Mieczyki, jak każda roślina, jak każda istota, jak wszystko - starzeją się. Z każdym sezonem następna bulwa zastępcza jest o rok starsza. Po pięciu - siedmiu latach praktycznie nie nadaja się już do uprawywhitedame pisze:Czy zdarzyło się Wam, że po kilku latach kwitną jakby mniej.
Mam piękne pióropusze liści a kwiatów w kępie kilka. W poprzednich latach było kilkanaście. Czy cebule się starzeją? A jeśli tak to jak rozróżnić te stare?
Mylisz się Syriusz. Bulwy zastępcze, mimo, że wyrosły w tym roku, mogą być bardzo stare. Ich wiek określa czas w którym z bulwki przybyszowej (lub z nasiona) powstała pierwsza bulwa zastępcza.Syriusz pisze:Hej, cebule stare zamierają wydając na świat nowe, młode - zwykle więcej niż 1. U mnie w tym roku z jednej wyrosło po 4-6.Same cebulki abisyńskich są małe. Ważne jest odrzucenie starych pomarszczonych i odpowiedni odstęp sadzenia. Żeby polepszyć kwitnienie warto posadzić w dobrej ziemi z kompostem, podlać ze 2-3 razy delikatnie plantonem do gruntu. Tak u mnie było robione z czerwonymi cannami i wyrosły na ponad 2m i kwitły bujnie. Odżywka powinna pomóc hmm.