Moja ucieczka.....cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja ucieczka.....cz.2

Post »

Marzenko to wstaw zdjęcie tej nn :wit
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko odmiana Diamant Rouge od razu wpadła mi w oko jak tylko pojawiła się na rynku bo ma ciekawy opis - ponoć szybko zmieniają barwę na różową, ostatecznie wybarwiają się w kolorze maliny i czerwonego wina.
Wprowadzenie takiego koloru do kolekcji byłoby ciekawe ale czy faktycznie osiąga taki kolor ?
Jak ma sie kilka sztuk krzewów to nie ma znaczenia ale przy większej ilości szuka się "inności" choćby przez jakiś czas - mam na myśli fazy kwitnienia i zmiany dobrze widoczne w tym czasie.

Dla podparcia tematu przykładowe zdjęcia z ubiegłego sezonu z mojej działki :

DEGUDO h-buk w kolorach jesiennych 25-08-14
Obrazek

MAGICAL CANDLE
Obrazek

lub RHENY WANILLE FRAISE
Obrazek

Takie kolory były w ub roku pod koniec sierpnia a dziś 15.08 i póki co z racji obecnej aury u mnie ledwo rysują się cienie świadczące o wybarwianiu.
Za to kilka krzewów zgubiło liście od dołu a u kilku brzydkie liści z racji chlorozy bo lanie wody wypłukuje z podłoża cenne składniki ... i co ja na to pocznę ... ;:145
W ub roku RHENY WANILLE FRAISE miała ciężki okres i też liści sporo przypaliło ale kolorek super, który z każdym dniem był intensywniejszy.

Teraz uświadomiłam sobie,że nigdy nie próbowałam ukorzenić wanilkę - a Ty ?
Już mi się marzy drzewko na pniu ...
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - to moje drzewko II piętrowe to z Vanilki - te kwiaty -3szt. na pniu wyrosły olbrzymie - bałam się, że się rozłamią- pozwiązywałam je między sobą - muszę pomyśleć o jakiejś podpórce - może w kształcie parasola- gdzieś taką widziałam ale była bardzo droga. To drzewko z NN i Green Star jest bardziej stabilne.
U mojej mamy - Vanilka z mojej sadzonki przebarwia się na bordowo, u mnie na różowo, nawet Pinki Winki - cos kiepsko się wybarwia, tylko Early Sensation jest bordowa- to chyba wszystko zależy od stanowiska i rodzaju ziemi - mamy rośnie między różanecznikmi- więc dostaje te same nawozy. Mam nadzieję, że mój nowy nabytek pokaże za rok na co ją stać - chociaż i tak wg. mnie najładniejsze są te zbliżone do Limelinght - ale z tych nic nie chce wyrosnąć w górę :wit

MAGICAL CANDLE - tej też nie mam, jest piękna, ma ją moja bratowa - spróbuje ukorzenić sobie wiosną - ale na razie przypomina właśnie limonkę - zobaczę kiedy się zacznie wybarwiać :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Beatko pomidory smakowite. ;:215 Dobry czas dla nich, bo mało deszczu hamuje rozwój chorób grzybowych, choć znowu podlewanie konieczne. Moje donicowe też już smakujemy. Hortensje w tym roku zupełnie inaczej się zachowują. Moja Vanilka zamiast się przebarwiać, brązowieje, mimo podlewania. ;:160
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu- one brązowieją bo są przypalane przez słońce - ja mam przed domem od południowej strony Limonkę - i aż dziwne nie jest przypalona bo przed płotem rośnie wielgachna budleja - i to chyba od niej cień ratuje hortensje- u mamy przypalone - strona zachodnia. Za to z moim Bobo przed domem dzieje się coś niedobrego- stracił liście i kwitnie słabo - a jaka przyczyna??? już zaczynam podejrzewać przędziorki???
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Marzence do mojej kolekcji dołączyła hortensja Silver Dollar ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja cały czas czekam na swoje pomidory
Też mam w tym roku spore okazy
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo- a ja mam klęskę urodzaju- ale nie mają nasion- na razie zebrałam tylko z jednej odmiany- a resztę szukam zwzięcie i nic - pomarańczowe serca -pyszne :wit
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

No teraz będziemy porównywać tą hortensję ;:306 ;:306 ;:306
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Beatko pokaż swój ogród bo ciekawa jestem jak się mają hortensje :D
I proszę o pomoc - czy widziałaś może jakieś mądre podpory zabezpieczające koronę hortensji na pniu bo potrzebuję do swej Limelight ?
Całe szczęście, że moje pierwsze hortensje tak formowane mają niezbyt wysokie pnie bo planowałam je mieć w doniczkach jako przenośny element dekoracyjny. U tej jednak korona tak sie rozbudowała a co za tym idzie ilość kwiatów spora i w razie obfitych wiatrów i deszczu palik wzmacniający pień może nie wystarczyć.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu - mnie marzy się takie cudo http://olx.pl/oferta/kwietnik-pergola-C ... ahQ9P.html , ale nie ta cena - spytam się u nas ślusarza ile by kosztowało zrobienie - ale chyba kupię mężowi spawarkę i niech się uczy.
Ja potrzebuje 3 sztuki. Moja Vanilia też ma olbrzymie kwiaty - mam nadzieję, że w przyszłym roku będą drobiejsze. Mój sasiad mił kiedyś piękny stojak do róży drzewkowej, która mu zmarzła, muszę przejść się na zwiady co z nim zrobił - to były 3 pręty takie skręcone połączone 2 małymi kólkaami na dole i górze i rozgałęzione na dole i górze bardzo ładne :wit

http://www.floks.pl/obejma-na-roze-pien ... id668.html

http://www.koniczynka24.pl/pl/p/PODPORA ... ZE-150/193
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Beatko ja też oglądałam ten kwietnik parasolkę , oj nie za tą cenę ;:185 sama coś wymyślę :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko - dla mnie ta cena też jest zaporowa- ale jak któraś ma męża spawacza to marzenie może się spełnić - bo jest piękna :D ja zamówię sobie u Andrzeja K. już z nim rozmawiałam jak bedą przycięte to wyciągnę podpórki które mają i on dospawa mi kółka
z podpórkami w górę :roll:
Zamówiłam 7 róż:Polka, Osiria, Monaco, Ledy Rose, Lemon Parody, Chinatown i oczywiście Papa Meilland. - to będzie prezent imieninowy ;:306
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Zamówiłaś róże, których w ogóle nie znam
Fajnie będzie je oglądac
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Beatko widzę ,że róże zawładnęły Twoim ;:167
Prześledziłam Twoje zamówienie i żadnej z tych róż nie mam .
Marzenie z podpórkami do róż może Ci spełnić nie tylko spawacz /tak jak u mnie/ musisz jednak kupić lub pożyczyć spawarkę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”