Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Aniu miło usłyszeć słowa uznania od właścicielki tak pięknego ogrodu. Podziwiam konsekwencje w jego tworzeniu jak i ogromną wiedzę ogrodniczą. U mnie na razie panuje nieład artystyczny, może z czasem uda się to wszystko ułożyć w jakąś sensowną całość.
Dziękuję ;:196 Aniu za wizytę i zapraszam na fotki, których wczoraj nie udało się wstawić

Stephanie Baronin zu Guttenberg

Obrazek

Princess of Wales

Obrazek

Obrazek

Gruss an Aachen

Obrazek

Obrazek

Nn-ka rabatowa

Obrazek

Bremer Stadtmusikanten

Obrazek

Wielkokwiatowe nn-ki nadal kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Comte de Chambord nie zachwyciła kwitnieniem, ale mam nadzieję, że w przyszłym roku pokaże swoja urodę

Obrazek

I na koniec młodziutkie sadzoneczki hortensji Incrediball z ogromnymi kwiatami i ogrodowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia robione wieczorem, więc nie najlepszej jakości, /bateria na była wyczerpaniu, więc zdjęcia bez lampy ;:224 /
Następne będą lepsze ;:108

PS Fotosik się wczoraj modernizował ;:333
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ile jeszcze kwiecia ;:oj
Stephanie Baronin zu Guttenberg wygląda niezwykle świeżo. To chyba dość wytrzymała róża na taką pogodę.

Fotosik się zmodernizował a ja przez niego gapa źle zmieniałam format zdjęć :;230
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April Stephanie Baronin zu Guttenberg dopiero rozchyliła swoje kwiaty, więc wyglądają świeżo, mam nadzieję, że już takich upałów nie będzie i róże dłużej będą trzymały kwiaty, oczywiście pod warunkiem, że będzie więcej deszczu. Upały mocno dały się we znaki roślinom, również Stefci, ale narzekać na nią nie mogę. W tym roku róże przeszły ciężką szkołę życia, niektóre wyszły z niej obronną ręką inne troszkę słabiej, ale ogólnie biorąc, to najważniejsze, że wszystkie żyją.

Widzisz, a ja już myślałam, że fotosik się zbuntował i będzie pracował tylko za kasę ;:oj , tymczasem on tylko zmienił swoje oblicze :D na moje szczęśćie :wink:
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy u ciebie na zdjęciach tak niesamowicie zielono ,pięknie ;:167 róże w całych bukietach ;:oj a twój Novalis ;:170 jak go nie kochać? no ale masz rację kolor specyficzny ;:108 mój rośnie koło Blue Girl ta to ma dopiero trupio blady kolorek ;:306 ale u mnie posadzone wszystkie fiolety razem,może z czasem tak jak pisze Jagna dosadzę im coś ciemniejszego ,może nie fiolet, ale ciemny amarant hm...co o tym myślisz?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tolinko ja mam w ogrodzie dużo iglaków, dlatego jest ciągle zielono :wink: o każdej porze roku, nawet jak jest sucho :D
Jeśli chodzi o Novalisa, to ja też mam z nim kłopot. Kolorystycznie kolor w rzeczywistości jest zupełnie inny jak na zdjęciu, dlatego zaplanowałam mu inne towarzystwo. Jeden krzaczek rośnie przy Princess Alexandra of Kent, zobaczymy jak będzie sobie radził w jej towarzystwie. Do tej pory jeszcze nie kwitł/ przesadzany przed upałami/ teraz widzę już pąki, więc wkrótce się okaże jak do siebie będą pasowały :D . Kiedyś miałam Mainzer Fastnacht, tez miałam z nim kłopot, szukając towarzystwa dla niego znalazłam artykuł w którym polecali do towarzystwa róże w odcieniu żółtym i pomarańczowym :?:
Maja kilka postów wcześniej przesłała mi link, zajrzyj -http://www.rosebook.ru/components/users ... 110309.jpg
tam jest połączenie Novalisa, może przypadnie Ci do gustu,
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie NN podobna do Mainzer Fastnacht jest połączona z oranżem Alibaby i bielą Artemisa, a w początkowym okresie z Alpenfee .Wygląda to dosyć znośnie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-ja-a

Post »

Ej, no u Ciebie to żadnej suszy nie widać. Jak na taki ciężki sezon, pięknie u Ciebie wszystko wygląda. Bardzo mi się podoba Stephanie Baronin, to róża dokładnie w moim typie ;:167 Novalis wiesz z czym by ślicznie wyglądał? Z Twoimi kotami! Ich szarości i niebieskości przepięknie by się komponowały z chłodnym fioletem, nie sądzisz? Musisz je jakoś namówić, żeby często pozowały w tamtym miejscu ;:108
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację z tymi iglakami. Ja po chwilowym zachłyśnięciu się różami i bylinami, powoli wracam do swoich pierwotnych miłości czyli igiełek. Musi być równowaga. Wczoraj kupiłam 9 cisów a przedwczoraj dwa świerki sitkajskie Midget :tan Znów mnie czeka radość sadzenia ;:306
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu mnie kolor Novalisa zupełnie zaskoczył. Nie wiem dlaczego, bo przecież mogłam się spodziewać, że będzie podobnie jak z M.Fastnacht. Różnica tylko jest taka, że Novalis obficie kwitnie. Na razie rośnie w towarzystwie róż białych i różowych, zobaczymy jak się sprawdzi. Będę eksperymentowała z połączeniami dla niego, ale jak podkreślić kolor, który tak naprawdę trudno określić ;:224
Jadziu a możesz wstawić fotkę M.Fastnacht w towarzystwie :?:

Jagna masz rację, tylko, że kolor Novalisa trudno nazwać fioletem, tak naprawdę to nie wiem jak go określić. W pąkach zewnętrzne płatki mają różowy rzucik :wink: , jakby się wstydził, co zaraz pokaże całej rabacie :wink: . Mam nadzieję, że kolor w przyszłym sezonie chociaż troszkę zmieni odcień, bo ten zupełnie mi nie odpowiada. Może się zbytnio opalił w tym roku ;:306

April mimo, że kocham róże, to nie wyobrażam sobie swojego ogrodu bez iglaków i innych roślin. W pierwszym momencie zakupowego szału wpadłam na pomysł, aby stworzyć rabaty, na których są same róże. Tak powstała biała rabata. cdn.....
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też stworzyłam rabatę na której były same róże: Edeny, Leosie, Indigoletty. I w tym roku wsadziłam im w sam środek cisy i sosnę na pniu :;230 Od razu lepiej wygląda ;:306
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, kiedy róże przestają kwitnąć na rabacie robi się pusto, sterczą gołe patyki i nie ma na czym oka zatrzymać. Dobrze, że chociaż przykryta śniegiem lawenda tworzy jakieś akcenty na rabacie i przełamuje widok sterczących patyków. Myślę dodać tam akcenty roślin zimozielonych, które odwracały by uwagę od mało atrakcyjnego późną jesienią i zimą widoku.
Dobrym pomysłem chyba jest tworzenie wokół róż, niskich żywopłotów z zimozielonych roślin. Zaczynam się zastanawiać też nad trawami, które zdobią rabaty nawet zimą. Tylko muszę się rozejrzeć za takimi bez nóg, co by się za mocno nie rozlazły ;:306
April pomysł z miniaturowymi iglakami ;:215
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam nie pokazywać już różyczek, bo jestem mocno sfrustrowana tym sezonem, róże kwitły słabo, wszystko schnie na rabatach. Nie chce mi się nawet wychodzić do ogrodu. Hortensje ogrodowe w opłakanym stanie, wystarczyło, że 2 dni nie było mnie w domu. Wyjeżdżając podlałam cały ogród, aby mogły przetrwać, okazało się, że to wszystko na nic.
Kwiaty praktycznie na wszystkich nadają się tylko do ścięcia. Nawet "żelazna dama" Incrediball lekko przywiędła, ale ona po otrzymaniu swojej porcji wody szybko wróciła do stanu poprzedniego a kwiatostany nic nie straciły na swojej urodzie :D
Od poniedziałku nic nie robię tylko podlewam, troszkę poprawił mi się humor, więc zrobiłam dzisiaj rano kilka fotek

Princess of Wales powtarza kwitnienie

Obrazek

Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg i Cream Abundance

Obrazek

Obrazek

Novalis

Obrazek

Geisha

Obrazek

Gruss an Aachen

Obrazek

Moje nn-ki wielkokwiatowe nadal trzymaja się dzielnie ;:333

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem czy zobaczycie, ale na drugim planie jest Jubilee Celebration, krzaczek, który ciągle kwitnie ;:167 Drugi już taki żywotny nie jest.

Obrazek

Jeszcze marketowe nn-ki rabatówki

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Do powtórnego kwitnienia zbiera się również Garden of Roses i M.Antoinette, chociaż kilka krzaczków tej ostatniej mi wypadło ;:131
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słuchajcie, zupełnie zapomniałam przedstawić Wam różyczkę, właściwie ogromną różycę, która przyjechała do mnie od Pedrowej ;:196
zobaczcie jaka piękna, tutaj na trawniku, więc może niezbyt dobrze widać, ale jak troszkę popada, to ją wsadzę do ziemi i zobaczycie jaki to wielki krzak już z pączkami :D .

Pedrowa ;:167 wielkie, wielkie dzięki ;:196 ;:196

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy widać że humorek ci się poprawił ;:333 wieczory są dużo chłodniejsze i róże wreszcie odpoczywają ,a słoneczne dni zachęcają je do kwitnienia miło popatrzeć jak te nasze królewny chcą za wszelką cenę jeszcze nam pokazać jakie są piękne ;:167 a są....na prawdę i to u ciebie widać ;:108 Z małych nie ekspansywnych trawek mam taką niebieską nie wiem jak się nazywa ,ale tworzy fajne kępki jeżeli chcesz chętnie się z tobą podzielę ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Co to za różyca taka ogromna czy to pnąca czy okrywówka .Poszukam fotek może coś znajdę z tą moją NN w kolorze Mainzera
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”