Balkonowe Rosarium / 2.

Zablokowany
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowe Rosarium / 2.

Post »

:wit Jadziu , nie martw sie..., bedzie nasptepne patyczkowe kwiatki i przezyja. Wiesz , nigdy nie obcinam paczkow , czy to patyczkowych czy mlodych szczepionych.

Kiedys czytalam w zbiorowej pracy angielskich hodowcow , ze kazda roslina , ktora buduje pak kwiatowy ma dostatecznie rozbudowany system korzeniowy. Obcinanie go powoduje budowe kolejnego , a nie wzmacnianie ukladu korzeniowego. Roze nie kwitna dla nas , tylko "dla przedluzenia gatunku".(wiem , to b. niepopularna opinia).

U mnie sporo wiosennych padlo , ale nie ;:145 , bylo tego za duzo .

Allhambra , ciesze sie , trzymanie kciukow pomoglo ;:138 .
Schultheis wysyla za granice , glownie do USA i Japoni , tylko cena... , mysle , ze 2x wiecej niz sadzonka. Zadzwonie do niego i zapytam. Jak musisz ja miec , to chetnie pomoge w zamowieniu. ;:196
;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie zazieleniły się ! ;:oj
Mnie już martwią mszyce za chwile :( jak sobie z tym radzisz ?
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit mati,walcze z mszycami... ;:108 . Byly tluste zielone , po 2 -ch dniach wypasione brazowe..., teraz czekam na czarne... ;:306 .
Tak na serio , to pryskam ; "Busz Cu+piolun , mydlo Himal"(prezent od rozanej kolezanki) ;:167 . Pomaga :!: , ale po 2-3 dniach trzeba znowu pryskac.
Jak , tam u Ciebie , obciete chore pedy?
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Dzięki :D
Tak uciełem je , to chyba na tej czerwonej od mrozu ale nie sądze , na jesien złapała plamistość ;:224
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedys czytalam w zbiorowej pracy angielskich hodowcow , ze kazda roslina , ktora buduje pak kwiatowy ma dostatecznie rozbudowany system korzeniowy. Obcinanie go powoduje budowe kolejnego , a nie wzmacnianie ukladu korzeniowego. Roze nie kwitna dla nas , tylko "dla przedluzenia gatunku".(wiem , to b. niepopularna opinia).
Alexio bardzo ciekawe stwierdzenie muszę to przemyśleć i może coś w tym jest .Jednak pozostańmy przy tym ,że one dla nas kwitną a nie dla przedłużenia gatunku :wink: :D
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Pedrowa
200p
200p
Od: 20 wrz 2013, o 12:51

Post »

alexia pisze:kazda roslina , ktora buduje pak kwiatowy ma dostatecznie rozbudowany system korzeniowy. Obcinanie go powoduje budowe kolejnego , a nie wzmacnianie ukladu korzeniowego. Roze nie kwitna dla nas , tylko "dla przedluzenia gatunku"
To ja dodam do tego coś, co wiąże się właśnie z tym "przedłużaniem gatunku", co też wyczytałam w "mądrych księgach" :wink:.
Bywa czasem tak, że roślina, która jest bardzo słaba (rośnie w złych warunkach, jest mocno atakowana przez choroby czy szkodniki), ostatkiem sił zakwita, zdarza się, że bardzo obficie, po to, by zachować gatunek, po czym sama umiera. Własnym kosztem wydaje na świat kwiaty/owoce by jej "potomstwo" miało szansę rozwinąć się gdzieś w lepszych warunkach. Rośliny to niezwykle "mądre" stworzenia i jeszcze wielu rzeczy o nich nie wiemy.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj ,Pedrowa masz racje , witam w klubie "czytaczy ksiazek" !!!
Reasumujac , każdy robi , jak chce... ;:108 .
Przypomnialo mi sie ,na poczatku at 90-tych mialam miot 6 uroczych bokserkow. Jedna sunia zostala odrzucona przez matke..., miala skrzywiony przelyk i wymiotowala.
Wystarczylo po jedzedzeniu "postawic do pionu" i bylo OK. Matka (natura) tego nie zaakceptowa i sunia byla skazana na dokarmianie przez "dziadka".
My , poswiecamy najwiecej uwagi , tym slabym , natura odwrotnie... , zachecam do przemyslen .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak też jest z jednorocznymi które się wysiewają[choć nie zawsze zdążą] ,żeby przetrwał gatunek .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Alexio jak bliska memu sercu jest Twoja opinia o różach i mądrości natury. Podpisuję się pod tym obiema rękami ;:108
PS. U mnie też pokazały się już mszyce :evil: Bardzo wcześnie w tym roku...
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH , Dorotko , Allhambra , milo was goscic... ;:108 , ;:180 .

Kilka jeszcze cieplych fotek ;

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Rosna dobrze , chociaz maja swoje fochy , powykrecane listki , paczki kwiatowa po 2-3 listkach , sporo slepych gniazd . Nie maja latwo , noce chlodne , a dni upalne . Z mszycami nadal walcze , na razie mydlem z piolunem .

;:3 weekendu ! (u mnie ma padac ;:306 )
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Alexia piękne,słoneczne fotki,a na nich Twoje cuda :D
Wczoraj posadziłam do donicy Lavender Flower Circus i już się cieszę,na razie ani jednego listka,będę czekała ;:65

Miłego weekendu ;:3
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

będę kbicowac Twojej ;:138 . Moja w 1-szym roku zbudowala mocarny krzak... , teraz rosnie w luksusie (zach.-pom.).
Dla odmiany zafundowalam sobie Perfum F.C. Nie dla zapachu , tylko dla kolorku i tych bibulkowych platkow (na zdjeciu ?).
Tez milego weekendu ;:100 .
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Inspirując się Twoim balkonem, posadziłam w donicy dwie róże, na razie te z miniaturek. Czekam na dalsze zdjęcia.
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dzień dobry :wit
Piękny balkon, pięknie wypełniony. ;:oj te niebieskie donice są odlotowe.
Róże wydają sie być w dobrej kondycji, czy już się skończyły problemy z plamami?
U mnie Chippendale chyba postanowił mnie nie opuszczać. Przy samej ziemi, ze zdrewnialych pędów wypuszcza noski. Na razie jeszcze się nie cieszę, poczekam i zobaczę.
Icebergi w donicach za to wyglądają najlepiej ze wszystkich. Pewnie wiedzą, że jest taka szansa, że na nie spojrzysz..... i nie podskakują, tylko się starają :D
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

.:wit , Ewo, Takie miniturki kwiaciarniane... ? Nie mam z nimi dobrych doswiadczen , ale u kolezanek rosna super ;:65 .

;:oj ,Justi , jak sie ciesze , ze jestes ;:138 .
Plamy piennej Aspirin juz zarosniete ! Rozmowa o smietniku pomogla ;:306 .
C. de M. rosnie jak szalona , ale w takim samym tempie zamieraja galazki..., wycinam i czekam co z tego bedzie.

U mnie duzo pakow kwiatowych , ale na etapie "lupy" ;:306 , robaki pod kontrola.
Nowe fotki beda , jak bedzie cos ciekawego do pokazywania ;:224 .
ps. Jak Ci sie tak podobaja moje donice , to przepisze Ci je w spadku... ;:108 , ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”