Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dąbki czyli chryzantemy
Możesz , te środki nie kolidują ze sobą.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
dawidek1771
- 200p

- Od: 25 lis 2011, o 08:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Zibi
Moim chryzantemy znów żółkną coraz bardziej; góra jest bardzo zielona ,a ok;12 cm od dołu żółkną
Na dzień dzisiejszy wyglądają tak;
Oby tylko nie ze-żółkły jeszcze bardziej

I takie już mają pączki;

Moim chryzantemy znów żółkną coraz bardziej; góra jest bardzo zielona ,a ok;12 cm od dołu żółkną
Na dzień dzisiejszy wyglądają tak;
Oby tylko nie ze-żółkły jeszcze bardziej

I takie już mają pączki;

Pozdrawiam-Dawid
-
JustynaL89
- 100p

- Od: 31 lip 2014, o 10:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja mama jak sprzedawala chryzantemy to tez jej tak zolkly
a ratowala je tym ze obrywala te liscie zolte i takie z patykami sprzedawala a i tak ludzie kupowali. Ja jakis czas temu kupilam srodek na grzyba i popsikalam swoje chryzantemy i jak na razie mysle ze jest ok, ale powiem szczerze ze sie boje zeby ich nie zaatakowala jakas choroba tak jak mojej mamie 
Moje wygladaja tak: i teraz nie wiem czy aby nie za szybko te paczki mialy? Nie przekwitna mi ?

Moje wygladaja tak: i teraz nie wiem czy aby nie za szybko te paczki mialy? Nie przekwitna mi ?

-
dawidek1771
- 200p

Justyna piękne masz
aż troszkę pozazdroszczę że mi się nie udało takich wyhodować.
Już chyba nie będą nadawać się do sprzedaży, a są opryskiwane regularnie co 14 dni

Już chyba nie będą nadawać się do sprzedaży, a są opryskiwane regularnie co 14 dni
Pozdrawiam-Dawid
- Zibi_41

Spokojnie
Jedne i drugie są ładne
Dawidzie , Twoje mają zdecydowanie za małe doniczki. Niedobór wody i substancji mineralnych może mieć wpływ na żółknięcie liści. Zwiększ częstotliwość podlewania .
Justynko , pączki są OK , ale chyba robisz ten sam błąd co ja w ubiegłym roku. Podstawki powodowały zastoiska wodne i gnicie korzeni , a w efekcie choroby grzybowe. moje stoją bezpośrednio w ziemi lub na stołach zalewowych , ostatecznie w kuwetach. Jutro wstawie fotki , bo już pierwsze drobnokwiatowe letnie kwitną i powędrowały z grządki do tunelu na dożywianie.
Justynko , pączki są OK , ale chyba robisz ten sam błąd co ja w ubiegłym roku. Podstawki powodowały zastoiska wodne i gnicie korzeni , a w efekcie choroby grzybowe. moje stoją bezpośrednio w ziemi lub na stołach zalewowych , ostatecznie w kuwetach. Jutro wstawie fotki , bo już pierwsze drobnokwiatowe letnie kwitną i powędrowały z grządki do tunelu na dożywianie.
-
dawidek1771
- 200p

Dzisiaj czytałem trochę o ochronie chryzantem.
I znalazłem chyba tego szkodnika, o którym pisałem że zanikają wierzchołki.
Jest to zmienik-Są to spłaszczone owady długości 4-8 mm o ubarwieniu zmiennym od zielonego do brunatnego. Żerują na wierzchołkach pędów głównie w lipcu i w sierpniu wysysając soki ze stożka wzrostu i najmłodszych liści. Opryskiwać trzeba wcześnie rano, gdy owady nie są jeszcze tak ruchliwe, co 7-10 dni preparatami Ambusz 25EC 0,05%, Cymbusz 25EC ? 0,02%, Decis 25EC 7 0,05%. Fastac 10EC ? 0,015%. http://kwiaty1.pl/chryzantemy-ochrona-przed-chorobami/
W następnym sezonie będę musiał dokładnie robić tą Profilaktykę- co 10 dni oprysk grzybobójczy + owadobójczy - Mam nadzieje że taka wystarczy
I znalazłem chyba tego szkodnika, o którym pisałem że zanikają wierzchołki.
Jest to zmienik-Są to spłaszczone owady długości 4-8 mm o ubarwieniu zmiennym od zielonego do brunatnego. Żerują na wierzchołkach pędów głównie w lipcu i w sierpniu wysysając soki ze stożka wzrostu i najmłodszych liści. Opryskiwać trzeba wcześnie rano, gdy owady nie są jeszcze tak ruchliwe, co 7-10 dni preparatami Ambusz 25EC 0,05%, Cymbusz 25EC ? 0,02%, Decis 25EC 7 0,05%. Fastac 10EC ? 0,015%. http://kwiaty1.pl/chryzantemy-ochrona-przed-chorobami/
W następnym sezonie będę musiał dokładnie robić tą Profilaktykę- co 10 dni oprysk grzybobójczy + owadobójczy - Mam nadzieje że taka wystarczy
Pozdrawiam-Dawid
-
JustynaL89
- 100p

Kurcze
nie wiem, jak je podlewalam to marnowalam duzo wody poniewaz mi splywa i pomyslalam ze wezme pod nie podstawki, ale jak mowisz zeby nie mialy zbyt wigotno to jutro musze postawic je na ziemi bez podstawek 
- Zibi_41

Jak obiecałem
Drobnokwiatowe letnie :

Wielkokwiatowe :

Niestety , nie zdążyłem więcej , jutro sie poprawię

Drobnokwiatowe letnie :

Wielkokwiatowe :

Niestety , nie zdążyłem więcej , jutro sie poprawię
-
JustynaL89
- 100p

U pewnej osoby podejrzalam takie cos: http://images69.fotosik.pl/181/e7ca4e2fa9debf5b.jpg
Zdziwilam sie ze te chryzantemy sa sadzone z doniczkami, czy to jest dobra metoda? a jak korzenie sie przedostana przez te dziurki od spodu to co z nimi sie robi, odcina sie? chryzantema nie zachoruje przez takie cos? chyba ze sie wklada jakas agrowloknine zeby sie nie przedostaly korzenie a z ziemi moze i tak by ciagly wode...
Zibi jeśli moge jeszcze zapytać (chyba ze tez jest ktos kto sie tez na tym zna) jak to jest z ogrzewaniem tunelu zima? Czy sa duze koszty? Czy to trzeba palic na okraglo?
Zdziwilam sie ze te chryzantemy sa sadzone z doniczkami, czy to jest dobra metoda? a jak korzenie sie przedostana przez te dziurki od spodu to co z nimi sie robi, odcina sie? chryzantema nie zachoruje przez takie cos? chyba ze sie wklada jakas agrowloknine zeby sie nie przedostaly korzenie a z ziemi moze i tak by ciagly wode...
Zibi jeśli moge jeszcze zapytać (chyba ze tez jest ktos kto sie tez na tym zna) jak to jest z ogrzewaniem tunelu zima? Czy sa duze koszty? Czy to trzeba palic na okraglo?
- Zibi_41

To dobry sposób , część chryzantem mam posadzonych tak samo. Przy przeprowadzce to tunelu wystarczy obrócić doniczkę w prawo i w lewo by odcięła korzenie , potem te które zostaną trzeba uciąć np. sekatorem. Chryzantemie to raczej nie szkodzi , trzeba tylko po tym zabiegu przez jakiś czas mocniej podlewać. Ogrzewanie tunelu to duży wydatek. Zależnie od temperatury palimy na okrągło lub tylko nocą. W tym roku będe po sezonie montował instalację i piec CO na węgiel , wiosną będę mógł powiedzieć coś więcej. Planuję ogrzewanie od 1-go Marca.
-
dawidek1771
- 200p

Ja obecnie do nawożenia używam tego kristalonu mieszanke ; 1kg pomarańczowy ( skład 6-12-36) oraz 0,5 kg niebieskiego ( skład; 19-6-20 ). I na zaleceniu od producenta pisało że od fazy pąka zmienić na żółty ( skład ;13-40-13 ). i nie wiem czy go używać od pażdziernika czy pozostać przy tej mieszane; bo Zibi mi pisał żeby stosować 10-20-30 ale nie mam nic w tym składzie . Dopiero za rok jak zmienię te nawozy na feriplanty - jak sa lepsze 
Pozdrawiam-Dawid
- Zibi_41

Ktoś sobie skrócił instrukcję
W fazie pąka od 10mm zalecany jest Kristalon żółty + biały ( 1 / 1 ). Nie znam składu białego , ale 40% fosforu w tej fazie raczej nie rozumiem. Kristalon żółty zalecany jest w pierwszym tygodniu po posadzeniu. Co do Fertiplantu , widać na moich zdjęciach

Właśnie sprawdziłem Kristalon biały. Sumując ich składy , uzyskasz 14 - 22 - 22. Może być

Właśnie sprawdziłem Kristalon biały. Sumując ich składy , uzyskasz 14 - 22 - 22. Może być
-
dawidek1771
- 200p

I tym żółtym + białym kristalonem podlewać już do końca ?
Już zacząć nim nawozić czy poczekać kilka dni jeszcze / bo 10 mm to może juz maja.... nie wiem
Już zacząć nim nawozić czy poczekać kilka dni jeszcze / bo 10 mm to może juz maja.... nie wiem
Pozdrawiam-Dawid
- Zibi_41

Fertiplantem 10 - 20 - 30 podlewam od zawiązania pąków kwiatowych już do końca , więc śmiało możesz podlewać mieszanką Kristalonów , nawet z przewagą białego.
-
dawidek1771
- 200p

Dzisiaj zamówiłem na internecie ten kristalon, bo do GreenPunktu troche za daleko mam
Ten kristalon to mieszanka 1kg żółtego + 1kg białego na 1000l wody?
Ten kristalon to mieszanka 1kg żółtego + 1kg białego na 1000l wody?
Pozdrawiam-Dawid