Czosnek zimowy cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.4
SylwesterK6 Pierwsza hipoteza-jakaś wiroza (porażenie przez wirusy) ew.druga mniej prawdopodobna -nicienie. Czy próbowałeś zobaczyć jak wygląda w środku poskręcany liść?Może widać w nim jakiegoś szkodnika?
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaglądałem w środek liścia ale nic tam nie ma. Tylko ten liść wygląda jakby był składany na kawałki bez rwania i wyszła z tego harmonijka. Ten liść tak się zwija ale od góry- od czubka liścia i nie sięga aż do samego dołu. Co radzicie mi w tym momencie? Czym pryskać, wyrwać? Na początku maja mam zamiar pomidory tam sadzić obok, czy to nie będzie przeszkadzać?
Mam tę moc - Sylwek
- Sybil
- 200p
- Od: 9 kwie 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Identyczne harmonijki widziałam na lisciach traw, gdy zrywałam dla swinek morskich. Nie zwróciłabym uwagi, jakby nie ten wątek. To własciwie nie jest spiralnie zwinietę, tylko w harmonijkę, nie za bardzo pasuje do opisu błotniszki (a zdjęcia tam nie ma). Nie mam pojęcia co to, ale spróbuję poguglać.
Hmmm, jedyny na razie trop, na jaki wpadłam to zwijanie się liści jako niedobór boru (jako efekt nadmiernego wapnowania, podsypywania popiołem z kominka). Brak przekonujących zdjęć, szukam dalej z czystej ciekawości.
Ciekawe, czy któryś z naszych fachowych ogrodników lub doświadczonych działkowiczów spotkał się z takim zjawiskiem?
Hmmm, jedyny na razie trop, na jaki wpadłam to zwijanie się liści jako niedobór boru (jako efekt nadmiernego wapnowania, podsypywania popiołem z kominka). Brak przekonujących zdjęć, szukam dalej z czystej ciekawości.
Ciekawe, czy któryś z naszych fachowych ogrodników lub doświadczonych działkowiczów spotkał się z takim zjawiskiem?
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
Na razie wstrzymam się z wyrywaniem. A czosnek trzeba podlewać wodą co jakiś czas żeby nie usechł? Bo ja tak robiłem może więc dlatego że za mokro? A druga sprawa to jak pryskałem miedzianem winogrono białe to możliwe że coś spadło i na czosnki. Może to i od tego być?
Mam tę moc - Sylwek
Często to wina oprysku herbicydem, nawet zawianego od sąsiada.
Mogłeś go przelać i dlatego tak się dzieje albo tak jak mówisz od oprysku. Poczekaj jeszcze trochę i zobaczysz co się będzie działo.
- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
Co ile nawozić czosnek azofoską raz na miesiac ???
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Nie odpowiem Ci co do azofoski.Swój czosnek zasilam wczesna wiosną(początek marca) saletrzakiem jak na opakowaniu.Za dwa tygodnie jako nawożenie pogłówne użyję saletry amonowej.Dodatkowo 2-3 krotnie opryskuję florowitem uniwersalnym.I to wszystko.

- farmer123
- 100p
- Od: 29 gru 2014, o 12:52
A opryskiwanie miedzianem???
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Nie opryskuję czosnku miedzianem.Przed sadzeniem moczyłem go w nadmanganianie potasu.

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Pozdrawiam Jola
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Ha ale TY masz rządki szerokie jak ława. Swoją drogą to zrobiłam marnotrawstwo miejsca, wstyd mi
Mogłam też między truskawkami wścibić. Hym a w sumie
byłoby to może wygodniejsze do chodzenia. Tak co drugi rządek żeby dupką ciągle o coś nie zawadzać. Czuję się oświecona
Ps. wiosenny czosnek też istnieje?

Ps. wiosenny czosnek też istnieje?
Pozdrawiam Jola
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
U ludzi istnieje wiosenny, ale na moim spłachetku nie 
Rządki truskawek dosyć szeroko - mają urosnąć solidne krzaczory, takie mam życzenie

Rządki truskawek dosyć szeroko - mają urosnąć solidne krzaczory, takie mam życzenie

Pozdrawiam Eugenia