Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
irbise
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 sty 2008, o 19:57

Post »

Bardzo wam dziękuje za wsparcie:)
Z wrażenia zapomniałam napisać jaki to storczyk :lol: oczywiscie phalaenopsis:)
Brązowych plam na korzeniach niestety nabawił sie u mnie, podlewałam tylko raz wodą z nawozem
(dałam mniej niz zalecał producent)
jeśli chodzi o podlewanie to mam zamiar podlewać raz na tydzień.
Zrobiłam zdjecia przed chwilą, ale aparat znowu padł, zaraz jak się podładuje wrzucę je.
Awatar użytkownika
irbise
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Zdjęcia

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
irbise
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
marta83
100p
100p
Od: 23 kwie 2008, o 10:41

C.d.

Post »

no to nie wiem dlaczego mógł u Ciebie dostać tych plam, zaleca się 1/4 dawki tej co na opakowaniu, może było za dużo nawozu, zauważyłaś może czy to stało się po podlewaniu, a może za wcześnie go podlałaś?kwalifikował się do podlewania(była lekka doniczka)ja swoje podlewam nawet co 10 dni,i co z tymi kwiatami. oglądałaś je?
martuś
Awatar użytkownika
irbise
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

na pewno dałam połowę tego co zaleca producent, czyli za dużo z tego co piszesz:(
Wszystkie korzenie były jasne, nie zielone, doniczka leciutka.
Trzymałam go w wodzie na pewno wiecej niź 2 godziny, moze dlatego?
marta83
100p
100p

C.d.

Post »

na zdjęciach nie wygląda ,żeby był w złej kondycji? nawet nie źle sobie u Ciebie żyje :) ale moim zdaniem ma sucho.... widać po podłożu, i jak ja podlewam to wsadzam doniczkę do miski z odstaną, przegotowaną z 1/4 nawozu najlepiej naturalny(nie powoduje zasolenia firmy zielony dom)i wsadzam go na 15 minut do niej,kilka razy w tygodniu zraszam liście lub przecieram wilgotną ściereczką. a te korzenie to naprawdę nie wiem(może inni się wypowiedzą) ale czasami takie były jak kupowałam storczyki w kwiaciarni(efekt nie odpowiedniej pielęgnacji)ja swoim storczykom zraszam je bo, to im dobrze robi zwłaszcza jak wilgotność jest nie za bardzo odpowiednia. radziła bym go podlać
martuś
Awatar użytkownika
irbise
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek

złe zdjecie wysłałam poprzednio, to jest właćiwe
marta83
100p
100p

C.d.

Post »

nie martw się, mam takiego samego to był mój pierwszy fanelopsis jakiego kupiłam sobie,też miałam z nim przeboje.ale teraz się poprawił i ma 2 kwiaty już. co do tych 2h to dużo za dużo a kiedy to było bo podłoże bardzo suchutkie?
martuś
Awatar użytkownika
irbise
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zastanawia mnie jeszcze jedno, w czwartek mija tydzień jak go podlałam
niestety jutro w środę wyjeżdżam i będę dopiero w niedzielę.
Jak myślicie podlać go jutro rano czy dopiero w niedziele?
Jeśli chodzi o podłoże to z tego co czytałam( u Was na forum) jest w porządku.
marta83
100p
100p

Dotyczy zdjęć

Post »

to tamte zdjęcia nie były bieżące? a te teraz(2 zdjęcia) są aktualne? powiem tak, ja podlewam swoje jak pisałam co 10 dni, korzenie sa wtedy jasnozielone, doniczka lekka, wkładam je do kąpieli na 15 minut a potem nadmiar ze spodka wylewam, doniczka nie może stać w wodzie.nie wiem już co mam Ci napisać, moim zdaniem za długo trzymałaś go w wodzie, może dawka nawozu była za duża, i może stoi w takim miejscu gdzie jest zbyt duży ruch powietrza zwłaszcza zimnego, a tak w ogóle to ja storczyki podlewam rano, żeby na wieczór zbędna woda nie stała, bo wiadomo nocą temp. jest niższa... i może to. obserwowanie tych roślin zwłaszcza po naszych zabiegach dużo uczy więc obserwuj powodzonka jak mi coś przyjdzie do głowy napisze pw.pa
martuś
marta83
100p
100p

C.d.

Post »

podlej jak wrócisz, lepiej go przesuszyć niż przelać i dlaczego 2h go moczyłaś??
martuś
marta83
100p
100p

Post »

albo ustaw doniczkę na pacce z keramzytem i wlej wody na nią.potem połóż odwrócony podstawek i na tym podstawku postaw storczyka , to też pewien sposób na wilgotność i powinno mu starczyć do jego powrotu a rano zraszaczem popsikaj mu korzenie i liście i jutro też wymień wodę na tacce jeśli już dziś ją sprezentujesz storczykowi.
martuś
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Plamki na kwiatkach mogą być od spryskiwania. Może troszkę wody poleciało na kwiatuszki. Ja swoje spryskuje tylko, gdy są po kwitnieniu. W czasie kwitnienia przecieram listki wilgotną gąbką lub wacikiem.
Awatar użytkownika
irbise
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

wszystkie zdjecia są zrobione dziś:)
Dlaczego moczyłam 2 godziny?? Bo przeczytałam gdzieś, ze tak trzeba...
To taki sam problem jak z obcinaniem czy nie pędu kwiatowego. Jedni tak robia inni inaczej.
Z dwojga wybrałam długie moczenie :roll:
Dzięki za rady:) pozdrawiam!
marta83
100p
100p

Tacka z keramzytem

Post »

ustaw storczyka na tacce z keramzytem a w niej podstawek odwróć do góry dnem i postaw doniczkę na nim, wlej wody i rano ja zmień przed wyjazdem i zroś mu liście to zawsze jakąś wilgoć utrzyma przez te dni ,kiedy Cię nie będzie :)
martuś
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”