Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu cz.9

Post »

PEPSI pisze:Monia, widziałam te orliki w Obi...ale się wahałam. Odniosłam wrażenie, że tam w środku nic nie ma :( oprócz trocin. A jednak jak widać u Ciebie, coś tam było. Za to nie odpuściłam daliom :D
ja się nie załapałam na różowe pompony daliowe :? Już była ostatnia, bardzo mizerna bulwa. Orliki mizerne, ale liczę na to, że się rozrosną ;:173 Kupiłam 3szt. na wszelki wypadek :lol:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie też teraz pusto na rabatach.
Ale ja jakoś lubię tę pustkę o tej porze roku. Taki porządek
Potem zaczyna się pojawiać coraz więcej roślin, a jesienią jest już po prostu tłok
Potrzebuję tego luzu, bo jak już wielokrotnie pisałam, we mnie są dwie osoby, a może nawet kilka.
Podobają mi sie wszystkie ogrody
I te minimalistyczne i te kipiące kolorami i kształtami
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Monika,
A może Ty masz krokusy Tommasiniego? Botaniczne. Kupowałam kiedyś takie w prezencie dla koleżanki. Są mniejsze i wcześniej kwitną.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Klara154
100p
100p
Od: 14 sie 2012, o 08:39
Kontakt:

Post »

Przebiśniegi niczym mini latarenki w Twoim ogrodzie.
Narzędzia - eeekstra, wyglądają bardzo fachowo - brytyjsko :)
Ostatnie zdjęcia bardzo spokojne i ciche, ale w ziemi już buzuje, a my przebieramy nogami na to, co się będzie u Ciebie działo w tym sezonie.
:) Pozdrowienia!
Ania
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Monika, te krokusy to na 90% Ruby Giant przypominają mi moje i faktycznie kwitną jako te wcześniejsze ;:108 W tym roku (taak, dobrze przeczytałaś :lol: ) dosadziłam ich około 30 szt ciekawa jestem czy zdążą zakwitnąć, czy tylko pokażą "miotełki" ;:224 .
Zapomniałabym. Misja wykonana - otulina z róż ściągnięta, a pod otuliną: wielgachne, tłuściutkie i nabrzmiałe pączki.. A na wtorek znowu straszą mrozem i śniegiem ;:223
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko by Ty nasz ogrodowy szaleniec jesteś, to i sadzisz krokusy w lutym. ;:168

Monika pięknie wyglądają te "hektary" lawendy ciągnącej się wzdłuż rabat. Oj będzie się działo u Ciebie w tym sezonie.
Moje orliki sadzone z kapersa zeszłej wiosny też były mizerne. Po roku, już teraz widzę, że będą o wiele fajniejsze. ;:215
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Na jakim stanowisku rośnie u Ciebie James Galway?
Właśnie go zamówiłam i zastanawiam się czy da radę rosnąć w półcieniu?
Też mam te fioletowe krokusy i pierwszy już zakwitł :D
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:U mnie też teraz pusto na rabatach.
Ale ja jakoś lubię tę pustkę o tej porze roku. Taki porządek
Potem zaczyna się pojawiać coraz więcej roślin, a jesienią jest już po prostu tłok
Potrzebuję tego luzu, bo jak już wielokrotnie pisałam, we mnie są dwie osoby, a może nawet kilka.
Podobają mi sie wszystkie ogrody
I te minimalistyczne i te kipiące kolorami i kształtami
Tak, masz rację - na wiosnę chce się uporządkowania, bo po zimie denerwują te sterczące, suche badyle, które dają wrażenie zaniedbania.
Ja mam jeszcze sporo do zrobienia, ale co tu działać jak śnieg spadł i biało znowu w ogrodzie :roll:

justi177 pisze:Monika, a może Ty masz krokusy Tommasiniego? Botaniczne. Kupowałam kiedyś takie w prezencie dla koleżanki. Są mniejsze i wcześniej kwitną.
Sprawdziłam jak wyglądają ;:101 To chyba jest to ;:333 Pisze, że zakwitają w lutym, gdy jest ciepło ;:108
Klara154 pisze:Przebiśniegi niczym mini latarenki w Twoim ogrodzie.
Narzędzia - eeekstra, wyglądają bardzo fachowo - brytyjsko :)
Ostatnie zdjęcia bardzo spokojne i ciche, ale w ziemi już buzuje, a my przebieramy nogami na to, co się będzie u Ciebie działo w tym sezonie.
:) Pozdrowienia!
Ania
Aniu, tego typu narzędzia kupowałam już kilka razy - jednak one się również niszczą, a przy tym niektóre, jak ubiegłoroczne z Brico Marche okazywały się słabej jakości. Te zapowiadają się bardzo solidnie i mam nadzieję, że takie będą ;:198

nifredil pisze:Monika, te krokusy to na 90% Ruby Giant przypominają mi moje i faktycznie kwitną jako te wcześniejsze ;:108 W tym roku (taak, dobrze przeczytałaś :lol: ) dosadziłam ich około 30 szt ciekawa jestem czy zdążą zakwitnąć, czy tylko pokażą "miotełki" ;:224 .
Zapomniałabym. Misja wykonana - otulina z róż ściągnięta, a pod otuliną: wielgachne, tłuściutkie i nabrzmiałe pączki.. A na wtorek znowu straszą mrozem i śniegiem ;:223
Tak, Sabinko, to chyba jak pisała Justynka - krokusy Tommasiniego :D
Dobrze, że zdjęłaś włókninę - ona nie jest dobra. Najlepiej używać naturalnej osłony z igliwia, liści lub słomy ;:333 Nabrzmiałe pączki są wynikiem wysokiej temperatury pod włókniną. Nie wiem, czy wiesz, ale w naprawdę mroźne i naprzemiennie mokre zimy włóknina wręcz działa odwrotnie na roślinach - bardziej chorują i przemarzają. Przetestowałam kilka lat temu ;:199
Aneczka1979 pisze:Sabinko by Ty nasz ogrodowy szaleniec jesteś, to i sadzisz krokusy w lutym. ;:168

Monika pięknie wyglądają te "hektary" lawendy ciągnącej się wzdłuż rabat. Oj będzie się działo u Ciebie w tym sezonie.
Moje orliki sadzone z kapersa zeszłej wiosny też były mizerne. Po roku, już teraz widzę, że będą o wiele fajniejsze.
Aniu, lawendy mam w ogrodzie baaaardzo dużo. Teraz tylko wymieniam odmiany na te, które mają długie kwiatostany - będzie jeszcze ładniej, choć w tym roku będą niektóre jeszcze bardzo młodziutkie.
Dorotka350 pisze:Na jakim stanowisku rośnie u Ciebie James Galway?
Właśnie go zamówiłam i zastanawiam się czy da radę rosnąć w półcieniu?
Też mam te fioletowe krokusy i pierwszy już zakwitł
Moje Jamesy (mam 3szt.) rosną w pełnym słońcu. W półcieniu tez da radę - będzie bardziej intensywny kolor :uszy
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie w ten zimowy, marcowy wieczór :wit
Czy u Was również spadł śnieg? U mnie wczoraj o poranku piękny wschód słońca, wydawało się, że przyniesie piękną pogodę, ale ruszył się wiatr, zrobiło się nieprzyjemnie, deszczowo, a dzisiaj po przebudzeniu okazało się, że przez noc nasypało tyle śniegu, że wszędzie bielusieńko ;:173 W ciągu dnia stopniało co nieco, ale jednak niezupełnie. Ponoć przez najbliższe dwa dni będzie jeszcze chłodno, co oznacza, że nic nie da się podziałać w ogrodzie ;:222 . Oby na weekend był ciepły i żeby się dało popracować, bo w przeciwnym razie nie wiem kiedy zrobię pozostałe porządki ;:169
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

sprawdzamy co w trawie piszczy...
Obrazek

:wit :wit :wit
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Śnieg jak widać nie przeszkadza kwiatuszkom. Widać że one już wiosnę czują. ;:138
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Przepiękna wiosenka u Ciebie przebiśniegi czatują.. ;:138 a te krokusy też mam kupowałam jako botaniczne..nazwy nie pamietam..u mnie też zimno i śnieg dzisiaj padał..więc prace odłożone..czekam na cieplejsze dni.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

U mnie śniegu całe szczęście nie było.
Natomiast jest zdecydowanie chłodniej
Przynajmniej mi nie żal, że nie moge popracować
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

I co tam w trawie piszczało? Jakiś krecik? Mam nadzieję, że nie. :wink:
Piękny wschód słońca. I krokusiki rozczulające. Wytrzymamy jeszcze troszkę tej pogody a potem już tylko ogrodowe szaleństwo! ;:65
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Szaleństwo to już jest. Zakupowe :lol: .

Zachód faktycznie przepiękny. Szkoda, że nie zwiastował tej pięknej pogody. Coś ona do nas przyjść nie chce.
W trawie piszczą piękne kwitnące gwiazdeczki :).
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni piękny zachód ;:108 Uwielbiam takie zdjęcia ;:167
Widzę,że piesio niucha tak jak moja wszystko co się rusza....moja uwielbia ganiać liście ;:306
Ja powoli wracam do żywych,grzecznie czekam na ocieplenie ;:65 Czeka mnie mnóstwo pracy.

Miłego dnia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”