Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Jeżeli masz działkę w wietrznym miejscu, możesz przez otwór w butli wbić kijek, wtedy nie odleci.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
W ubiegłym roku cukinie udały mi się znakomicie, ale i rok był sprzyjający. Zawsze odkąd je uprawiam, siałem bezpośrednio do gruntu początkiem maja. W tym zmieniłem metodę i przedwczoraj wysiałem do doniczek. Warunki cieplne do kiełkowania w tunelu będą mieć dobre. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- 100p
- Od: 4 sty 2014, o 15:33
Ja już na próbę wsadziłem 1 szt. kabaczka i 1 szt. cukinii zielonej do gruntu, tak na próbę
Przetrwa, to przetrwa, mam jeszcze jakieś 8 sadzonek w tunelu.

Przetrwa, to przetrwa, mam jeszcze jakieś 8 sadzonek w tunelu.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z cukinii zostały mi tylko Lajkonik i Striattio d'Italia, cztery inne sadzonki musiałam wyrzucić i dopiero wczoraj posadziłam podkiełkowane z nowych nasion. Ale na Lajkonikach, po trzecim liściu mam coś jakby pączki kwiatowe? Trzy małe kuleczki (w sumie nie takie małe). Bardzo szybko rozwinęły się w foliaku.
Mam na cukinie grządkę podniesioną z kompostem i ściętą trawą, nawet ciepła ta ziemia w niej. Prognoza na najbliższy tydzień 20 st+ i myślę, czy jutro też te trzy cukinie posadzić, bo jak one chcą kwitnąć, to chyba w kubku mają słabe warunki.
Mam na cukinie grządkę podniesioną z kompostem i ściętą trawą, nawet ciepła ta ziemia w niej. Prognoza na najbliższy tydzień 20 st+ i myślę, czy jutro też te trzy cukinie posadzić, bo jak one chcą kwitnąć, to chyba w kubku mają słabe warunki.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Aga, a co się stało z resztą sadzonek? U mnie też się coś dziwnego stało, ale trudno mi powiedzieć co, bo to u mojej siostry, której dałam wsadzone nasionko cukinii. U mnie wszystkie (wcześniej podkiełkowane na wacikach) wyrosły bez problemu, a u niej wyszło z ziemi i coś jakby zjadło liścia. Ale nic nie widać. Była trzymają w kuchni na parapecie, raczej by ktoś zauważył, bo to wygląda jakby jakiś ślimak gigant to zjadł. Zobaczymy czy puści nowe listki, bo łodygę ma mocną i chyba stożek wzrostu nie jest ruszony.
- Aguss85
Ale wspominałaś, że masz siostrzenicę więc ja bym stawiała że ktoś listek urwał, sama ciągle z małych łapek wyciągam jakieś kwiatki, liście i badylki.
Moje sadzonki wyglądały niepokojąco, żadna choroba nie pasowała oprócz podejrzenia choroby wirusowej, wyrzuciłam i sadzonki i nasiona, żeby nie ryzykować straty reszty. Już trzy dosadziłam, najwyżej będą później, ale ważne, żeby były zdrowe.
Moje sadzonki wyglądały niepokojąco, żadna choroba nie pasowała oprócz podejrzenia choroby wirusowej, wyrzuciłam i sadzonki i nasiona, żeby nie ryzykować straty reszty. Już trzy dosadziłam, najwyżej będą później, ale ważne, żeby były zdrowe.
Agnieszka
Agnieszka
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Tak, siostrzenica mogła coś zrobić. Muszę dopytać czy była cały czas na wysokim parapecie czy może Zuzia miała do niej dostęp
Lubię robić takie dochodzenia
. Tym bardziej jak u mnie w porównywalnych warunkach rośnie dobrze
Dzięki temu uczę się na przyszłośc bo zawsze istnieje możliwość że coś ja pomyliłam skoro wciąż jestem początkująca 

- Agula1985m
- 200p
- Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Witam.zrobiłam rozsadę cukinii po raz pierwszy.wyrosła zdaje się ładnie.chcę ja dać do gruntu bez osłony. W kącikach wyrastają pierwsze pączki kwiatowe. Pytanko: czy mogę już wsadzić ją na dwór czy czekać do "zimnych ogrodników"? Dodam iż była hartowana poprzez wystawianie na świeże powietrze 
Za duże zdjęcia- mod.jokaer.
http://images77.fotosik.pl/582/31443bbfb9ce1a01.jpg
http://images78.fotosik.pl/581/b8cef0378219b17a.jpg

Za duże zdjęcia- mod.jokaer.
http://images77.fotosik.pl/582/31443bbfb9ce1a01.jpg
http://images78.fotosik.pl/581/b8cef0378219b17a.jpg
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Sadzonki masz ładne.
Ja bym wysadziła i ewntualnie przykryła na te kilka dni włókniną, nawet nie z obawy przed temperaturą ( były hartowane), co przed palącym słońcem.
Ja bym wysadziła i ewntualnie przykryła na te kilka dni włókniną, nawet nie z obawy przed temperaturą ( były hartowane), co przed palącym słońcem.
Pozdrawiam, Marta.
-
- 200p
- Od: 18 lut 2016, o 13:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie jest dobre sąsiedztwo cukinii? Część wsadziłam koło malin, mam nadzieję że urosną.
Pozdrawiam
Dorota
Dorota
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
Fasolka i nasturcja są dobrymi sąsiadami dla cukinii.
- Magda_sara
- 50p
- Od: 13 kwie 2016, o 12:28
Moje cukinie mają już pąki, czas je wsadzić do ziemi 

- Aguss85
Ja te z pąkami też już posadziłam. Później czytałam, że niektórzy je obrywają. W gruncie jeszcze przyspieszyły, bo chyba pogoda im bardzo odpowiada.
Agnieszka
Agnieszka
A po co obrywać pierwsze pąki? Przecież to i tak kwiaty męskie, nie będzie z nich owoców a pszczoły się ucieszą