Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Lucynko fantastyczny pomysł na warzywnik całkiem inny niż moje prostokątne zagonki i o wiele ciekawszy ;:138
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

I ja dołączam do fanów warzywnika , urządziłaś go w stylu angielskim, geometrycznie. ;:138 ;:138
Co ja widzę, Ty masz tylko jednego liliowca rudaska, ;:oj jeszcze Cię ta mania nie dopadła. ;:306
Za to róże, powojniki, wiciokrzew oj dają czadu. ;:433 ;:433 ;:433
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochani,Mariolko Dzięki uprzejmości miłych koleżanek wiem, że jest problem z wejściem do drugiej części mojego wątku. Coś mi nie wyszło, ale już nie będę się sama gimnastykować. Mam trzech synów, to niech mi to załatwią. Dzisiaj obarczę tym najmłodszego, który sam zadeklarował pomoc, ale muszę poczekać do wieczora. Proszę Was o jeszcze trochę cierpliwości.

Zgodnie z moim przewidywaniem nadeszły deszcze świętojańskie i dzisiaj nareszcie przez cały dzień, z maleńkimi przerwami, pada, co mnie ogromnie cieszy.
Jednocześnie z uwagi na mokre zimno pozostałam w domku i uzupełniłam wszystkie w nim zaległości. Jestem z siebie dumna, bo wyrobiłam się nawet przed zaplanowanym czasem.

Marysiu [amba] - już jestem na bieżąco z domowymi zajęciami i od jutra znowu mogę od rana do wieczora na działeczkę.
A'propos dalii: gdyby cały czas było ciepło, kwitłyby już wszystkie, bo jednak wysadzałam do gruntu dobrze wyrośnięte rośliny.
A co do kotów, to - jak widać - wszystkie posiadają instynkt myśliwego i nic im nie przeszkodzi w łowach. No, może tylko zamknięcie w czterech ścianach. ;:306

Kasiu [Vimen] ,Mariolko , Julio , Staszko - aż się zarumieniłam z powodu tylu pochwał dla mojego warzywnika, ale mimo tego muszę przyznać, że moje ego zostało mile połaskotane. DZIĘKUJĘ! ;:196 ;:196 ;:196 ;:196

Staszko, nie wiedziałam, że warzywnik urządzam w stylu angielskim. Urządzałam go tak, żeby nie było nudno i monotonnie na działce, bo ja ogólnie lubię zmiany w otoczeniu. Często przesadzam rośliny, zmieniam miejsca nasadzeń, kompozycji, przerabiam rabaty i - jak mówi mój M - wtedy jestem w swoim żywiole. Ja się z nim zgadzam, choć czasem wolałabym, by mnie trochę przystopował, bo zdarza się, że na skutek tych przenosin niektóre rośliny straciłam bezpowrotnie.
Mania liliowcowa mnie nie ma prawa dopadać, bo nie mam na nie miejsca. Ten, który teraz kwitnie , dostał mi się razem z działką po poprzednim właścicielu i- jak poprzednio - rośnie sobie za siatką. Widocznie jest mu tam dobrze, bo co rok obdarza mnie mnóstwem kwiatów. ;:333
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gotowe. Najmłodsza latorośl pomogła. ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Lucynko super się prezentuje Twój warzywnik ;:oj
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Brawo dla Synka ;:215
Jakie są liliowce, przekonam się dopiero w tym roku - w ubiegłym je posadziłam :oops:
Liliowiec rdzawy (rudasek) też kupiłam wraz z działką. Mój rośnie na trawniku, w centrum. Młode przyrosty traktuję jak trawę - koszę kosiarką. W ten sposób trzymam go w ryzach bo u sąsiadki (puszczony luzem) zrobił się ogromnym potworem.
Krzaczory różane masz tak zdrowe, że zupełnie nie widać po nich suszy ;:215
U mnie na niektóre włazi już plamistość ;:131
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Lucynko róże piękne, a warzywnik z rabata ziołową robi nie mniejsze wrażenie. U mnie lilie jeszcze wszystkie w pąkach a ja nie mogę się doczekać kiedy zakwitną.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Dzień dobry. :wit wpadłam sobie obejrzeć II część i mi się udało :heja , oczywiście nie wszystko przeczytane bo czas goni ale wyrywkowo. ;:333 Dziś bardziej byłam wzrokowcem i większą uwagę kierowałam na zdjęcie. :;230
Mam nadzieje że pozwolisz mi być częstszym gościem. ;:333
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Warzywnik masz na prawdę świetny ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Działka po deszczu nieco bardziej się ożywiła, jednak trochę za mało wody z nieba spadło, pod drzewami dalej sucho, nawet pod świerkiem. Ponadto zimne noce, chłodne dni nie sprzyjają rozwojowi niektórych roślin. No to cieszę się tymi, którym chłód nie przeszkadza, a na inne spokojnie sobie poczekam.

Paulinko, Iwonko - dziękuję w imieniu warzywnika za pochwały pod jego adresem, a przy okazji i mnie one milę połaskotały ... ;:196

Obrazek Zaczyna kwitnąć druga lilia. Obrazek

Mariolko - moje róże mają się dobrze dzięki wodzie z rzeczki, której nie żałowałam i lałam bez opamiętania.
Synuś załatwił mi sprawę zdalaczynnie, z Warszawy. Ten płocczanin za dużo marudzi i zbyt wiele ode mnie wymaga, dlatego wolę pomoc tego, który nie ględzi niepotrzebnie. ;:224 :;230 ;:306

Obrazek Przetaczniki. Obrazek

Beatko - na zdjęciu pokazałam jedynie warzywnik, ogródek ziołowy mam w innym miejscu działki. Nie mam pod ręką aktualnego zdjęcia, ale postaram się może na jutro, jak nie zapomnę. ;:303

Zakwitają kolejne goździki.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Kasiulko złota - ależ zapraszam jak najczęściej, furteczka szeroko otwarta. ;:79

Obrazek Nachyłek i szałwia błyszcząca. Obrazek

Obrazek Aksamitka i hrabia z gołębnika. Obrazek

Teraz zasuwam na spacerek po cudzych ogrodach.
Otwierajcie furtki i bramy. ;:65 ;:65 ;:65
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Fajny kolorek tego goździka taki morelkowy...
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ładne goździki ;:333 . Bardzo je lubię ;:65 Kupne sadzonki czy z siewu :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko jestem pod wielkim wrażeniem ogromu pięknych roślin ;:oj Warzywnik pięknie się prezentuje warzywka zdrowe dorodne ;:333
Zdróweczka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ładne przetaczniki, lubię je, a gołabecek śliczny, kolorowy ;:215 , goździki Tobie zimują?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Co tam sucho pod świerkiem ... on sobie poradzi , u mnie susza ogólnie po całości...deszcz porządny omija działkę nawet jak w mieście
pada.I ja pochwalę warzywnik ;:333 ,podobny kiedyś mieliśmy a dzisiaj warzywnik szczątkowy bo pracować w nim nie ma kto...Dwie grządki na krzyż..ale wszystkiego po troszku aby latem na działce było z czego zupkę ugotować i sałatkę do obiadu zrobić...dla dwojga. ;:173

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”