Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

"... coraz mniej mi się chce wklejać zdjęcia i pisać. Myślałam, że z nadejściem późnej jesieni forum się ożywi, a tu wręcz przeciwnie, bo wszyscy jakby zasypiają i nie chce im się komentować fotek. Na razie jednak mam jeszcze nadzieję, że wkrótce się towarzystwo rozkręci ..."

Wandzu, mnie już dopadła Twoja zachęta ;:65 i obiecuję, że nie tylko będę zaglądać, ale i cosik napiszę. Ostatnimi czasy jakoś tak pasywnie u mnie się działo ... ;:222 , ale czas na zmiany!!!
Dzięki za iskierkę napędu ... ;:196 .
wanda7 pisze:Amazed Fairy.

Obrazek

Obrazek
Wydaje mi się, że właściwa jej nazwa to Ashamed Fairy.
Również ją mam, posadzoną w donicy i powiem tak: jest niesamowita! Niezmordowanie kwitnie calutkie lato. Nawet sama się oczyszcza (chyba, że ją w tym wyprzedzę :wink: ). Jest zdrowa, a jesienią, kiedy kwiatów jest mniej, jej listeczki przebarwiają się kolorowo. Bardzo, bardzo wdzięczna odmiana ;:108 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

[quote="miwia"]
Wtrącając się do dyskusji z Mati 1999 zapewniam, że u mnie New Dawn i Rosarium Uetersen są niezawodne. Nie chorują, kwitną i jestem z nich bardzo zadowolona. A łatwo to one u mnie nie mają, oj nie ;:185
[quote]
-Mnie to ciągle ciekawi bo połowa forumków jest niezadowolna z nich a druga wręcz przeciwnie ;:oj
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Tara, no właśnie tak jak pisałam, moja Bonica nie ma zamiaru rosnąć 1,20 m, tylko ma już po dwóch latach pędy prawie trzymetrowe. W tym cały szkopuł. Sama nie wiem czy skracać, czy zostawiać.

Miwia, oj jak to przyjemnie witać nowego gościa. Zresztą, jak piszesz, wcale nie tak nowego, bo od jakiegoś czasu "utajonego". Dziękuję za wizytę, zajrzałam też do Ciebie i zobaczyłam baaardzo interesujący ogród, ale jego dokładne obejrzenie pozostawiłam sobie na później. Dzisiaj nie zdążę, bo wybieram się do teatru, ale jutro z wielką radością. Jeśli chodzi o różę BI, to strasznie bym chciała, żeby moja też tak rosła jak u ciebie. W pierwszym roku było lepiej, w drugim przycichła. Tak jak napisałam nad jej fotką, ogromnie trudno mi złapać obiektywem jej rzeczywisty kolor. Cykam ją ze wszystkich stron, lecz stale wychodzi mi zbyt jasna. A na jakim stanowisku rośnie Twoja?

Rozeta, nie może być, to ty? Ależ Cię długo Moniko u mnie nie było, tęskniłam :D Dzięki za odezwanie się no i oczywiście za czujność. Masz rację, to oczywiście jest Ashamed Fairy. Już poprawiłam i usunęłam moje drugie zdjęcie z niefortunnym podpisem. Wiesz, ja już nie mam w donicy ani jednej róży. Wszystkie poszły do gruntu i od razu odżyły, jakby tylko na to czekały :)

Mati, no cóż, to kwestia gleby i stanowiska ;:108
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu ja gdyby Bonica miała takie pędy puściłabym jako pnącą, to zdrowa różyca - ja to mam fioła na tle pnących. Nie chcę wydawać werdyktu myślę jednak, że jeżeli pasuje Ci niższa to uformuj na taką wysokość jak Ci odpowiada, wówczas się bardziej zagęści i nie pozwalaj jej wybujać.
Formy pnącej tej róży nie widziałam.

Nawiążę do dyskusji nt.encyklopedii róż - moim zdaniem w każdym ogródku widzę, że staramy się przedstawiać swoje królewny - taka nasza ocena jest o wiele bardziej pomocna aniżeli tworzenia wydań encyklopedycznych. Najważniejsze, że możemy porównywać daną odmianę w poszczególnych zaprzyjaznionych ogródkach i takę encyklopedię w pełni popieram i chętnie z niej będę korzystać i korzystam. Wiedza np.Hanki55 zawsze dla mnie była i jest nieoceniona przy jednoczesnym niesamowitym poczuciu humoru - na marginesie: Haniu zaglądaj do nas częściej Skarbnico Wiedzy Jak nieco się ogarnę ze swoimi sprawami też chciałabym bardziej przyłożyć się do opisu swoich róż, skoncentruję się na moich spostrzeżeniach i co mi brakuje - inne nazwy danej róży. Dlaczego? mam kilka róż tej samej odmiany ale o innej nazwie - a wszystko dlatego, że nie przywiązywałam do tego uwagi a szkoda.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A ja po prostu oglądam, czytam i podziwiam ;:215 . I koduję sobie te najładniejsze i najzdrowsze w jakimś zakamarku umysłu. Może mi się kiedyś ta wiedza przyda ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ja to jestem zawsze spóźniona na wszelkie rozdawane nadwyżki :;230 Czy chciało mi się oglądać? dziwię się, że o to pytasz, przecież fajnie prowadzone ogrody zawsze ogląda się z wielką przyjemnością ;:333 . Ostatnio błądziłam po internecie w poszukiwaniu sprawdzonych róż i gdzieś wyczytałam, że faktycznie można spotkać Bonicę prowadzoną jako pnącą. Może są dwie odmiany tej samej róży ;:224 A może potrzebuje twardej ręki i ostrego sekatora ;:306 Mam ten sam problem z Venrosą. W tym roku wystrzeliła na sporo ponad 2m, a wg katalogu powinna mieć max 1.4 :lol:
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, czekałam na Burgudy Iceberg. Mam ją od zeszłej jesieni, posadzoną obok babki, czyli Iceberg. Zastanawiałam się, czy nie dokupić mamusi (Brilliant Pink Iceberg), ale jej kolor mi nie leży.
Jak napisałaś, kolor oddaje tylko pierwsze zdjęcie i to jest to czego szukałam ;:108
Potwierdzam wiotkie pędy i dość dobra zdrowotność, trochę czarnych plamek pod koniec sezonu.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu nie było mnie kilka dni, a u Ciebie już 11 stron ;:224 . Będę codziennie zaglądać, bo inaczej to nie nadążę z czytaniem. A tyle się u Ciebie dzieje ;:7 .
Ascot też mam dwie, ale posadzone na razie osobno. I zauważyłam, że bardzo dużo zależy nie tylko od gleby i stanowiska, na którym rośnie dana róża, ale także od samej sadzonki ;:108 . Jedną Ascot mam kupioną w szkółce, drugą kupiłam na wyprzedaży w OBI. Ta kupiona w OBI mimo, że teoretycznie słabsza to kwitła pięknie. Ta ze szkółki jak na razie nie zachwyciła mnie ani ilością kwiatów, ani samym krzaczkiem. Obie są jednak zdrowe.
Avalon śliczne ma te falbanki....muszę się jej przyjrzeć.
Ballerina to bardzo wdzięczna, zwiewna róża. Uwielbiam ją za obfitość kwitnienia, długo utrzymujące się kwiaty. Moje mają ok.140 cm wysokości i tyle samo szerokości. Potrzebują dość dużo miejsca :) . Też pod koniec sezonu złapały trochę plam, ale można im to wybaczyć.
Na Baronesse polowałam od wiosny i wreszcie teraz jesienią mam ją już u siebie. Nie mogę się doczekać na jej kwiaty. Twoja jest ;:167 i cieszę się, że dobrze u Ciebie rośnie i tak ładnie kwitnie.
Zgadzam się z opinią o Bonice. Mam dwie...jedna stara ma ok. 10 lat, drugą mam od trzech lat. Ta starsza jest właśnie taka jak ją opisujesz. Niesforna, ni to pnąca, ni parkowa. Moja ma ze 140 cm, ale co roku tnę ją dość mocno nie pozwalając na zbyt dużą wysokość. Pędy ma wiotkie i muszę ją podwiązywać, bo inaczej leżałyby wraz z kwiatami na ziemi. Ale bardzo ją lubię za to, że jest zdrowa, niekłopotliwa i znosi dobrze cień...czasami nawet o niej zapominam.
Jeszcze odniosę się do wpisu Ani Pulpa222 na temat róży z dużymi kolcami. Aniu polecam Ci pnącą, białą Hellę. Ta ma kolce jak haki. Twoje psy będą ją omijały szerokim łukiem ;:306 jak tylko podrośnie. Mój Mango nawet się do niej nie zbliża.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, jakoś Biedronki nie mam po drodze więc rzadko w niej bywam, a jak bywam, to na cebule nie trafiam... Moje cebulki kupuję przez internet. Masz rzeczywiście mnóstwo odmian ;:oj Niektóre rzeczywiście mam, niektóre mam podobne (chociaż nazwa inna) a niektórych Twoich wcale nie znam. Żółte i pomarańczowe tulipany nie goszczą w moim ogrodzie - na razie. Planuję tzw. "słoneczną rabatę" właśnie z tego koloru kwiatami, ale dopiero w przyszłym roku ;:65 Bardzo jestem ciekawa tulipanowych łanów u Ciebie na wiosnę :D Jak sadziłaś po kilkanaście sztuk każdej odmiany to będzie cudnie ;:167
Co do długaśnych pędów Bonicy - może spróbuj je kulkować? Jak są wiotkie to powinno się udać, a efekt ;:215
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wanda,
Czy 'Burgundy Iceberg' może być posadzone obok 'Balleriny'? Liczę na twoje wyczucie estetyczne i obserwację pokroju krzewów? Teoretycznie dla mnie wydaje się ok, co Ty na to?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Taruniu, bardzo by się przydała Twoja encyklopedia, robiona według alfabetu. Nie tyle chodzi o nazwiska hodowców, daty i temu podobne info, ale właśnie o indywidualne doświadczenia związane z daną odmianą. Ja uwielbiam takie historie, zresztą nie tylko dotyczące róż. Przydatne byłyby też te rozmaite nazwy dla danej odmiany, o czym sama wspomniałaś. Ja np. niedawno dowiedziałam się tutaj od nena08, że Aachener Dom i Pink Panther to to samo. Spotykałam się wcześniej z opiniami na temat PP i nie miałam pojęcia, że dotyczą mojej róży.
Swoją Bonicę puszczę właśnie jako pnącą. Co mi to szkodzi. Najwyżej długi pęd zmarznie i stanie się ona zwyklą rabatówką. Aniu, zobacz jak sobie mieszka bodziszek od ciebie (na zdjęciach niżej) :D

Jode, ja kiedyś też tak robiłam. Sporządzałam sobie na wszelki wypadek w zapiskach listę róż polecanych i teraz mam ją jak znalazł.
Nifredil, być może faktycznie są dwie odmiany Boniki. Bo raz piszą o niej jak o niskiej rabatówce, a innym razem widzę jej zdjęcia jako wielkiej rozłożystej odmiany. Na razie nie będę swojej ograniczać. Tak z ciekawości. Ona u mnie już jest pnąca, ale zobaczymy po zimie, która to wszystko zweryfikuje. Venrosy nie znam, muszę luknąć do interentu ;:108
Nena08, A czy swoją BI ścinałaś Aniu? Bo ona jakaś dziwna jest pod tym względem. W miejscu cięcia nowe pędy wyrastają niemal pod kątem prostym i to sprawia, że krzaczek jest jakby poplątany. Też tak masz?

Dorotka350, oj jak dobrze, że znów jesteś, bo myślałam, że dopadło cię dłuższe zniechęcenie. ;:196 Odniosę się do twoich uwag co do Boniki. Ta moja wysoka ma sztywne pędy, a jeden nawet mógłby już służyć jako pieniek. Szkoda mi tego ciąć. Zobaczę, co dalej będzie. A w ogóle to widzę, że ta odmiana budzi wiele emocji, gdyż jest nieprzewidywalna. Co ogród to inna opinia, lecz wszyscy chwalą, że zdrowa :D
Co do twoich Ascot to bardzo dziwne, że akurat marketowa okazała się lepsza. Nie spodziewałabym się tego.

Elwi, zakulkowałam jeden pęd tej swojej Boniki, choć był badzo gruby. Nie udało mi się go przygiąć do ziemi, ale pzyczepilam do pobliskiego dzewka. Pęd wypuścił wiele kwitnących pędzików do góry.
Słówko o "słonecznej rabacie". Choć na ogół nie lubię zółtego w ogrodzie, to taka oddzielna rabata bardzo mi się podoba. Jest wspaniala na pochmurne dni i podłe nastroje. A już taka tulipanowa słoneczna to będzie super widok :D Elwi, ja co roku jeżdżę po cebulki na jesienne targi do Skierniewic. Tam to jest dopiero wybór, tylko niestety tłumy ludzi zniechęcają do zakupów. Czy kupowane przez Ciebie cebule w necie są zgodne odmianowo?

Justynka, no niestety, ja bym ich razem nie posadziła. Obie róże są zbyt wyraziste, zbyt indywidualne. Zaćmiewałyby siebie nawzajem. Myślę, że Ballerina najlepiej wygląda jako soliter, a z kolei BI dobrze wygląda na tle jasnych jednobarwnych różyczek. Natomiast gdyby posadzić duży szpaler Ballerinek, a przed nim szpaler BI, to co innego. Wtedy byloby OK. Będąc w dużej masie, nie pozwoliłyby się przytłoczyć.

Dzisiaj jako przerywnik w opisie różyczek pokażę swoje BODZISZKI, na które "wzięło" mnie dwa lata temu. Nie wszystkie jeszcze zakwitły, niektóre nadal się rozrastają. I nie wszystkie mnie zachwyciły, jak to zwykle bywa. Jednak w sumie jako towarzystwo dla róż są doskonałe.
Obrazek

Bodziszek wspaniały od Tary :D
Obrazek

Obrazek

Kantabryjski - mam go już kilka lat i bardzo się rozrósł.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maculatum kwitnie najwcześniej:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec Summer Skies mój ulubieniec, który w tym roku przebił wszystkie inne i należy mu się cała sesja. ;:167
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Piękna bodziszkowa kolekcja,Wandziu
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ale kolekcja ;:oj wiesz że traktuje je jak chwast :oops: :lol: :;230
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

:shock: :shock: nawet nie miałam pojęcia, ze jest tyle odmian bodziszków :oops: Niesamowita kolekcja, Summer Skies chyba najpiękniejsze ;:108
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dziękuję Ci za opinię.
Widzisz.... Opierając się na zdjęciach, można łatwo popełnić błąd.
Tak miałam z dwoma różami u siebie. Oddzielnie obie piękne, a razem - jedna z drugiej robiła biedniejszą siostrę, mimo, ze obiektywnie nawet tamta jest ładniejsza.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”