Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.7

Post »

Cześć!
Zdarzyło Wam się, aby nornica, albo karczownik podgryzł korzenie tak, że cała roślina padła? Mam jedną dynię big max, do tej pory rosła w miarę zdrowo. Wychodzę przed wczoraj rano na obchód ogrodu, a ona cała zwiędnięta ;( Dzień wcześniej podlewałam ją solidnie, bo susza, ok. 10-15l, ale to chyba nie mogło być powodem zwiędnięcia? Ziemię ma przepuszczalną. Zauważyłam, że jakiś czas temu przyhamowała wzrost głównego pędu, więc może już wtedy coś ją podgryzło? Zahamowanie wzrostu nie wydawało mi się wtedy dziwne, bo zawiązała owoc i myślałam, że to w niego wszystko pompuje - jest teraz wielkości piłki do siatkówki.
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11

Post »

W tym roku u mnie w dyniach szaleją krety.
Skutek ,zahamowany wzrost i mniejsze owoce.
Za rok będę sadzić w podziurawionych plastykowych doniczkach.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja już pisałam, że jedna Sweet Dumpling padła i że wygląda mi to właśnie na podgryzione korzenie :/ A tak intensywnie myślałam co mogło ją załatwić, że dwa dni temu śnił mi się wielki turkuć podjadek z oczami jak zielone okulary przeciwsłoneczne ;:202
Pozdrawiam,Elżbieta
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Kontakt:

Post »

Nie da się już edytować poprzedniego postu, a muszę "się wygadać" bo dziś miałam pecha jeśli chodzi o dynie...
Wycinałam ten padnięty krzak sweet dumpling, a przy okazji oberwałam NIEDOJRZAŁY OWOC MELONETTE JASPEE DE VENDEE ;:223 Duży, piękny, który dopiero łapał kolor... Noż kurde mol, że tak powiem ;:145 :? :cry: :( Wystawiam go na balkon do słońca, ale chyba jest za wcześnie zerwany, żeby dojrzał ..Buuu. A na dodatek dużo dyń łapie mączniaki.

I jeszcze mam pytanie - czy ktoś uprawia(ł) Kogigu? Na jednym krzaku zauważyłam dyńki, którym zaczyna chyba drewnieć ogonek mimo, że owoce wcale się jeszcze nie przebarwiają! Czy tak ma być? Czy znowu będą straty? Może one dopiero będą łapać kolor podczas leżakowania w słonecznym miejscu?? Nie wytrzymam, może ktoś mi doda otuchy...
Pozdrawiam,Elżbieta
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Kogidu nie znam, ale miałam Muscade de Provence i w zasadzie całkowicie dojrzała, przed zerwaniem, była zielona z ceglastymi plamami, o ile nie była przykryta liśćmi. Jeżeli była zakryta, była całkowicie zielona. A potem podczas leżakowania w ciągu około miesiąca przybierała piękny terakotowy kolor ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Kontakt:

Post »

Hmm, to może jeszcze jest nadzieja :) , dziękuję za odpowiedź. Dziś wycięłam trochę liści z mączniakiem, może faktycznie dojdzie więcej słonca...
Pozdrawiam,Elżbieta
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pierwsze hokkaido skonsumowane- mniam ,pycha ;:333

Miałam pewne obiekcje,jak będzie z ich smakiem. Na koniec sezonu dyniowego w ubiegłym roku zakupiliśmy w supermarkecie dynię hokkaido z myślą o pozyskaniu nasion na ten rok.Była obrzydliwie niesmaczna- po tych wszystkich rarytasach,jakie wyhodowałam u siebie. Niemniej nasiona zostały pozyskane do reprodukcji :wink: Z pewną taką niepewnością :wink: podchodziłam do niej w tym roku,ale obawy moje okazały się bezpodstawne. Jest pyszna ( mimo,ze nie całkiem dojrzała- w okolicy gniazd nasiennych była jeszcze z lekka podbarwiona zielenią ) i "rasowa" :)
Pozdrawiam serdecznie- Ela
axyz1
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:21

Post »

Pierwszy raz posadziłam dynie. Nasiona z różnych źródeł:
Miranda Obrazek
Delicata Obrazek
Burgess Buttercup Obrazek
Ale nie wiem jak się nazywają te Obrazek Obrazek
Wyrosła też dziwna,nie wiem czy jest to dynia ozdobna czy jadalna Obrazek
Czy ktoś rozpoznaje ostatnie trzy?
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Kontakt:

Post »

;:167 Śliczne... Burgess buttercup też mam, ale dość późno dosadzałam i dyńka jeszcze malutka... Twoja piękna ;:167
Jadłaś już kiedyś Delicatę? Przymierzałam się ale do odmiany np. Honey delicata, bo ponoć nie ma goryczki. Chętnie poznam opinię o walorach smakowych tej odmiany:)
Pozdrawiam,Elżbieta
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Ja miałam Delikatę w tamtym roku :D pyszna i słodka po upieczeniu :lol:
Awatar użytkownika
Basia R
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 16:40

Post »

Ta ostatnia wygląda jak "Turk's Turban" ("Turk's Cap") :-)
Jadalna.
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Kontakt:

Post »

nowapasja, zachęcasz mnie do przyszłorocznych prób:) U mnie dojrzewa parę szutk Thelmy Sanders, ktoś mówił, że delicata i acorny są zbliżone smakowo, ale to na zasadzie "gdzieś wyczytałam, ktoś powiedział", pewności brak;)
A co z rzeczoną goryczką? W opisie odmian wyczytałam że delicata może być ciut gorzkawa, ale już bush delicata czy honeyboat delicata goryczki nie mają. Prawda to?
Pozdrawiam,Elżbieta
axyz1
50p
50p
Od: 26 lut 2013, o 17:21

Post »

ElfyTrzy jeszcze nie jadłam Delicaty. Mam nadzieję, że mi posmakuje, bo mam 2 krzaki i zawiązuje sporo owoców.
Basia R ostatnia rzeczywiście wygląda jak "Turk's Turban". Nie wiem skąd miałam nasiona, bo nie miało takich być. Jest ekspansywna i dość plenna. Nie mogę nic znaleźć o jej smaku. Może trzeba ją ograniczyć bo mało smaczna?
Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Nic nie wiem o żadnej goryczce :D
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Kontakt:

Post »

To fajnie. Ale i tak czekam na refleksje po degustacji:) A co to znaczy, że dobrze wiąże? Liczyłaś może ile ma owoców na krzaku? Tak z ciekawości pytam bo moje krzaki dyniek (inne odmiany) wiążą przeważnie nierówno. Dwa krzaki Waltham Butternut mają po jednej dyni, z tym, że jedna jest wielka, a druga malutka;) A trzeci krzak tej odmiany ma 4 spore dyńki.
Kogigu wiąże równiutko - 2 krzaki i 4, 5 dyniek na każdym. Chciałabym coś mega plennego ;) Solor to porażka, Pyza nawet spoko. Thelma Sanders ładnie owocuje, a sweet dumpling z jej plennością u mnie przereklamowana ;)
Pozdrawiam,Elżbieta
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”