Lilie-uprawa cz.6
- Eliza52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2014, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.6
Meluzyna, Twoje lilie mogą mieć:za mokro albo za sucho, albo stoją w złym miejscu albo nie mają nawozu a na koniec były małe a może chore cebule i dlatego nie rosną. Ja tak miałam z afrykańską królową, siedziała i ledwie ją było widać. Wygrzebałam dołek żeby lilia dostała światła schowałam pod dach żeby nie lało na nią z góry. Wystrzeliła jak z procy, aha może dałaś im złą ziemię, bo jeśli to orientalne to muszą mieć kwaśną. Jakiej wielkości są Twoje donice?
Pozdrawiam Ela
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Jak to dobrze zapytać
To są lilie orientalne i posadziłam je do zwykłej ogrodowej ziemi i tu pewnie(?) tkwi błąd.
Stoją na balkonie zachodnim więc powinny mieć dość słonka, ziemię mają lekko wilgotną, raz w tygodniu zasilam jak inne kwiaty balkonowe. Czy można jeszcze zmienić ziemię czy wystarczy dodać kwaśnego torfu i wymieszać, czy posadzić od nowa?

Stoją na balkonie zachodnim więc powinny mieć dość słonka, ziemię mają lekko wilgotną, raz w tygodniu zasilam jak inne kwiaty balkonowe. Czy można jeszcze zmienić ziemię czy wystarczy dodać kwaśnego torfu i wymieszać, czy posadzić od nowa?
Jakie te lilie piękne
Czy można jeszcze lilie sadzić czy za pózno?

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś przy pracach ogrodzie na 1 lilii znalazłam dorodne,obrzydliwe larwy poskrzypka
.

- Eliza52
Meluzyna, ja zrobiłabym tak: wybrała z donic ziemię ile się da i dosypała w to miejsce ziemi do kwasolubów. Podlałabym ze 2 razy wodą z kwaskiem cytrynowym (łyżeczka na 10 litrów wody) no i ruszą
Pozdrawiam Ela
- meluzyna
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
I tak jutro zrobię. Wielkie dzięki 

- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Eliza52
Dobrze że w ogóle zakwitła, u mnie Anne MD ma duże nabrzmiałe pąki a Lolypop zaczęła kwitnąć i nie mogę zrobić zdjęcia bo leje jak z cebra. 

Pozdrawiam Ela
Piękne
Locutus nie wiesz czasem jak nazywa się ta ostatnia lilia pokazana przez Ciebie? Mam identyczną tylko nie znam nazwy?

-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 maja 2011, o 19:08