Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. III.

Post »

A jak ma się pączek,który kolorem odbiegał od poprzednich?
- tym pąkiem kwiatowym o którym pisałem, że może być inny kolor kwiatu, był pąk na tym Adenium z niego rozkwitł pierwszy kwiat. W bardzo początkowej fazie wzrostu, wygląd pąka kwiatowego "obiecywał" - sugerował, że będzie inny kolor kwiatu. Niestety w miarę wzrostu, pąk - jego końcówka zaczęła się wybarwiać i w efekcie mam takie kwiatuszki z których również się już obecnie bardzo cieszę szczególnie, że udało mi się doprowadzić roślinę od nasionka do kwiatu i tu chyba mogę powiedzieć, że w dość krótkim czasie - trzy lata, biorąc pod uwagę nasz klimat i nietypowe (pokojowo - parapetowe) warunki w jakich uprawiam moje roślinki. Mam jeszcze kilka Adenium, które nie kwitły możliwe, że ich kwiaty będą inaczej wybarwione.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Kwiaty przepiękne i jest to piękne osiągnięcie...wyhodować z nasionka i doprowadzić do kwitnienia ;:433
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Super! Odwdzięczają Ci się za troskę ;:167
Ciekawe czy moje w tym roku zakwitną ;:173 czy tylko rok temu miałam fuksa ;:306
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
i
;:180

:D spadłam z krzesła oglądając te Twoje cuda... ale to tylko w przenośni. Siedziałam przed ekranem prawie 2 godziny :oops: czytając kolejne 3 części niezwykle fascynującej opowieści ;:138 i tak siedząc nie poczułam nawet, że całkowicie zdrętwiała mi noga i gdy chciałam udać się po kawę, nagle zauważyłam że nie czuję tej nogi i... ujrzałam orła cień :;230

ale warto było ;:215

Jestem pod wrażeniem przebogatej kolekcji, ale jestem pod jeszcze większym wrażeniem (większego chyba nie ma ;:306 ) tego, jaki z Ciebie eksperymentator, badacz i naukowiec. Podziwiam ;:180

Ja dopiero rozpoczynam przygodę z Adenium :) zamówiłam nasionka i ziemię i będę działać :tan

Dużo ;:3 dla Ciebie i Twoich roślinek :wit
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem pod wrażeniem przebogatej kolekcji, / ... /
- nie mam wcale bogatej kolekcji, to zaledwie kilka Adenium.
/ ... / ale jestem pod jeszcze większym wrażeniem (większego chyba nie ma ;:306 ) tego, jaki z Ciebie eksperymentator, badacz i naukowiec.
- eksperymentować lubię, ale w oparciu o wiadomości, doświadczenie - praktyków hodowców z Tajlandii. Badaczem i naukowcem nie jestem, jestem po prostu najzwyklejszym amatorem lubiącym rośliny szczególnie te, które są dość wymagające. Każda bez wyjątku roślina, żeby w miarę dobrze i prawidłowo rosła w naszym domowym (specyficznym) środowisku - cieszyła swoim wyglądem, a nie "męczyła" się sama i opiekuna, zobowiązuje przed przystąpieniem do jej uprawy, poznania minimum podstawowych warunków czego wymaga do w miarę normalnego wzrostu - inaczej pisząc, trzeba z roślinkami się "dogadać" ;:306 .
Jeżeli chodzi o znawstwo tematu o uprawie Adenium, to Forumowicz o nicku "Jerzyk" - może być wzorem do naśladowania prze innych. Od Niego dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy o tych roślinach, kiedy był jeszcze na innym Forum, polecam lekturę Jego wątku. Wielu Forumowiczów uprawia dużo wcześniej Adenium i zapewne dysponuje większą wiedzą praktyczną niż ja. Wątek o Adenium na tym Forum założony został 03 stycznia 2008, a ja "dołączyłem" do wielbicieli tej rośliny dopiero w 2010 roku, wysiewając kilkanaście nasionek z różnymi, nie zawsze pozytywnymi efektami.
Mieczysław
x-M-k
---
Od: 23 maja 2014, o 23:33

Post »

U Jerzyka też już byłam :) ;:333

Będę tu zaglądać, bo bardzo mi się tu spodobało.

;:3
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będę tu zaglądać, / ... /
- będzie mi bardzo miło.
Drugi kwiat na kwitnącym po raz pierwszy Adenium z wysiewu nasion 24.02.2012 r, przerósł rozmiarowo swojego poprzednika. Jest już w pełni rozkwitnięty i osiągnął 6,5 cm średnicy:

Obrazek
Mieczysław
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39

Post »

Oglądam Mietku te Twoje różyczki i tak sobie odliczam ile mnie jeszcze przyjdzie poczekać na pierwsze kwiaty .W/g wyliczeń najstarsze powinny zakwitnąć już za rok :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli pogoda będzie dopisywać, możesz zobaczyć kwiaty wcześniej.
Mieczysław
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Wspaniale Adenia czy Adenium ja jakoś nie miałam do nich szczęścia, ale Twoje wyborne ;:215
newja72
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 kwie 2015, o 17:19

Post »

Witam Was serdecznie :) Właśnie przed chwilą dołączyłam do Was :) Pewnie będę zadawała całą masę bzdurnych w Waszej ocenie pytań, ale wybaczcie, od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką Adenium :D
newja72
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Pewnie jest już gdzieś ten wątek, ale nie potrafię go znaleźć. Czy i jak da się zlikwidować wełnowce z adenium i w jakim stopniu są one groźne ta tej rośliny? Byłambym wdzięczna za pomoc ;:145
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

/ ... / w jakim stopniu są one groźne ta tej rośliny?
- w swojej krótkiej przygodzie z uprawą Adenium, nie miałem do czynienia z wełnowcami w Adenium. Zapewne są szkodliwe w takim samym stopniu jak dla innych roślin, tz mogą "wyeliminować" roślinę z kolekcji.
Czy i jak da się zlikwidować wełnowce z adenium / ... /
- proszę przestudiować: ten wątek oraz ten. Wypowiadają się Forumowicze, którzy mają wypróbowane metody i doświadczenie w zwalczaniu tych szkodników. Drugi odnośnik, "prowadzi" do typowego wątku o Adenium i problemami związanymi z uprawą tej rośloiny.

:wit proponuję założyć swój wątek i w nim zadawać pytania lub w wyszukiwarce, która jest na stronie Forum. Należy tylko wpisać "co chcesz wyszukać", więcej osób będzie mogło wypowiedzieć się na interesujący Ciebie temat. W moim wątku możesz nie spotkać odpowiedzi na temat, którym jesteś zainteresowana z prostego powodu, mogę nie znać odpowiedzi :oops: , a nie wszyscy Forumowicze zaglądają do mojego wątku i zapoznają się z Twoim zapytaniem.
Mieczysław
newja72
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Bardzo dziękuję :) Nie bardzo potrafię się jeszcze tutaj poruszać :oops: Masz piękne adenia :) A ja mam problem z kupnem zwykłego perlitu :(
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

możesz kupić ... tutaj lub ... tutaj - po bardzo przystępnych cenach, zarówno perlit jak i wermikulit, zdecyduj tylko jaka ilość Ciebie interesuje.
Mieczysław
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”