Kochani , serdecznie dziękuję Wam,ze dzielicie moją radość z powodu 'ogrodowego' wyróżnienia.
Milenko!/Vamila/
Pawle ! będzie kilka rabatek kolorystycznych / obowiązkowo kwitnących przez niemal cały rok
Wiesz, celowo posadziłam np. trawy dosyć gęsto , aby zapełniły wiosną puste pole/ w razie potrzeby będzie selekcja/.
Wiosną gęsto obsadzę jednorocznymi , będą tylko kamienne ścieżki i "burza "kwiatów
Oczywiście 300 złotych - tez przyda się Przebarwienia berberysów- fakt- imponujące .
Kasiu! 
skorzystałam z Twojej podpowiedzi kochana, i dosadziłam do tej rabatki"krwistej", rozchodniki. Jako,że posadzone teraz róże, trawy i rozchodniki, wiosną nie zapełnią jeszcze pustych miejsc , obsadzę czerwonymi szałwiami i pelargoniami rabatowymi . Co sądzisz? Nie toleruję pustych plam ziemi.Bukszpanowe kulki miałam już posadzone na obrzeżach tejże rabatki/ kształt ma " łezki"
Dzisiaj u mnie cały dzień mgliście i tylko 7C, wczoraj w ogrodzie robiłam w krótkim rękawku ! 19C w słońcu.
Grażynko! dziękuję kochana

Motywację i chęci to ja mam - moi bliscy aż się dziwią, skąd mam tyle energii i zapału?
Ja im na to -Najważniejsze aby chciało się "chcieć". O dziwo! im więcej jestem w ruchu , tym mniej odczuwam dolegliwości z kręgosłupem/ a mam poważne/. Kochana , ja dopiero po przejściu na emeryturę na poważnie połknęłam bakcyla ogrodowego. Wcześniej nie miałam czasu , więc dbałam tylko o porządek w ogrodzie. Dominowały drzewa , krzewy i trawniki. Teraz najchętniej nie wychodziłabym z ogrodu/ na pewno dodatkowym atutem jest to ,ze mam go pod 'nosem". Nawet gdy aura nie sprzyja,siedzę w oknie i snuję plany
Eluniu!koniecznie musiałam przenieść warzywnik . Po pierwsze : bliskie sąsiedztwo szpaleru brzóz, które były sadzone ot tak, bo na pewno nie wszystkie przyjmą się/ przyjęła się każda/ sprawiły ,ze warzywa były mizerne Brzozy mają płytki ale bardzo rozgałęziony system korzeniowy..Warzywnik będzie teraz w miejscu gdzie sadziliśmy ziemniaki . Niestety jako ,ze u nas uprawy ekologiczne w tym roku niemal tyle samo wykopaliśmy ziemniaków, ile posadziliśmy

Narobiłam się przy nich niesamowicie a wystarczy nam ich może do końca listopada. Nie powiem kilka rajek posadzę wczesnych , a resztę zajmą warzywa. Przy nowej rabatce, najdalej od brzóz pozostaną na razie truskawki , ponieważ posadziłam je jesienią ubiegłego roku. Dobrze wykompostowane podłoże dało rezultaty. Sadzonki są dorodne a i owoców było sporo.
Ewuniu! dziękuję , nie powiem - satysfakcjonujące to wyróżnienie.
Jurku! 
ojej, ostrożnie -nie zrób sobie krzywdy