoików w zalewie octowej. Jak urosły większe to do leczo a największe do tej pory leżą jako dekoracja. Mam do Patisonów sentyment, to pierwsze posiane warzywa w tej mojej glinie. Zawsze ładnie rosną.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ile czasu tak ma to leżeć na trawie...no i może głupie pytanie ,co masz na myśli pisząc zrębki :oops:Opisywałaś gdzieś dokładnie jak to się robi krok po kroku? Chciała bym sobie w ten sposób powiększyć warzywniak ;:173
Asia
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30

Post »

Zrębki to rozdrobnione kawałki gałęzi najlepiej drzew liściastych razem z liśćmi. Co do tego jak długo ma leżeć, to pewnie chodzi Ci o to, kiedy darń się zagłuszy i się wszystko przerobi. Ponoć lepiej jak się takie coś przygotowuje na jesieni.
Dlatego też pytałam czy można na tak przygotowanym podłożu od razu siać, i wydaje mi się że jak się posadzi lub posieje w tą warstwę kompostową i przykryje zrębkami (ja bym to przykryła jeszcze cienką warstwą kompostu) to można posiać warzywa takie jak np. cukinia, ogórem czy dynia, ale korzeniowe jak marchew to już trzeba poczekać.
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oki ,a co do tej agro... to tylko położona jst sama agrowłoknina ,czy tam pod tą agro coś się "wkłada"...ne mogę zlokalizować ,który to filmik ;:124
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Pelasia - pod agrotkaninę nic nie wkładałam, rozwijałam na trawie.

A tu masz link do filmu Back To Eden, który opowiada o ściółkowaniu zrębkami:
vanilia pisze:Daria - oglądałam konkretnie coś takiego https://vimeo.com/28055108
to jest długi film, ale przeleć sobie w przyspieszonym trybie chociażby po to by zerknąć jak oni zakładają taki ogród wprost na darni, nic nie przekopując.
Film jest w języku angielskim, więc w razie czego podaje linka do stronki gdzie najważniejsze punkty są wytłumaczone
https://ekowioska.wordpress.com/2013/11 ... i-i-lisci/

Pozdrawiam

-- 18 lut 2016, o 17:38 --

p.s.
Nie wiem tylko czy na tak założonej grządce można od razu siać. Z tego co tam widać to chyba tak, jeśli masz jakieś informacje lub doświadczenia odnośnie tego czy można od razu siać czy trzeba czekać aż się to przerobi, daj znać :)
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

Witam. Dzisiaj znalazłam i przeczytałam wątek. Twój ogród na łące mi się bardzo podoba. Sporo u Ciebie znajomych osób których watki także podczytuje.
Widzę że także należę do osób które chcą powiększyć warzywnik nie męcząc się przekopywaniem ziemi. Jesienią na trawnik (więcej chwastów niż trawy) położyłam cieką warstwę kompostu na to kartony bez nadruku a na wierzch słomę. Wiosną chciałabym tam posadzić truskawki, pomidory może ogórki. Zobaczymy co z tego będzie. Tak samo zrobiłam kawałek pod kwiaty.
Zakupiłam i pierwszy raz będę siała dynię, cukinię, pomidory i arbuzy z własnej rozsady o ile uda mi się je wyhodować.
Dyniowate chciałabym posadzić na trawie bo one maja duże liście więc powinny zagłuszyć trawę, tylko pod sadzonki kawałek ściągnę darni i nasypie kompostu albo dam taki kompost wiaderka z domowych odpadów robiony z otrębami z EMami (EM BOKASHI). Może coś urosnie.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

Witaj Justyna, zaglądaj i dziel się postępami w uprawie, zdjęcia wrzuć :)

U mnie część pędów dyń piżmowych uciekła w trawę, radziły sobie i owocowały, chociaż bałam się, że będą gnić leżąc w trawie, ale było ok. W tym roku zestaw odmian dyniowych i dyniowatych mam większy, nie wiem czy miejsca starczy i być może będę musiała zrobić tak jak Ty.

Obrazek
(10.06.2015)
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Ja na pewno część dyń i cukiń będę musiała puścić "na trawę", oczywiście tylko pędy.
Asiu, pochwal się listą dyniowatych. ;:108
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Pędy i owoce dyń spokojnie mogą leżeć w trawie - nic się nie dzieje - sama już to przerabiam od paru sezonów.

Tylko jedną dynię jakiś gryzoń mi wydrążył od spodu. :lol: Tak to sprytnie zrobił, że się zorientowaliśmy dopiero przy zbiorze, bo z zewnątrz wyglądała super, a tu sama powłoka została. Gryzoń robił sobie lampion na Halloween? :wink: :D
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p

Post »

A to gryzoń sprytny ;:215 a ja się musiałam sama męczyć z wydrążaniem:

Obrazek
Jedyna dynia olbrzymia, niewyrośnięta i podmarznięta.

Spis dyniowatych za chwilę, może zdjęcie zrobię zbiorowi nasion :)
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Hej. Świetna dynia Ci wyszła :tan . A te tykwy bardzo ciekawie wyglądają ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Ela_2015
500p
500p
Od: 26 gru 2015, o 16:20

Post »

Fajna ozdoba z dyni,dorodne masz warzywka.
Co robisz z patisonów,ja kiedyś też je uprawiałam nawet jak korniszony je robiłam pycha.
Ela
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”