Mój ogród- moja oaza spokoju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród- moja oaza spokoju

Post »

A u mnie na razie roślinki posadzone miedzy trawą. Zastanawiam się czy wokół przekopać. Widzę w innych ogródkach, że albo kora, albo kamień, badz goła ziemia. Nie wiem co lepiej.

-- 31 sty 2015, o 00:15 --

Mi bardzo też podobają sie zawilce wieńcowe Holland i fokker.,cudne. Kupiłam w mieszance, posadziłam, ale nie wiem czy coś urośnie, bo w tym miejscu rył kret. Ale trudno jak się nie udą, to następnym razem.
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alaniu - byle do wiosny, plan już jest czekam tylko na możliwość realizacji.

Beatko - prostanhera jest u mnie 3 lata, nie wiedziałam że jest wrażliwa na mróz, posadziłam ją pod wiązem w otoczeniu innych mniejszych roślin więc ja osłaniają. Nie wykopywałam jej na zimę i w tamtym roku zakwitła pierwszy raz. Po prostu widok jest oszałamiający. Niby nie pozorna roślinka a tyle mi dala radości. Wiem że jest jeszcze odmiana o różowych kwiatach i już się za nią rozglądam.

Pauli - dziękuję, nawet nie myślałam ze rośliny mogą sprawić tyle szczęścia i radości.

Martusiu - nie zrażaj się, trzeba próbować bo naprawdę warto. U mnie tez jest kretów co nie miara, i wkurzam się bo działka z tymi kopcami wygląda jak pole minowe, ale na trawniku mi to tak bardzo nie przeszkadza, gorzej jak mi wejdzie w rabaty. Co do tego czy mieć gołą ziemię, czy kore czy kamyki, to bardziej zależy od Twoich upodobać, trawy wyglądają ładnie na kamykach, różaneczniki i wrzosy na korze a inne byliny to chyba goła ziemia, którą w miarę ich wzrostu same przykryją. Ale to ja tak myślę.

Za oknem mokry śnieg wali tonami. Można się załamać. Naładowałam akumulatory wstępując do ogrodu Basi (Baasik). Pozdrawiam wszystkich w sobotni ranek.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu prostanthera cuneata? Bardzo ładny krzewik (wujek Gugle mi podpowiedział :lol: )
Gdzie go zimujesz?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

:wit Aniu.
Przyszłam z rewizytą i zostanę na dłużej ;:108 . Posiadasz piękny kawał ziemi, czego zazdrości Ci chyba każdy ogrodowy zapaleniec. Z takim potencjałem możesz poszaleć ze wszystkimi chciejstwami. Pracy dużo, ale już widzę oczyma wyobraźni te rezultaty... Staw istne cudo, pełny romantyzm. Czytałam podpowiedzi na temat jego obsadzenia i pływających kwiatów ;:215 pomysł.
A z przesadzaniem roślin to zupełnie normalne, nie spotkałam nikogo, kto miałby ogród i nic w nim nie przesadzał i nie zmieniał. To dopiero byłoby nienormalne...w ogrodzie zawsze jest coś do przesadzenia, i te zmiany potem tak cieszą.
Jeśli chodzi o róże to mogę pomóc w wyborze odmian, tylko nie wiem jakie są Twoje oczekiwania?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Taka mięta to rarytas dla cierpliwych ogrodników. ;:138 Gratuluję, piękne kwiaty. Mnie też zasypało ciężkim śniegiem.
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59

Post »

Aniu :wit
Strasznie mi się u Ciebie podoba ;:oj Największe wrażenie robi na mnie staw. Zawsze chciałem mieć duży zbiornik wodny obok domu, ale zostałem przy oczku :) Róże, śliczne, a szczególnie ta pienna ;:215 Niezła kolekcja lilii. Ja również je uwielbiam i mam tez ich sporo w ogrodzie. Mam też wysiane z nasion, ale są malutkie jeszcze. Liliowców w sierpniu kupiłem chyba 13 gatunków :tan Na wiosnę będzie co oglądać :wink:
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Aniu masz piękny dom, duży ogród, a w nim mnóstwo cudownych roślin!
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Aniu - Prostanthera u mnie rośnie w gruncie juz teraz zaczął się 4 rok. W tamtym roku zakwitła po raz pierwszy. Jest posadzona pod wiązem między innymi mniejszymi roślinami może jest jej ciepło. Wiem już że jest jeszcze o różowych kwiatach i juz na nią poluje.

Dorotko - cieszę się że do mnie trafiłaś. Będę Ci wdzięczna za pomoc z różami. Chciałabym róże takie żeby były gęste od kwiatów krzaczki wysokości do 50cm - 80cm i wszerz do 50-80. Drobne kwiaty lub większe byle obficie i długo kwitły. Widziałam kiedys takie u kogoś ale nie zrobiłam zdjęć. Gdybyś więc mogła mi pomóc to jak najbardziej słucham.

Soniu - ja już odliczam dni do wiosny, już nie długo.

Kamil - obiecaj że będziesz robił zdjęcia zwlaszcza lilii i liliowców i będziesze je zamieszczał. Innym roślinkom też rób bo kocham je wszystkie.

Smolka - bardzo dziękuję za miłe słowa. Zapraszam do siebie na wiosnę kiedy buchnie kwieciem.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Aneczka a próbowałaś ukorzeniać patyczki tego cuda ;:170
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Beatko nie próbowałam bo ogrodniczka ze mnie była jak z Bożej łaski. W tym roku będę próbować rozmnażać większość roślin. Zapaliłam się do tego okrutnie. Z wiciokrzewem i hortensjami poszło mi nieźle. Więc zobaczymy. Byle do wiosny,

Dorotko takie mi się podobają. Tylko jakie to są?
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Cudne ;:333 niestety co do odmian to nie pomogę.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Aniu czy ta piękna kolekcja róż jest Twoja :?:
Aż mnie powaliło , tchu mi brakło , a jeden zawał już miałam :D
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Aniu ale śliczne ;:oj ;:oj ja też bym takie chciała ;:108
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p

Post »

Kochane Jadziu i Tereniu. Ja też bym takie chciała. Dorotka napisała że może mi podpowiedzieć coś o różach tylko nie wie jakie mi się podobają więc dodałam zdjęcie. Nie miejcie zawału to nie moje a szkoda. Ale kiedyś też takie będziemy miały.
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

http://www.rozaria.pl/roze-parkowe
Ja posadziłam jesienią Candy Rain i Eden Rose. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”