Bób cz.3
- Biotit
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.3
Dziś "przepikowałem"bób, prawie wszystkie są w pojedynczych 5/6 pierścieniach, Witkiem ma grubszy korzeń palowy i sporo korzonków brodawkowych:

Natomiast Figaro, zarówno roślinka , jak i korzenie są drobniejsze :

Witkiem w porównianiu z Figaro wg mnie pod każdym względem wygrywa, dlaczego więc go nie wybrałeś wcześniej?

Natomiast Figaro, zarówno roślinka , jak i korzenie są drobniejsze :

Witkiem w porównianiu z Figaro wg mnie pod każdym względem wygrywa, dlaczego więc go nie wybrałeś wcześniej?
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jaki sens jest pikować bób, po co uszkadzać korzenie... roślin strączkowych nie pikuje się, po to wysadza się je w doniczki o większej średnicy, i to najczęściej gniazdowo, aby nie pikować !!!
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Bób Figaro ok.15 nasion w opakowaniu rozprowadza Floraland (seria nasion Smak & Zdrowie) w Lubartowie dostępne nasiona w sklepie "Mrówka" (www. floraland.pl)
Piotrze rozsadzałeś bób? Ja go posadziłem po 2 skiełkowane nasionka do pierścieni 8/9cm i będę go sadził do gruntu bez rozsadzania. Pierścienie 5/6cm już wkrótce będą za małe ale wtedy łatwo przesadzić je do większych pierścieni. Pamiętaj, że Witkiem wysiałeś troszeczkę wcześniej a i tak o wszystkim zadecyduje sposób krzewienia (liczba pędów) oraz ilość zawiązanych strąków i liczba nasion w strąku. Zobaczymy jak wyjdą Twoje odmiany w porównaniu bo ja Witkiem w tym roku nie mam. Ja ostatecznie będę miał 3 odmiany choć planowałem tylko Figaro. Nasiona Dragona z 2010 wykiełkowały kiepsko ale kilka sadzonek będzie za to Bonzo (nasiona też z 2010r.) wykiełkował rewelacyjnie.
Piotrze rozsadzałeś bób? Ja go posadziłem po 2 skiełkowane nasionka do pierścieni 8/9cm i będę go sadził do gruntu bez rozsadzania. Pierścienie 5/6cm już wkrótce będą za małe ale wtedy łatwo przesadzić je do większych pierścieni. Pamiętaj, że Witkiem wysiałeś troszeczkę wcześniej a i tak o wszystkim zadecyduje sposób krzewienia (liczba pędów) oraz ilość zawiązanych strąków i liczba nasion w strąku. Zobaczymy jak wyjdą Twoje odmiany w porównaniu bo ja Witkiem w tym roku nie mam. Ja ostatecznie będę miał 3 odmiany choć planowałem tylko Figaro. Nasiona Dragona z 2010 wykiełkowały kiepsko ale kilka sadzonek będzie za to Bonzo (nasiona też z 2010r.) wykiełkował rewelacyjnie.
- Biotit
Kasiu, ekonomia miejsca w growboxie, w pierścieniu były po 2 nasionka, teraz jest tylko 1, będzie łatwiej na 2-3 tyg wsadzać do ziemi.
Wtedy będzie ważniejszy moment w ich życiu, żeby nic nie uszkodzić. Teraz są chuchane i dmuchane. Jutro wszystkie lądują na balkonie i można się zająć innymi warzywami do wysiewu.
Przemek pierścienie 5/6 są najmniejsze i najlepiej mi je rozlokować na balkonie. Korzenie nawet największych Witków nie są wielgachne i spokojnie do 13.3 dotrwają, na tydzień przed sadzeniem chcę je wspomóc Fosforem.
Teraz każda roślinka w drogę na balkon dostała smakołyk w postaci 1 batonika granulowanego obornika bydlęcego .

Wtedy będzie ważniejszy moment w ich życiu, żeby nic nie uszkodzić. Teraz są chuchane i dmuchane. Jutro wszystkie lądują na balkonie i można się zająć innymi warzywami do wysiewu.
Przemek pierścienie 5/6 są najmniejsze i najlepiej mi je rozlokować na balkonie. Korzenie nawet największych Witków nie są wielgachne i spokojnie do 13.3 dotrwają, na tydzień przed sadzeniem chcę je wspomóc Fosforem.
Teraz każda roślinka w drogę na balkon dostała smakołyk w postaci 1 batonika granulowanego obornika bydlęcego .

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja dzisiaj zamoczyłam 192 ziarenka bobu, żeby napęczniały.
Za 2 dni będę je wsadzać po 2 do przygotowanych tulejek z ziemią. Mam 4 paletki po 24 tulejki.
Tulejki robię z papieru gazetowego. Gazetę w ziemi rozrywają korzonki, a i dżdżownice wykorzystują papier na pancerzyki.
I tych żyjątek w ziemi mam faktycznie dużo.
Teresa
Za 2 dni będę je wsadzać po 2 do przygotowanych tulejek z ziemią. Mam 4 paletki po 24 tulejki.
Tulejki robię z papieru gazetowego. Gazetę w ziemi rozrywają korzonki, a i dżdżownice wykorzystują papier na pancerzyki.
I tych żyjątek w ziemi mam faktycznie dużo.
Teresa
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
Super pomysł, Tereniu .
Gazetę chyba w 2-3 warstwy składasz? Bo od wilgotnej ziemi szybko mięknie . 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
Biotit,ja wystawiłem bób jak tylko wyszedł z ziemi do foliaka i przez tydzień nie wybiegł jak Twój. Przez tydzień nic nie ruszył się bo w nocy po kilka stopni na minusie 

- Biotit
Ja czekałem aż się pokażą chloroplasty i wówczas zabierałem sadzonki z growboxu, dlatego nie są tej samej wielkości . Żeby nie było szoku doba na parapecie, a potem balkon. Dziś je popsikałem Nano Gro, co z pewnością pomoże, już rozwijają się liście właściwe, roślinki wyrównują wielkość. Najmniejsze jeszcze się wygrzewają pod lampami.
Twoje z pewnością też dorosną, 2-3 tyg to jeszcze mają czas.
Twoje z pewnością też dorosną, 2-3 tyg to jeszcze mają czas.
- Teresa Pszczola
georginia
To sposób zaczerpnięty z angielskiego czasopisma ogrodniczego. Wystarczy połówka kartki papieru.
Zwija się tulejkę na szklance, a z części, która zostaje poza szklanką zawija się denko. Wyciągasz szklankę i gotowe.
Wsypujesz ziemię i sadzisz co chcesz. Ja najpierw przygotowuję pewną ilość pustych doniczek, a potem napełniam ziemią.
Takie "doniczki" łatwo układać ciasno w pojemniku i zajmują dużo mniej miejsca niż tradycyjne doniczki.
Teresa
To sposób zaczerpnięty z angielskiego czasopisma ogrodniczego. Wystarczy połówka kartki papieru.
Zwija się tulejkę na szklance, a z części, która zostaje poza szklanką zawija się denko. Wyciągasz szklankę i gotowe.
Wsypujesz ziemię i sadzisz co chcesz. Ja najpierw przygotowuję pewną ilość pustych doniczek, a potem napełniam ziemią.
Takie "doniczki" łatwo układać ciasno w pojemniku i zajmują dużo mniej miejsca niż tradycyjne doniczki.
Teresa
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
Teresko
Ciekawy pomysł.
Jaką kartkę bierzesz?
Ciekawy pomysł.
Jaką kartkę bierzesz?
- Biotit
Na YT Rosjanki pokazują jak to robią, wg mnie wyszło to z oszczędności. Owijają w zwykłe gazety wiążą lnianym sznurkiem. Patent dobry, ale trochę z tym jest zabawy. Wg mnie niedrogie pierścienie są lepsze.
- joannamm
- 500p
- Od: 27 lut 2013, o 20:20
U nas w ogrodniczych nie ma pierścieni, byłam pytać. Pani zrobiła duże oczy i nie miała w ogóle pojęcia o czym mówię. A z internetu małej ilości zamawiać nie warto.
- Biotit
Pierścienie nie są drogie, ja znalazłem w W-wie Producenta, nie widzi problemów z wysyłką. Moim zdaniem warto namówić Właściciela sklepu aby dokonał zakupu, tym bardziej, że Firma ta produkuje również wielodoniczki, miniszklarnie, tace itd. Ceny tych produktów ma 1/4 od tych co są w LM czy Castoramie. Wiem, że niektórzy na FO już zamówili i są zadowoleni.

- Teresa Pszczola
joannamm
Najlepsza jest zwykła "codzienna" gazeta, bo papier jest miękki, nie plastikowy jak z kolorowych czasopism.
Gazeta ma 34x29 cm. Składam wzdłuż dłuższego boku i przecinam gazetę nożem.
Po rozłożeniu masz długie paski, które owijasz wzdłuż szklanki, a dół zaginasz na denko.
Sposób sprawdziłam na wielu roślinach w zeszłym roku.
Teresa
Najlepsza jest zwykła "codzienna" gazeta, bo papier jest miękki, nie plastikowy jak z kolorowych czasopism.
Gazeta ma 34x29 cm. Składam wzdłuż dłuższego boku i przecinam gazetę nożem.
Po rozłożeniu masz długie paski, które owijasz wzdłuż szklanki, a dół zaginasz na denko.
Sposób sprawdziłam na wielu roślinach w zeszłym roku.
Teresa