Tulipany cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tulipany cz.3
Szara pleśń tulipana jest dosyć często występującą chorobą. Wiatr i deszcz sprzyjają rozprzestrzenianiu się zarodników grzyba. Grzyb przenosi się także przez porażone cebule i resztki roślin pozostawione w ziemi. Powinno się przestrzegać zmianowania i należy unikać przenawożenia azotem. Silnie porażone rośliny powinny być usunięte a pozostałe opryskane środkami grzybobójczymi. Cebule silnie porażone (lekko zagłębione, żółtobrązowe plamy na łusce) a pozostałe dobrze jest zaprawić na mokro np w 1% Kaptanie.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A mnie prawie na moich oczach nornik wpałaszował kolejna cebulkę
jak jeszcze coś zostanie , będę musiała wykopać i jesienią wsadzać z donicami

- adamanna
- Kontakt:
A sadzisz w takich plastikowych płytkich (specjalnie niby dla cebulek) czy głębokich koszykach - jak do sadzenia roślin w oczkach wodnych - one są wyższe to mam wrażenie że nornik i górą nie wejdzie.
Gdybym widziała że nornica właśnie wciąga cebulke to jak jestem przeciwna zabijaniu - tak chyba by oberwała łopatą w ogon
Gdybym widziała że nornica właśnie wciąga cebulke to jak jestem przeciwna zabijaniu - tak chyba by oberwała łopatą w ogon

- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
Mają około 8-10 cm wysokości , wcześniej nie powiem ale cebulki ginęły.
- Pozdrawiam Jurek
-
- 50p
- Od: 3 sie 2009, o 19:14
Moje tulipany w tym roku są jakieś niziutkie, chyba niezbyt im u mnie dobrze.
Sadzę tulipany i hiacynty w doniczkach po chryzantemach/pokazałem to na str. 5-tej/.Koszyczki ażurowe są nic nie warte.W doniczkach po chryzantemach sadze już 5 lat i na razie mam spokój.
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powiedzcie mi niektóre tulipany mam wysokie a inne sa małe około 20 cm cienka łodyżka maleńki pączek. Czyżby to młode ?
- Rozana
- 1000p
- Od: 20 wrz 2014, o 09:30
To bardzo się cieszę że kwitną. Jakoś takich małych nie widziałam wcześniej.
- adamanna
- Kontakt:
pasla3 czy to są takie raczej płaskie doniczki ??? Wypalasz jakieś dodatkowe dziurki po bokach???
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Coś tam jeszcze kwitnie... Gwiazdką oznaczam pozostałości po poprzedniej właścicielce...

*
*
*

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
Popatrz na stronę 5 działu Tulipany cz. 3 ,jest tam zdjęcie tych doniczek.Nie wypalam dodatkowych dziur ,wystarczą otwory w dnie doniczek. Doniczki muszą mieć najmniej 10 cm wysokościadamanna pisze:pasla3 czy to są takie raczej płaskie doniczki ??? Wypalasz jakieś dodatkowe dziurki po bokach???
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
10 cm to tyle mają koszyczki a wielkość ażuru jest bardziej korzystna dla rozwoju korzeni,sądzę że jednak koszyczki są lepsze od doniczek .
- Pozdrawiam Jurek
10 cm to tyle mają koszyczki a wielkość ażuru jest bardziej korzystna dla rozwoju korzeni,sądzę że jednak koszyczki są lepsze od doniczek .[/quote]
Ażur jest bardzo korzystny dla nornic i karczowników bo ułatwia im dostanie się do cebul!
Ażur jest bardzo korzystny dla nornic i karczowników bo ułatwia im dostanie się do cebul!