Ogród za borem - Danio

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nalewko pampuchy można robić ze wszystkim. Ja robię z truskawkami, jagodami, jabłkami, śliwkami. Moja koleżanka wkłada do środka czekoladki z bombonierki. Te owocowe polewam masełkiem lub śmietaną zmiksowaną z jagodami lub truskawkami. Można również robić bez nadzienia i polewać jak wyżej lub w wersji wytrawnej polane gulaszem.
Życzę smacznego!
Bożenko witam Cię serdecznie. O kloniki się nie martw, jak przekwitną zrobię sadzonki i się podzielimy
Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś kolejna porcja fotek. Walczę z chwastami i końca tej walki nie widać, ale nie będę narzekać, bo lepsze to niż susza. Obrodziły ogórki i pomidory, więc po powrocie z działki biorę się za przetwory. Właśnie w tej chwili "robią się" ogórki oraz dżemik z jeżyn wg przepisu Jadzi1
Teraz odgruzowuję skalniak, kiedyś był ładny, ale założyłam go na szybko, na niezbyt dobrze przygotowanym podłożu i po 2 latach skalniak zamienił się w busz
Obrazek
Obrazek
To fragment "odgruzowany"
Obrazek
Obrazek
Tegoroczne goździki
Obrazek
Tykwa na klonie, ciekawe, czy owoce zdążą dorosnąć?
Obrazek
Obrazek
Floksy i przegorzan
Obrazek
Warzywnik z daleka, żeby nie było widać jaki zarośnięty.
Obrazek
Moja nowa inwestycja - kącik z ławeczką - otoczenie do zagospodarowania
Obrazek
Dzwoneczki na drzewie - ten rok jest bardzo wietrzny, więc próbuję oswoić wiatr.
Obrazek
Moja psina po kąpieli błotnej
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale u Ciebie ciekawie,piękne kwiaty ,pyszne jedzonko aż ślinka leci.Z pzyjemnością spacerowałam po Twoim ogrodzie i czuję sie wspaniale.Pozdrawiam Cie mocno :D :D :D
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Witam Cię Dorotko :lol:
U Ciebie ogród pokazany z poczuciem humoru :lol: :lol: uśmiałam się ,że hej :lol:
Twoja psina piękna a po kąpieli błotnej to laska z niej niesamowita :lol: Moja Tekla pływała dziś z gośćmi rowerkiem wodnym ,byli nią zachwyceni :lol: :lol: moje kochanie to też labek
Pozdrawiam Cię kochanie i życzę dobrej nocki :lol:
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Witam Cie ponownie ,jak lubię Do Ciebie przychodzić :D a psinke masz wspaniałą .Pozdrawiam gorąco
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Pozwolilam sobie obejrzec twój ogród. Masz piękne rośliny. Spóbowałam różnież twoich pampuch. :D W Poznaniu na te kluchy mówi się "pyzy" i jada z ciemnymi pieczeniowymi sosami, pieczonym mięsem (np. kaczką, wołowiną) i z modrą kapustą. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jollla witam Cię serdecznie, proszę uprzejmie częstuj się, smacznego. Dziś u mnie na obiad leniwe pierogi, zwane u nas kopytkami. Robię je w robocie i zanim woda się zagotuje już są gotowe do gotowania. Polecam dla zapracowanych.
Safiori witam w moim ogrodzie. Fajnie, że jesteśmy z różnych stron Polski i możemy wymieniać doświadczenia. Zapraszam jak najczęściej.
Jadziu, sama chyba wiesz, że poczucie humoru, pozwala zachować zdrowie i młodość. W mojej pracy na codzień spotykam się z takim ogromem ludzkiego nieszczęścia, że aby móc dalej działać i nie ulec tzw. zespołowi wypalenia, muszę odreagować. Stąd między innymi ten ogród na odludziu. Dużą ulgę przynosi obserwacja przyrody - widok, że mimo wszystko po zimie nastaje wiosna, a z cebulki w głębi ziemi co roku wyrasta nowa roślina. Myślę, że mnie rozumiesz?
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Dorota wybacz , że dopiero dzisiaj do Ciebie trafiłam . Zawsze brakuje na wszystko czasu . Dzisiaj też robię ogóreczki Jadzi1 . Są wspaniałe - rewelacja .
Bardzo ładną masz działeczkę - odskocznię od trosk i miejsce " ciężkiej " pracy . My wszystkie tutaj jesteśmy porażone jakąś dziwną chorobą ,/ tylko chyba nie ma numeru / - ogrodnictwo , kwiaty i piękne krzewy .Podoba mi się u Ciebie - uprawa karczochów , smardzów - taka różnorodność .
Mam jeszcze pytanie odnośnie szczepienia rododendronów i borówek . Pierwsze słyszę i nie wiem co i jak . Borówki mam i owocują nie za bardzo . Rododendron mam w planie na wiosnę . Proszę jakbyś mogła coś na ten temat napisać byłabym bardzo wdzięczna . Trzeba się uczyć całe życie.
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewuniu w moim ogrodzie.
Rododendrony i azalie zaszczepiłam szczepionką mikoryzową. Są to zarodniki grzybów, które w naturalnym środowisku żyją w sybiozie z roślinami kwasolubnymi, pomagają im pobierać wodę i sole mineralne. Pewne ilości tych grzybów można dostarczyć roślinom, podsypując pod nie ziemię przyniesioną z lasu, ale szczepionka jest wygodniejsza i bardziej skuteczna.
Podawałam ją pod koniec lata w pobliżu korzeni. Kupiłam preparat firmy Zielony Dom i jestem zadowolona.
Pozdrawiam Dorota
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Napisz coś wiecej o błędach w zakładaniu skalniaka bo mam zamiar wiosną sobie taki mini-skalniak stworzyć a nie mam o tym specjalnego pojęcia i na pewno popełnię kupę błędów....
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko moim największym błędem był pośpiech. Było to pierwsze zagospodarowane miejsce w moim ogrodzie, więc nie chciałam czekać z nasadzeniami. Przekopałam miejsce pod skalniak, powyciągałam trochę kłączy perzu i pokrzyw i od razu poukładałam kamienie i posadziłam rośliny. Bardzo szybko zaczęły się pojawiać pierwsze źdźbła perzu, kóre od razu wyrywałam, ale wróg rozrastał się w głębi - między korzeniami roślin i pod kamieniami. Do tego doszła inwazja z zewnątrz, czyli z trawnika i pobliskich zarośli, które w większości stanowi tarnina. W pewnym momencie już nie dało się pielić, trzeba wszystko przekopać na nowo i na nowo posadzić rośliny. Między ich korzeniami siedzą kłącza perzu, więc należy bardzo uważać.
Tak wygląda skalniakowy busz /nie mylić z prezydentem USA :lol: /
Obrazek
Moja rada, trzeba bardzo starannie oczyścić miejsce pod skalniak. Dla bezpieczeństwa - przekopać, odczekać jakieś 4 tygodnie i znowu przekopać. Oddzielić skalniak od trawnika najlepiej grubą folią wywiniętą na zewnątrz, na której ułożymy kamienie / sposób ściągnięty od Mag/
Życzę wytrwałości.
Obrazek
Jesień tuż, tuż
Obrazek
Obrazek
Dalia i ostatnia lilia
A teraz zapraszam na zupę krem z cukinii
Obrazek
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to z tym u mnie nie będzie kłopotu - odziedziczyłam zadbany ogród a skalniak ma powstać w miejscu dzisiejszej rabatki na której jest już kilka kamieni i roślin typowych dla skalniaków :)
Muszę tylko nasypać ziemi, dołożyć kamieni i kilka nowych roślinek i gotowe :)

Nie mam żadnej dalii :( ale na pewno sobie sprawię :)
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko, nie ma sprawy, jeśli chcesz jesienią podeślę Ci karpy :P
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:1

Przypomnę ci za rok bo skalniak będę robiła wiosną :)
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Dorotko pięknie mi odpisałaś :) dziękuję :lol: to bardzo mądre słowa Obrazek
Życzę spokojnej nocki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”