Zielone zakątki w moim domu - Ewelina

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

WOW...cudeńka:i kwiatuszki,i doniczki! :P
W czym rośnie ten miniaturowy-w drinku? :mrgreen: A co ma zamiast ziemi? :P
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

basga pisze:WOW...cudeńka:i kwiatuszki,i doniczki! :P
W czym rośnie ten miniaturowy-w drinku? :mrgreen: A co ma zamiast ziemi? :P
Basiu , w "drinku " to ten Cyklamenek nie rośnie :wink: oj, gdyby tak było, pewnie śpiewałby na trzy głosy :D Po prostu zwykła plastikowa doniczka owinięta liliową rafią jest wstawiona do szklanki z grubym dnem( drinka najpierw wypiłam sama...). Roślinka rośnie w ziemi ,oczywiście.

A tu jeszcze zbliżenia pięknych, " marmurkowych" liści białego Cyklamena prezentowanego powyżej

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ciąg dalszy zdjęć mieszkańców moich zielonych zakątków

Obrazek Obrazek

Anthurium scherzerianum. Dostałam kwitnące, teraz kwitnie po raz drugi - kwiaty utrzymują się przez wiele tygodni.

Obrazek Obrazek

Cyprysiki- zimą można je przerobić na niby- choineczki , dodając np. gwiazdki ze słomy.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tu Wilczomlecz trójżebrowy ( Euphorbia trigoma) odm. purpurowa

Obrazek Obrazek

Zadowolona mama- Grubosz (Crassula ovata) i potomek , który już się ukorzenił i ładnie się rozrasta. Spróbuję wyhodować z niego coś na kształt bonsai.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Moja droga , a gdzie ty to wszystko miescisz :) za każdym razem gdy do ciebie zajrzę to widzę coś nowego :shock: ,
a do tego wszystkie kwiaty tak zdrowiutko i pięknie wyglądają , oj czarujesz je czarujesz ;:15
A na Wilczomlecza purpurowego to mam chrapkę i już :wink: więc gdy tylko podrośnie zaklepuję sadzonkę ;:164
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40

Post »

ANETA pisze:A na Wilczomlecza purpurowego to mam chrapkę i już :wink: więc gdy tylko podrośnie zaklepuję sadzonkę ;:164
Druga, druga! Wilczomlecz jst rzeczywiście śliczny :D

A co do cyprysików - podsunęłaś mi rewelacyjny pomysł, Ewelinko :D Zawsze hodowałam małą choineczkę, ale coś jej nasze powietrze nie służy, bo nie wygląda najlepiej :( Za to cyprysy mają się świetnie i chyba będą główną dekoracją w okresie bożonarodzeniowym w moim pokoju :D
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

ewelinko śliczne roślinki!mam prośbę czy możesz mi coś powiedzieć o cyprysikach?też taki mam ale nie bardzo umiem go pielęgnować i jak go rozmnożyć ?mój zeszłej zimy jak uchylałam okno(właśnie to na parapecie którego stał cyprysik)trochę zmarniał i chciałabym go odmłodzić ale żadna szczepka mi się nie przyjmuje...
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Ewelinko, ten wilczomlecz ujął mnie za serce. Wygląda cudnie. Kiedyś miałam takiego ,ale odmiany zielonej.
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p
Od: 15 wrz 2007, o 22:19

Post »

Śliczności masz w domu!
A ten malutki grubosz wygląda świetnie w swojej płaskiej doniczce.
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

Lubię do Ciebie zaglądać Ewelinko :D Wszystko tu takie piękne ... kwiaty ... wnętrza ... :D Ciągle coś nowego i ciekawego ... Jest czym oko nacieszyć :D :D
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

ANETA pisze:Moja droga , a gdzie ty to wszystko miescisz :) za każdym razem gdy do ciebie zajrzę to widzę coś nowego :shock: ,
a do tego wszystkie kwiaty tak zdrowiutko i pięknie wyglądają , oj czarujesz je czarujesz ;:15
A na Wilczomlecza purpurowego to mam chrapkę i już :wink: więc gdy tylko podrośnie zaklepuję sadzonkę ;:164
mogę się też ustawic w kolejce? pierwszy raz widzę takiego purpurowego
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38

Post »

... to ja też cichutko stanę na końcu kolejki :oops: może i dla mnie znajdzie się malutka cząstka .... :wink:
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

on tam już wystawia pyszczki dzieciaczków z ziemi ;o))
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

ANETA pisze:Moja droga , a gdzie ty to wszystko miescisz :) za każdym razem gdy do ciebie zajrzę to widzę coś nowego :shock: ,
Moja Droga !!! :D
Otóż problem w tym ,że podobnie jak w ogrodzie, w domu powoli też NIE MIESZCZĘ !!! Za mało okien i parapetów widocznie :wink: Ale i tak mnie ciągle kusi coś nowego, więc zwożę i znoszę (dostałam znowu listki Sępolii ;:49 ).Cieszą mnie zarówno gotowe, ukorzenione roślinki, jak i sadzonki czy listki ...
Kwiaty wyglądają zdrowo, bo staram się , by były zdrowe i zadbane- nie lubię oskubanych "ogigli".

Co do Wilczomlecza purpurowego , to "Droga Kolejko", chętnie się nim podzielę , ale dajcie mu szansę podrosnąć. Może do wiosny ? Chciałabym,żeby nieco mu przybyło ( tu i tam...) , wtedy bez problemu będzie można oddzielić "odnóżki" dla Was. Dzieciaczki rzeczywiście wystawiają już z ziemi pyszczki, ale to jeszcze maleństwa.

Anulko Dziękuję za miłe słowa :D Zaglądaj i nacieszaj...

Soniu -Malutki Gruboszek już dzielnie rośnie , mam zamiar spróbować prowadzić go jak drzewko bonsai( on jeszcze o tym nie wie...), teraz szukam źródeł na ten temat.

Bona - Teraz dla Ciebie o Cyprysikach. Najpierw przyznam ,że trzy , cztery lata temu zmarnowałam ich kolegów- robiły się suche , więc coraz ambitniej podlewałam , a skutek był opłakany.Przed wyrzuceniem roślin obejrzałam ich korzenie , a raczej to , co z nich zostało- były mokre i ogniłe... :( Te dwa , które są na zdjęciach mam już ok. dwóch lat. Były malutkie , gdy je kupiłam( ok. 15cm. teraz 40 !) Nie poradzę Ci w sprawie ukorzeniania- podobno robi się sadzonki wierzchołkowe , w temp. 25st. , pod foliowym kloszem. Ja sama nie ukorzeniałam , skupiam się na tym , by moje sobie zdrowo żyły.

CUPRESSUS Macrocarrpa czyli CYPRYS wielkoowocowy, odmiana "Goldcrest" to roślina pokojowa , choć sezon wiosenno-letnio- jesienny może spędzać np. na tarasie.Wrażliwa na przymrozki.Wymaga jasnego stanowiska, może być przy oknie , które często otwieramy.Należy podlewać Z UMIAREM !!! a zimą wręcz skąpo. Wiosną zasilamy. Ja moje roślinki dość często zraszam w okresie zimowym , a prawie nie podlewam ziemi. Chyba im to służy. :D Czasem jakaś gałązka podsycha - wtedy ją wycinam , bo tak , jak Cyprysom ogrodowym - cięcie im nie przeszkadza.
A i bardzo ważne - zaraz po zakupie przesadziłam roślinki do mieszanki ziemi do iglaków z piaskiem- rosły tak ja poprzednie , w torfie, a ten jest albo suchy albo jak mokra gąbka . Nie lubię samego torfu- a producenci roślin najczęściej w takim podłożu oferują nam swoje rośliny .
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko ależ my poczekamy ;o))

niech rosną zdrowo
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Czekajcie , trzymajcie kciuki, a ja już zadbam o jego wzrost- może wiosną zamiast nawozu zacznę mu podawać ...kotlety ?
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”